Träning

Belöning på gång

Träning helgläger Kratte Masugn april 2006 Belöning på gång

Söndag 5 november 2006 Idag provade vi på sök för första gången. Det blev bara några övningar i vindmarkering av figurant. Jolly var lite brydd och ville gärna ta spårning till hjälp, men när det inte gick, eftersom det var vallat, så provade hon att titta var figgen fanns, men det gav ju inte heller nå'n utdelning, men till slut kopplade hon  på nosen och fann sin figurant.

Lördag 11 nov. Sökträning, endast vindmarkeringar, ett riktigt busväder med blötsnö, men ingen blåst just, så det blev inte så mycket vindhjälp. Vi provade med ovallat idag och det var nog bättre för Jolly, för då fanns ju inga spår alls att försöka följa. Körde också budföring med flera skick, där jag gick längre och längre bort för varje skick. Jolly såg så rolig ut när jag inte fanns på den plats jag skickat ifrån och hon se'n fick syn på mig längre bort. Det är mycket fart i benen på henne.

Lördag 18 nov. Sökträning, nu börjar Jolly få kläm på vad det handlar om, hon var jätteivrig att  sig fram i skogen och sniffade med hög nos. Vi var tre stycken som tränade, det blev 3 x 2 vindmarkeringar per hund.

Söndag 19 nov. Ett kortare spår på ca 300 m med endast 30 min. liggtid. Eftersom jag glömt både sele och spårpinnar hemma, så fick det bli vad jag hade i fickan, ett cerat och kongen, så tog jag en grankotte från marken, så fick hon spåra i halsbandet. Lite förvirrad blev hon, men det gick över på en gång när hon kom igång i spåret och föremålen tyckte hon var helt Ok.
Eftersom jag hade hundägarkurs, så visade jag på uppletande också, men det blev mindre bra för Jollys del. Jag visade ett uppletande som man gör första gången med syn, men la samtidigt ett föremål till på tillbakavägen. Den rackarns hunden tog det närmaste föremålet först, men tog det med sig ut där hon sett det jag visat ett, och där böt hon helt enkelt föremål. Så kan det också gå om inte matten tänker sig för.

Måndag 20 nov. Idag var vi i ridhus och tränade. Det var två hundar till som var där. Jolly blir helt knäpp när andra leker och belönar sina hundar och hon inte får vara med. När hon bara får titta på medan någon apporterar så kryper hon nästan ur skinnet. 
Jag fick tillfälle att träna på våra problemmoment, bl.a. platsliggningen, där Bosse fick ge Jolly "onda ögat" när hon provade att krypa. På fria följet var hon för pigg, så det blev lite problem med positionen. Inkallning med ställande fixar hon galant om bästa leksaken finns bakom henne. Provade även ink. m. ställande och läggande, det gick bättre än väntat. Jag hade lagt ifrån mig apportbocken bredvid hennes belöningskong bakom henne. På "varsågod" rusar hon och tar hellre apportbocken än leksaken. Hon är verkligen galen i apportbockar.

Tisdag 21 nov. Ridhusträning idag också. Jolly var betydligt lugnare än i går, men vi körde mycket att bara sitta och vara, medan de andra tränade. Platsliggningen gick bra, Harriet fick morra åt Jolly när hon tänkte förflytta sig. Jag tror att Jolly tog det lite som en lekinvit för svansen gick som bara den när Harriet tittade på henne. Ställandet under gång gick bra, jag hoppas att det ska göra det också under press och stress, som det blir på tävling. Jobbade också lite med "hopp - sitt", hon sätter sig snett bakom hindret, får lov att fundera ut nå't lämpligt sätt att komma till rätta med det. Jolly vill tugga på apporten på återgången, fick lite tips av Harriet hur vi ska tackla det.

Onsdag 22 nov. Ridhuset 2 timmar. Satt mycket och bara lät de andra träna. Jolly fungerade riktigt bra. Gjorde inga försök att krypa på platsliggningen, men hon sneglar på Harriet, Jolly har förstått att det är Harriet som står för tillrättavisningarna. Jag hoppas att hon se'n ska tro att domare och tävlingsledare har den uppgiften. Tränade lite på tung apport, men har bara 2 kg än. Snabbt ut. lite slarvigt upptag (lek) trav in. Satte henne då med apporten i mun och gjorde en inkallning, då blev det galopp in. Inkallning med ställande och läggande mycket bra. Hon verkar inte alls påverkad för att sen göra en rak inkallning, det går som ett skott. Nu blir det uppehåll i ridhusträningen till måndag.

Lördag 25 nov. Sökträning, en ny hund Miro och husse Björn var med på träningen idag, han och Micke tränade vindmarkeringar på ovallad mark, medan jag och Lenita körde våra hundar på vallat område. Idag hade vi riktig vind, vilket var stor skillnad mot tidigare på hundarnas sätt att ta vittring. Jolly "sög" figuranten på 50 m och kunde släppas direkt. Vi avslutade sista skicket med att ha "rulle" hos figgen och även köra påvisning. Det nappade Loke direkt, medan Jolly var lite försiktig på påvisningen. Idag hade jag med mig kompostgaller, som vi täckte med ris och hade på det viset bättre gömmor än tidigare.

Måndag 27 nov. Idag blev de träning i ridhuset igen. Jolly var helprillig, hoppade och studsade och var som om allt var nytt. Det blev mest att sitta och vara lugn och titta på Harriet när hon tränade lille Quick, efter en timme kom Marie T. med sina hundar, då tog Jolly fart igen. Marie körde oss genom lydnadsettans program, det var en nyttig träning (störning) som både jag och Jolly behövde, det fattas en hel del där för både henne och mig.

Onsdag 29 nov.  Ridhuset en timme på förmiddagen. Idag koncentrerade vi oss ganska mycket på rak position, fick tips av Harriet på bakdelsövningar. Jolly är väldigt stel bak och har svårt att styra den kroppsdelen. Vi har tränat ganska mycket på att backa tidigare, men eftersom det inte gått så bra, så har jag mer eller mindre gett opp. Jag har inhandlat en 3kg tung hantel, som fungerar alldeles utmärkt att träna tung apportering med, den kostade bra 59:- mot 200 för en riktig på 2kg. Jolly var inte fullt så tossig idag och platsliggningen gick jättebra, jag passade på att fika medan hon låg, så det blev nog en 10 minuter.

Lördag 2 dec. Sökträning idag, träffades i Myckelby, vi var bara tre stycken, varav en kille var ny för dagen, han hade en rottishane på 5 år som bara gått spår tidigare, så där blev det vittringsövningar. 
Jolly gick två skick, ett på var sida stigen med redan utlagda figgar. Det blev lite fel, för på väg ner till stigen så fick hon vittring på ena figuranten och ville se'n ta spårandet till hjälp för att hitta. Vi hade nog inte vallat av tillräckligt, men det regnade så dant. Nästa träning får det bli ovallat för Jolly, men hon tar lösrullen blixtsnabbt och återkommer till stigen med jättebra fart och idag gick även påvisningen bättre.

Söndag 3 dec. + 6 grader och fortfarande snöfri skog. Boxerträff för spårning, men jag körde ett sökskick i stället. Ny okänd figurant, ovallat, halvdålig vind. Det blev ett lysande bra skick, mkt. snabbt och målmedvetet rakt ut ca 50m. Påvisningen startade hon i raketfart, men när jag inte kunde hålla tempot så blev hon störd av rycket i kopplet, hon är ingen tuffing min lilla Jolly, jag fick peppa på henne för att hon skulle våga ta i igen. Jag vill ju inte heller ha henne lös på påvis, för då blir hon inte tränad på att det är OK med drag i kopplet. Tyvärr bröt hon av en klo, så det blev inga fler skick. Körde lite lydnad på mjuk stig, hon var lite för peppad, så det blev en del slarv.

Tisdag 5 dec. Körde ett pass i ridhuset, med regnet kraftigt smattrande på plåttaket. Jolly var tänd, men dåligt koncentrerad. Jag hade lagt kongen, träapporten och tunga nya apporten ifrån mig på ridhusgolvet och Jolly var så ivrig att få gå dit, så jag fick verkligen jobba med henne. Elga kom och dirigerade oss genom lydnadsklass 1. Det gick inte bra kan jag säga, men platsliggningen tillsammans med Vasja gick jättebra, nu har Jolly legat trygg och stilla på flera platsliggningar i rad.

Fredag 8 dec. Tränade Jolly ensam i ridhuset en timme. Hon var lagom taggad. Körde genom hela lydnadsettan helt utan belöningar under momenten. Allt utom ställandet går bra, så jag körde lite stadgeträning på det. Idag gick hopp - sitt bra, nu börjar polletten trilla ner och hon fattar att hon ska ut på bättre avstånd och hon satte sig också mitt för hindret och inte snett som hon brukar. Inkallning med ställande och läggande går jättebra med kongen bakom henne

Söndag 10 dec. Sökträning. Idag blev det blindslag för första gången. Vi vallade 2 + 2 korridorer på var sida stigen. Fyra skick på figurant och två blindslag. Jolly gick ut bra på blindslagen utan föregående retning, bra fart och ända ut på djupet. Fortfarande vill hon gärna ta spårning till hjälp, men när hon närmar sig figurant så är det rakt på. Påvisningarna gick bättre idag, men jag fick springa så fort jag kunde och även släppa henne sista biten.

Jolly sökträning 10 dec.2006

Redo för ett sökskick

Tisdag 12 dec. Tränade ensam i ridhuset på morgonen, förutom att Jolly är heltänd på apporterna och leksaken, så uppförde hon sig bra. Nu kan jag hålla apportbocken framför henne utan att hon kastar sig över den, för det mesta väntar hon på kommandot. Jag vet inte om jag gillar det nya momentet i ettan, men kofficienten är bara 1, så det blir ju inte så många poäng som ryker om man får tugg t.ex.
Harriet kom just som jag skulle åka hem, hon dirigerade mig och Jolly genom hela nya ettan. Träningsmässigt så har vi förstapriset, men se'n var det ju det där med tävling....Platsliggningen tillsammans med Jonna gick bra, inget kryp. Jag passade på att gå utanför ridhuset också nå'n minut, medan hon låg.

Söndag 17 dec. Sökträning vid Tjärnan. Jolly gick som tredje hund, jag vet inte om det var för att hanhundarna pinkat i rutan, men Jolly ville inte gå ut på djupet på andra figuranten, jag fick skicka henne flera gånger innan hon tog sig fram till figgen. Men hon gjorde jättebra påvisningar idag utan hjälp och med kanondrag i kopplet. Jag hade satt på ett nytt halsband, brett och mjukt för att hon inte ska ha något obehag när hon drar.

Torsdag 22 dec. Var till ridhuset och tränade, det märktes mer än väl att det var ett tag sen sist. Jolly var mer vild än tam och det blev många ljudliga gäspningar när det blev allvar med träningen. Hon fick också för sig att lägga sig i stället för stå både vid inkallning och framförgående, men hon var väl så triggad att hon fick svårt att sortera. Hon tycker ändå att detta med träning är så kul och det är ju huvudsaken. Ställande under gång går mycket bättre. Stannat bra har hon gjort hela tiden, men nu börjar hon klara att stå kvar också och jag lägger in alltmer stadgeövningar i detta. Kunde kasta hennes leksak och hon stod still (bra!).

Lördag 30 dec. Sökträning vid Tjärnan med Lenita. Jolly heltänd efter julens inaktivitet. Körde ovallat, eftersom vi bara var två stycken så fick figuranten (Lenita) flytta sig till nästa gömsle i stället för att gå med till stigen efter påvisning, . Jolly pep iväg till förra legan vid nästa skick, men jag ville inte kalla tillbaka henne, för att få ett helt rakt skick. Får träna på dirigering vid andra tillfällen i stället. Sista påvisningen efter tredje skicket var lite lamt, gick igenom ett ganska risigt område. Lenitas Loke visade åter att han är som klippt och skuren för sök, men vi får jobba på att han inte ska mangla ner figuranten i väntan på godiset.
Tränade även lite lydnad med Jolly, men stressnivån var så hög att det var svårt att få henne i rätt position, dvs. rakt vid sidan och inte tränga eller gå "skänkelvikning". Åter la hon sig i stället för ställa sig på inkallning med stå. Apporteringen tränar vi mest bara att ta den i mun (vänta på kommandot) eller bära den vid sidan för att inte få tugg.


Tisdag 2 jan. 2007 Åkte till ridhuset, men det blev inte så mycket träning. Jolly var skruvad till max, fick mest försöka dämpa henne. Hon skällde bara jag tittade på henne. Hon såg ut som: ja, men kom igen nu då. En Kompis kom till ridhuset (utan hund), jag fick lite tips och hjälp, men vi stod mest och pratade och Jolly fick ligga och vänta under tiden.


Fredag 5 jan. Sökträning, det var bara jag och Lenita. Jag kom lite tidigare än henne och la ett spår till Ozzy, som fick ligga medan vi körde tre skick var på Loke och Jolly. Bra vind idag, det gör stor skillnad på Jolly hur hon tar sig fram till figgen, mot när det är vindstilla då hon vill ta spårning till hjälp. Hade ovallad ruta idag. Första gömsle var bara bakom ett träd, jag gick med Jolly kopplad tills hon kände  Lenita i  vinden och skickade först då, jag backade tillbaks till stigen och tog emot. Jolly är blixtsnabb att komma in med rullen, där har uppletandeövningarna gjort nytta. Andra skick var till en sten, snabbt om än lite snett ut. Tredje skicket låg figgen inne i en gammal urblåst rostig folkvagnsbuss som står mitt i skogen(!!). Löstes mycket bra av både Jolly och Loke. Jolly fick avsluta med lös påvisning så hon blev kvar och matades länge (med ost) hos Lenita innan jag kom fram.
Gjorde även uppletande med två föremål, men det var bara ett som låg ute på första skicket, så hon inte skulle kunna byta. Slängde ut andra föremålet medan Jolly var i rutan vid andra skicket, hon hade lite problem med att det låg så nära baslinjen, så det blev två skick till innan hon löste det.
På vägen hem stannade jag till och tränade i ridhuset en kvart. Körde genom ettans moment, de satt klockrent (duktig Jolly), men så hade hon fått varva ner i skogen innan. Tränade ett par gånger på att skicka henne från 10 meter in i markerad ruta (nytt moment i klass 2), la leksaken i rutan och kommenderade stanna innan hon fick ta den, det gick
bra.

Lördag 27 jan. Idag har vi varit i ridhuset Jolly och jag och tränat för första gången efter hennes livmoderoperation. Att vara pigg är bara förnamnet, lilla gumman var överlycklig att vi höll på igen. Det blev mycket fotgående och vänster, svängar och halter. När hon varit ifrån ett tag så vill det gärna bli bråttom, bråttom, men det lugnade sig och positivt var att hon var mycket uppmärksam hela tiden. Ettans nya hopp, inga problem. Hopp sitt, landar gärna snett, men har inga problem att hoppa tillbaka från det sneda placeringen.
För tänd på apporteringen, så det blev bara att bära eller ta den från min hand, tyvärr en hel del tugg, som jag jobbade på, försöker att få henne att hålla apporten framför hörntänderna.
Vi tränade non stop i 30 minuter, jag tyckte det räckte, men det tyckte inte Jolly, men hon fick finna sig i det ändå.

Måndag 29 jan. Ropade in en hög spegel på auktion i går och den invigde jag i ridhuset idag. Det blev precis så bra som jag hoppades. Jag kan gå mot spegeln och se hur Jolly ser ut. Positivt var att jag inte tittade på henne utan höll blicken rakt fram (i spegeln) och såg att Jolly hade precis lika bra kontakt ändå. MEN, nåt som jag inte märkt förut är att hon har en aning sneda sittningar för det mesta. Jag ser det normalt inte själv, för hennes frambensposition är den rätta, men rumpan går ut en aning, det beror till stor del på hennes opererade högerknä, som vinklar ut lite när hon sätter sig. Jaha, där fick vi nåt att jobba på (och gjorde det också). Ställande under gång var jättebra att kunna se i spegeln, behövde bara korrigera för steg en enda gång, sen stod hon som gjuten tills jag återvände, inte vet jag om hon blev förvånad när jag berömde med ryggen åt henne. Tränade också vidare på att ta apporten ur min hand utan tjuvstart och rätt läge framför hörntänderna. Ettans hopp behöver inte tränas, det sitter som en smäck, tror jag, men "hopp sitt" blir fortfarande ofta snett. Läggande är för det mesta pang i backen, men hon har inte riktigt rätt teknik så det blir ett "framåtläggande". 
Inkallning med ställande funkade jättebra idag, med bara fejkat bollkast bakom henne när jag utgår, sen kastade jag bollen istället när hon stannat. I övrigt fungerar pannkaka super som belöning. Det mesta uppskattar hon, men det märks att hon gillar när det är nåt nytt i "belöningsburken". Vid ett tillfälle tappade hon fokus på mig totalt, orsaken var en näve frolic som någon hade tappat i sågspånet...

Onsdag 31 jan.  Det blev en halvtimme intensiv träning i dag också i ridhuset. Nöter på med raka sitt, även på hoppet. Ställande under gång fungerade klockrent idag, inte en enda stegförflyttning. Helt perfekt att kunna ge berömmet när jag har ryggen till. Hoppas att hon inte lär sig själv att kolla i spegeln (man vet ju aldrig). Lite fjärr blev det också, kan inte lita på att hon sätter upp sig utan att flytta fram, men det bli oftast rätt. 
Var till ridhuset även på kvällen, då med Lenita. Hon hade kommit före mig och var med båda sina hundar i ridhuset när vi kom. Jolly fick sitta kvar i bilen medan jag körde Lenita lite. Sen gick jag in med Jolly direkt till en platsliggning (det är ju så det går till på tävling i ett ridhus, men får ju inget tillfälle att låta hunden bekanta sig med det nya innan). Och mycket riktigt, hon stressade sig till max av att där fanns två hundar till och fick tyvärr läggas om en gång, då hon reste sig nästan genast, men se'n låg hon bra hela tiden. Ligger också bra när jag lägger ner henne och dirigerar Lenita, den sortens platsliggning går bra, men bredvid andra hundar är det problem.

Torsdag 1 febr.2007. Åkte till ridhuset på kvällen enbart för störningsträning. Fyra hundar som Jolly aldrig träffat var där på träning. Jag gjorde platsliggning med dem, Jolly reste sig två gånger, pep och gnällde många gånger och var allmänt orolig första minuterna, men låg avslutningsvis relativt lugnt. Se'n fick Jolly sitta på sittbänken tillsammans med mig medan de övriga tränade en och en,. Fy fan vad hon tycker det är jobbigt, hon vill vara med på allt, det rycker i henne hela tiden att hon vill hoppa ner och vara med. Speciellt när det handlar om apportering (som hon älskar) och inkallning av de andra hundarna. Detta måste jag träna mycket på.

Söndag 4 febr. Sökträning. Vi gjorde en ny sorts träning idag, egentligen en som man börjar med med grön hund, men det skadar aldrig att hitta på nåt nytt för hundarna.
Vi körde "flyer" med nära synliga (stående) figuranter. Passiv förare på stigen, träningen var enbart för att hunden själv skulle springa ut och ta kontakt (och få belöning) av figgen från ena sidan av stigen och rakt över till andra sidan, under det att man flyttade sig framåt. Det blev 10 skick per hund. Jolly tyckte det var jättekul, hon har ju kommit en bit i sin sökträning, så hon vet ju att hon ska snabbt ut till figgen, så hon tyckte det var enkelt att bara springa dit och få godis och sen springa över till nästa när den matande figgen blev passiv.
En som också tyckte detta var toppen var Loke, den hunden är som klippt och skuren för sök.

Söndag 11 febr. Sökträning. 8 grader kallt, men helt vindstilla, så det kändes inte så farligt, men fingrarna blir blöta ock kalla av allt godismatande på glupska glada sökhundar. Det hade kommit åtskilligt mer snö sen förra veckan och det märktes på hundarna som fick ta i lite mer. Jolly var jättetaggad och gick kanon, liksom de övriga tre hundarna. Vi gjorde samma övning som sist, men avslutade de två sista skicken med dold figge på fullt djup.
På vägen hem blev det även den här gången en kortis i ridhuset. Jag bara körde igenom klass ett rakt av.

Tisdag 13 febr. Lydnadsträning i ridhuset. Man kan inte annat än älska att träna med denna glada hund. hon är så lycklig så det lyser om henne när hon jobbar. Men det har sina sidor att hon är så sprallig, för det är inte så lätt att få henne "lagom".
Förutom ettans moment så tränade jag på fjärren "sitt ligg". Det börjar gå riktigt skapligt och jag har börjat backa ut på avståndet. Nu sätter hon upp sig oftast på rätt sätt, men är jag för långt ifrån och hon för ivrig så kan det bli förflyttning vid sättandet. Inkallning med stå och ligg funkar kanon med leksak bakom henne, så jag kör på så ett tag till. Hon tvärstannar så sågspånet sprutar och lägger sig så snabbt att hon kanar i spånet. Mamma mia, om det ändå kunde bli lika när det är tävlingsdags. Jobbade en god stund med apporteringen, det blir lite mycket "aj, aj, inte tugga". Har henne mycket vid sidan att bara hålla, eller köra kort inkallning med apport i mun. Den tunga apporten tuggas ju inte, men jag vet inte om det hjälper att träna mer med den för att bli av med tugg på träapporten. Skickade några gånger mot kon och även i ruta med "stå", där är det ännu "ett upp och ett i minne" ibland går det bra och ibland inte alls.
Krypet är fortfarande alldeles för ivrigt, (drar åt höger). Provade hemma inomhus igår med att ha henne kopplad vid kryp, för att kunna bromsa.
Men som sagt, hon är underbar min lilla vovve att träna med.


.Jolly förbereds för arbete

Söndag 18 febr. Sökträning vid Tjärnan. Vi var bara tre stycken (4 hundar). För Jollys del blev det 6 skick på fullt djup, de två första med ganska synlig figurant och utan rulle, bara belöning hos figurant. Sen hämta rulle hos figge som fanns bakom eller under grangrenar.  När Jolly var ut på tredje skicket, som var dold figurant, så hade hon jättehög fart, men figgen låg inte i vind, så hon jobbade länge både djupt och ganska brett. Jag lät henne hållas tills hon hittade sin figurant. Jag är inte riktigt säker på om jag ska avbryta när hon blir för vidlyftig, men jag tycker att det är positivt att hon arbetar så jag lät henne hållas. De två sista skicken gick bra, med bra påvisning. det var bara jag som höll på att få hjärtsnörp av att springa i den djupa tunga snön.

 

 

 

(Foto Henrik Gryth)

 


Söndag 25 febr. Sökträning, samma gäng som sist. Alla hundarna var jätteduktiga utifrån hur långt de kommit i utbildningen.
Jolly hade en toppendag. 6 skick på dolda figuranter med påvisning på alla. Snabb, glad, lydig. Jag fuskade med de första påvisningarna med att inte följa med ut till figuranten. Sparade på mina höfter i den myckna snön. Lite får man väl mygla när man är så gammal som jag. :-)
Men säg den glädje som varar för evigt. Jag stannade till vid ridhuset för en träningsstund där. Hade turen att A var där med sin hund för att träna. Jag kunde alltså få störningsträning, men det tyckte inte Jolly var nå'n bra idé. hon vill vara där själv med mig, punkt och slut. Det var alltså ingenting som fungerade, hon var superstressad och återföll till gamla synder, reste sig på platsliggning, gnällde och pep både när hon låg och gick. tog steg på ställande under gång, mötte mig på återgången m.m. depression. Det blir ingen tävling för mig på lördag. Jag får vänta till utomhussäsongen kör igång.

Lördag 3 mars 2007. Det blev tävling i ridhus i Borlänge trots allt. Jag gick in för att ta det som en träning, struntade i platsliggningen. Hon fixade det hela förhållandevis bra. resultatet finns på resultatsidan.

Söndag 4mars 2007 Sökträning. Vi var på ny plats, men fortfarande bortåt Tjärnan. Vi var fyra personer och 5 hundar. Det var nå'n plusgrad och t.o.m. lite sol en stund. Med Jolly blev det 7 skick, hade tänkt 8, men jag hade inget vatten med på stigen (slarvigt) och hon åt snö hela tiden på slutet. Figuranterna var alla osynliga från stigen, men satt eller låg bakom eller under granar. Vi hade mer kuperad terräng än tidigare. Hon tar rullen blixtsnabbt hos figgen (har fortfarande lös rulle) och påvisningarna är också snabba. Hade henne bara kopplad på sista påvisningen, annars fick hon springa lös.
Ända problemet, men det ser jag ändå inte som problem, är att hon inte automatiskt söker sig framåt stigen när jag flyttat fram för påvisningen, så antingen får jag ropa på henne för att hon ska gena eller så springer hon till platsen för skicket och tar stigen fram till mig.
Jag tränade också en halvtimme i ridhuset på vägen hem. Nu blev det en hel del framför spegeln. Sittningar, som för det mesta är både snabba och raka, läggande och många ställande. Hon stannar ju jättebra, så jag fattar inte varför hon inte kan stå kvar varje gång. Körde lite stadga och störning på just den biten, både med leksak och att jag sprang mot henne eller förbi.
Det blev också lite hopp sitt, har inte tränat det på ett tag, bara på ettans nya hopp. Tyvärr var det ingen större framgång, antingen sitt för långt åt sidan eller så gick hon mot hindret och satte sig för sent. Även om hon kunde hoppa tillbaka även på det avståndet, så vill jag ha ut henne långt från hindret innan hon sätter sig.
Men något hon gjorde bra och det var en framgång, var ettan apportering, att bara ta apporten och hålla fast. Inte ett enda tugg på flera försök, det var verkligen positivt. Hon älskar allt vad apportering heter, men det har varit mycket iver och mycket tugg.

Måndag 5 mars Var till Nedansiljans BK och tränade Jolly för Frida Sundberg. Frida är otroligt duktig med hund och hon såg våra problem på direkten och kom med klara konkreta tips hur jag ska jobba på dem. Jolly tyckte som vanligt att det var skitkul, även om platsliggningen med Best var lite otäck till en början.
Jag åkte till ridhuset när jag kom hem, ivrig att testa tipsen jag fått. Ibland är det så enkelt så man  nästan skäms. Jag har problem att få Jolly att sätta sig direkt efter hoppet på "hopp sitt". Frida frågade om jag hade sitt på avstånd på Jolly. Det hade jag naturligtvis inte visade det sig. Jag tränar ju aldrig det, om hon är ganska nära och jag säger sitt så tar hon det för ett "fot" och hoppar in vid sidan och sätter sig, om hon är på avstånd så kommer hon närmare först innan hon sätter sig och det är just det hon gör på "hopp sitt". Nu jobbade vi en stund på att hon faktiskt ska sätta sig där hon är när jag kommenderar och lilla älsklingen köpte det på en gång. Så när jag sen tränade på hoppet så satte hon sig klockrent på rätt avstånd och mitt för hindret. Tränade också på stadga på ställandet på ett nytt sätt. Håller tummarna för att det även ska fungera med störning.

Torsdag 8 mars En kort stund i ridhuset tillsammans med andra. Nu tog jag inte in henne medan de tränade. Värmde upp lite och blev sedan dirigerad genom ettans moment. Ömsom vin ömsom vatten. Hon var klart störd av att en annan hund fanns i ridhuset samtidigt. (Den satt bara still vid läktaren).
Positivt var att hon fixade ställandet, trots störningen. Platsliggningen (med två främmande hundar) blev till en början orolig och pipig, men hon låg kvar.

Lördag 10 mars Sökträning, som inte alls gick som jag ville med Jolly denna gång. Hon gick som tredje hund och figuranterna låg betydligt djupare ut än de gjort på de tidigare hundarna. Vi kör ju ovallat nu när det är snö i markerna, och Jolly tog till spårning flera gånger, men då hamnade hon bara i de gamla legorna. Jag hade riktigt svårt att få ut henne på djupet iofs låg en figge ca 100 m från stigen, så där fick jag vandra med utåt tills hon kunde ta honom i vind. Och vind hade vi ju gott om idag, så det borde inte varit så svårt. Vi hade också problem med påvisningarna som var ganska tama och inte den fart jag vill ha. Men iom att hon inte tog sig fram genast så blev det många blindslag också, och hon jobbade på, men som sagt inte så djupt som jag ville.


Björn,Henrik,jag fika i sökpaus

Söndag 18 mars. Sökträning 10-12.30. Jolly, Ruffe och Miro var dagens hundar. Snön vräkte ner till en början, men allteftersom det blev mildare väder så avtog snön. På slutet rann det friskt ner från träden, så vi var en samling blöta figuranter när vi åkte hem.
Vi vallade rutan idag, gjorde den i storlek lägre klass, alltså ca 100m stig. Jolly fick gå ut först. 8 skick, 7 på figurant och ett tomslag. Helt perfekt, snabb, jobbar bra, lydig när jag kallar in på tomslaget. MEN, ingen större gnista på påvisning, hon tar inte fart förrän hon tagit sig fram ca halva sträckan till figgen, därifrån blir det fullt ös. Jag släpper henne oftast då om jag haft kopplad påvisning. Ändå så älskar hon att vara hos figuranten och bli matad med godsaker.
Ruffe har gjort stora framsteg, han tar rullen nästan självmant och bär den ända fram till stigen, idag gick han trött så vi avslutade före planerade antal skick.
Miro är också duktig på att söka i rutan, men inte så säker på rullen än, måste peppas rejält för att ta den och släpper den ibland innan han kommit fram till föraren.

 


Torsdag 22 mars  Jag åkte till ridhuset på kvällen för att göra en platsliggning med borlängetjejerna, men det var bara Anna där, så det blev Jolly och en hund till bara. Orolig, pip och lite kryp, men Jolly låg ändå kvar även när jag gick utom synhåll utanför ridhuset. Det är nästan lättare, för då är hon så koncentrerad på var jag tagit vägen att hon inte har tid att oroa sig för den andra hunden. Jag blev dirigerad genom ettans moment, det gick över förväntan trots att vi inte tränat nånting på två veckor, så Jolly höll på att krypa ur skinnet av iver och överloppsenergi. Det var väl bara apporteringsmomentet som inte gick så bra, för hon ville inte vänta på kommandot för att få hålla apportbocken.
Idag kom PM från Falu BK till 9 april, det var ca 20 hundar anmälda till klass 1. Hoppas jag hinner få Jollys platsliggning klar till dess.

Lördag 24 mars Sökträning, två nya tjejer hade blivit inbjudna till gruppen. Linda från Borlänge med rottishanen Allan (modell större) och Andrea från Norberg med boxertiken Ines. Allan var, till skillnad mot våra andra hundar, skallmarkerande. Risk för hörselskada.
Vi bjöds på ett toppenväder, det var annat än förra veckan. Fikade i vårsolens sken, fikat är ju halva nöjet med träningen.
Idag hade vi vallade korridorer på 15-20m, för att underlätta raka skick och inte så mycket utsvävningar, men även för att tomslagen skulle bli lättare för hunden.
Jolly var även idag på ett strålande humör, hon gick som femte och sista hund, men provade inte att spåra . Påvisningarna gick mycket bättre än tidigare, peppade henne lite genom att viska "var är den" innan "visa". Men hon är fortfarande störd av ryck i kopplet, då bromsar hon genast och "ber om ursäkt" för att hon drar i kopplet. Det blev 6 skick för hennes del 4 på figurant och två tomslag. Andra tomslaget fick jag ropa lite för att få tillbaka henne till stigen, skickade "flyer" direkt över till nästa sida och här gjorde jag en dundertabbe, snacka om hjärnsläpp. Jag hade inte gjort påvisning på figgen före tomslaget, så han låg kvar på sin gamla plats och väntade på påvisningen, när jag trodde han flyttat till nästa lega. Tablå....
Jolly fick göra en platsliggning i skogen med Ines innan vi åkte hem, lite pip och oroligheter blev det, men hon låg.
                                                                                                                                                                   
       

                            Klara för sök

        Tv Lenita o Andrea t h Henrik o Linda

 

 

 

 

 


full fart med bollbelöningMåndag 26 mars Idag fick jag tillfälle att träna på för Jolly helt ny plats. Var i Rättvik på trav och det är en golfbana precis intill, och utkanten på den var nästan helt torr och lämpade sig jättebra för ändamålet. Dessutom kom bilar med jämna mellanrum, som skulle till travet, och de parkerades på andra sidan vägen, så vi fick lagom med störning också.
Jolly pigg och glad som vanligt. Bakdelsövningar, dom är lite svåra att få till, för hon gör "stjärtin- knycken" för glatt så hon hoppar till på mig, både i ingångar och där jag "vänstersnurrar". Överhuvudtaget är det lite svårt att få henne "lagom", på -knappen finns, men av-knappen är svårare. Blir jag tuff på henne, så går hon bara upp i stress.
Fjärren sitt-ligg, blev rätt nästan varje gång, dvs. baken kvar på stället, men den rackarns hunden snöt sin externa belöning (godis på burken bakom henne) två gånger när hon tyckte att hon varit duktig, men jag hade inte gett klartecken. Ibland blir det "fort, men fel".
Inkallning med ställande är också klockren när bollen eller annat finns bakom henne.

 

Jolly i full fart med bollbelöningen


Torsdag 29 mars Tränade lydnad tillsammans med Lenita och Henrik. På en fotbollsplan i Hedemora. Platsliggning på ny plats och alla gamla problem blossade upp igen (jag blir galen), kryp, pip (inte så mycket men ändå), allmän oro första minuterna, sen ligger hon bra med all möjlig störning, godis över huvudet eller framför munnen, kastar bästa leksaken omkring henne, kliver över henne. Men det är just i början som det är så svårt för henne. Det är så kluvet för mig, för hon ligger hur bra som helst, när jag lägger ner henne på plan för att gå och hjälpa någon annan. (Men då ligger hon ensam).
Lenita dirigerade mig genom ettan. Det mesta gick bra, men hon tog steg på ställandet, efter att hon först stannat perfekt (det gamla vanliga alltså), hon var också alldeles för ivrig på apporten, vill inte vänta på kommando när jag håller den framför henne. Måste jobba mer på det

Söndag 1 april 2007 Sökträning. Idag var det bara jag och Henrik. Började med uppletande, hade bara ett föremål ute för att hon inte ska kunna byta på vägen in. Jolly jobbade bra på djupet, men vill gärna vara kvar där ute. Andra skicket kastade jag ut ett föremål ca 5m ut, när hon redan var ute i rutan.
Hon fixade det till slut men det tog sin lilla tid. Jag får ändå vara glad att hon inte ger sig.
Gjorde sedan fyra sökskick, två tomslag och två på figurant. Gick jättebra, så när som på att jag klantade mig igen, hade glömt att ge Henrik nå'n rulle med ut, men Jolly kom tillbaka med Henriks plånbok i stället....
Vi hade platsliggning i skogen också, det gick riktigt bra. Sedan fick hon ligga på stigen medan jag hjälpte Henrik med Ruffes lydnad. Då är hon stensäker och ligger "hur länge som helst". Varför kan hon inte ligga lika bra bredvid en hund??

Onsdag 4 april Jag skulle kört ett riktigt lydnadspass ikväll, för första gången i år på klubbens appellplan, men eftersom jag också skulle förbereda kvällens kursupptakt och det strulade lite i klubbstugan, så blev det varken hackat eller malet. Lite linförighet och några hopp mer hann vi inte.

Söndag 8 april Körde ett pass lydnad med Jolly på brukshundklubben efter valpkursen var avslutad. Inte vet jag om det var för hon suttit i bilen i två timmar, men om detta var ett genrep för morgondagens tävling så kommer det gå på skit. Flamsig och okoncentrerad var bara förnamnet. Fria följet var en halv katastrof, hon nosade efter valparna som nyss lämnat plan bl.a. På inkallningen så tacklade hon mig så jag nästan gick i backen. Ställandet är jag osäker på om hon flyttade nå'n tass när jag gått ut. Läggandet var OK, hoppet och apporteringen också. På apporteringen väntade hon riktigt bra tills kommandot kom.
Jag gjorde också en platsliggning där jag gick utom synhåll, hon satte sig upp men la sig genast när jag sa ligg från min gömmplats, bakom ett kamouflagenät, där jag ser henne men hon ser inte mig

Onsdag 11 april Tränade på brukshundklubben innan valpkursen startade, vi var där ensamma så det gick ganska bra med kontakten. men jag var inte riktigt nöjd, hon slarvar med sitten, de är inte så snabba som de har varit. Fjärrdirigeringen sitt-ligg går bra nu på träning. Jag bryter med belöning nästan varje gång vid lyckat sitt, så nu sätter hon upp sig utan att flytta fram 9 gånger av 10 på 3-4m håll. Jobbar på att förlänga avståndet utan att försämra sittet.
Gjorde platsliggning utom synhåll (bakom kamouflagenätet). Tyvärr gick hon upp en gång, men la sig genast när jag ropade åt henne från min gömda plats.
Körde några inkallningar där jag koncentrerade mig på att hon skulle avsluta snyggt, alltså utan att tackla mig.

Lördag 14 april Året i särklass varmaste dag, måste ha varit över 20o varmt. Det var tufft för hundarna på söket. Vi hade "nergävd" figge i ett skick. D.v.s.  vi hade byggt över en grop med kompostgaller och ris. Jolly hade problem med alla skicken, jobbade bra, men stack för långt ifrån, både på djup och bredd, så det blev många skick totalt innan hon funnit sina tre figuranter, hade planerat 4, men skippade den sista eftersom det blev så många skick.
Idag blev det mycket vatten på stigen, hon saknade nog snön att äta, den har ju funnits där tidigare varje gång.
Efter fika och när alla hundar gjort sitt på söket så körde vi uppletande. För Jollys del blev det 3 utlagda föremål på ca 10, 20 och 50 meters djup i rak linje. Hon jobbade på, men värmen tog ut sin rätt så farten var inte den högsta. Och lika som sökskicken så var hon lite långt ut åt sidorna, men jag är jättenöjd med henne att jag kan skicka hur många gånger som helst och hon går ut på djupet varje gång, hon går också bra att kalla tillbaka om hon hamnar för långt bort.
Nu blir det uppehåll i söket ett par veckor, jag ska spåra med henne i stället, det är ju tävling hemma 13 maj, har inte bestämt mig riktigt än om jag ska vara med där.

Söndag 15 april Årets första spår med Jolly. La ett 700m långt spår 3 apportpinnar + en leksak till "slut" .Tid 60 minuter, Jolly var hur tänd som helst, och eftersom uppletande av spår är borttaget från lägre klass, så blev det direktpåsläpp (hon hade i praktiken tagit spåret redan från bilen).
Hon spårade klockrent, plockade upp apporterna och tog vinklarna hur fint som helst. Det var mer än 20o varmt i solen, så vi var helt slut både hon och jag efteråt

Jolly spårar                           

    Jolly drar iväg i spåret, jag tappar linan medan jag fumlar med kameran.                            Här kommer hon med första apporten

                       

    Jolly ivrig med bra drag i linan                                                                                        Ligger det nå'n apport här?


Spårslut

Nöjd och belåten med tungan hängande som en slips står hon här
vid slutföremålet, en boll på snöre.


Måndag 16 april  Hittade en ny plats att träna på. En skjutbana utanför Hedemora. Det var bara jag och Jolly för jag hade varit i skolan och haft henne med i bilen, så detta var på vägen hem.
Körde mycket platsliggning. Tyvärr gick hon upp flera gånger när jag gick iväg bl.a. gick jag upp på en altan en bit därifrån. När jag går och lägger om henne, så lullar hon tillbaka till platsen själv och vet att hon ska lägga sig. Till slut låg hon trots att jag försvann in i en byggnad och även när jag tog en fika bakom bilen (också utom synhåll). Får nöta mycket på detta att jag försvinner och hon ska ligga ändå.
För övrigt körde jag igenom lägreklass momenten (utom hoppet, det gjorde jag på brukshundklubben senare idag). Framförgåendet var lite svajigt och hon vände sig  helt om på stannandet, men det var länge se'n vi tränade på detta så det får bli lite fler repetitioner.
Hon fick krypa i en uppförsbacke, hon har ett bra kryp, men på tok för fort och stressigt. På inkallningen rev jag i "fot" ganska tufft när hon var nästan framme, för farten är för hög, så hon måste lära sig att bromsa i tid och heller inte tackla mig om hon hinner stanna. Apportering "skitkul" tycker Jolly, men lite tugg blir det allt.
Tråkigt att fria följet är borttaget, både i lägre klass och lydnadsklass 1, hon är bättre på det än linförighet, även om hon har ganska bra linförighet.

Onsdag 18 april Hann med ett träningspass innan valpkursen startade. Började med platsliggning, där hon åter gick efter mig, så jag måste lägga om, men se'n låg hon kvar, jag utom synhåll. Tränade en hel del framförgående, hon vänder tyvärr mot mig när hon ska stanna, men med mer dragning framåt "boll i himlen" så stannade hon perfekt. Tränade också på att  långsamt, som behövs vid framåtsändade. Även kryp, som tyvärr är alldeles för stressigt. Hopp sitt, bra. Läggande tränade bara på snabba utan fotgående.

Torsdag 19 april Spårträning utanför Långshyttan. Ninni la ett osnitslat skogsspår på ca 5-600meter till Jolly. Fem apporter varav två var skogspinnar. Jolly spårade med stora sidoslag, körde över skogspinnarna, men tog upp de övriga. Jag litar på henne att hon tar sig fram, men jag hade gärna sett lite mer säkerhet i spårarbetet. Första ca 100m så tittar hon bakåt stup i ett som för att kolla att jag säkert är med.

Lördag 21 april Jolly fick prova på en del av de nya momenten i MT (mentaltest för korning), när vi var i Mora för uppdatering.

                   

Här har lilla bytet (trasan) försvunnit in i röret och Jolly funderar hur hon ska få tag i den, hon biter i röret
hon krafsar också på och runt röret

                                   

Här biter hon i snöret och försöker dra ut trasan bakvägen

           

När ingenting annat hjälper provar hon att bita av snörena som håller fast röret

                                       

Bäst att titta bort när de diskuterar mig, ser Jolly ut att tänka. Eller så är hon bara besviken för hon inte fick tag i trasan
som försvann in i röret.


Onsdag 3 maj. Nu var det ett tag sedan vi tränade Jolly och jag, men ikväll tog vi en stund på brukshundklubbens appellplan efter valpkursen.
Det gick faktiskt riktigt bra, visserligen var hon ganska så på tårna, men inte så stressig som hon kan vara. Jag snålade med bollbelöningar. Hon fick det mest vid "hopp-sitt", när hon hoppade ut långt och satte sig på bra avstånd från hindret. Kontakten vid fria följet kändes bättre, även om det inte var 10-mässigt.
Hemma får hon ligga långa platsliggningar medan jag kastar ved. Mellan 15 och 40 minuter.

Lördag 5 maj. Jolly fick gå ett lägre klass spår idag. Henrik gick ut det till henne. Det var snitslat eftersom det är klart för nästa veckas tävling.
Liggtiden var 1½ timme. Hon spårade mer målmedvetet den här gången, även om hon vänder sig om och kollar att jag är med, men det är mest bara första 150-200 metrarna, se'n koncentrerar hon sig bättre på spåret. Det var t.o.m. så hon inte brydde sig om att gå ner i vattendikena som spåret gick igenom.
Hon gick över en apport, men övriga tog hon upp och kom och mötte mig. Jag trodde att hon skulle gå trött, men det var dt bara jag som gjorde. Hon var pigg hela vägen, även om jag var tvungen att bjuda henne på vatten ett par gånger. Spåret var lite för långt, så jag gick tillbaka se'n och gjorde om slutet.
Henrik gick ett spår med Rufus (som jag lagt ut), han spårade bra och tog de flesta vinklarna klockrent, till skillnad mot Jolly som gärna vill sno ett varv först.
Rufus var dessvärre inte så imponerad av apporterna, men de han hittade (2 av 7) tog han upp spontant.   

             

                        Klar för att släppa på spåret                              

               

                Jolly kommer med en apportpinne                                                                får skinkost ur tub till belöning

              

            Lite vatten kan också behövas                                                                även på matte

             

            Puh, jag är helt slut när vi kom till slutet                                                       men Jolly pigg på lekbelöning                                                      

 Rufus med spårslut

         Henrik och Rufus kom också till sitt spårslut


Söndag 6 maj. Det blev mycket skogen för Jolly idag också. Jag la ett kortare spår ca 350m där valpkursarna fick följa efter och titta hur hon spårade. Det var tre timmars liggtid på det. Gjorde även ett par sökskick, där två av kursarna fick agera figuranter. Avslutningsvis ett uppletande på ett föremål.
Jolly älskade att få vara i blickpunkten. När det inte gäller lydnad, så är hon varken störd eller stressad i sitt arbeta.

Tisdag 8 maj. Åkte till Skoga för att vara med på platsliggning och även skotträning, men det var bara instruktören, Lenita och jag som var där. Så det blev skott under dragkamp, det är inga problem då, för Jolly älskar den sortens lek.
Mats dirigerade mig i några moment. Jag var skapligt lugn, men Jolly på tårna värre. Jag tränade även på kryp, kör med klickern nu, för att få henne att lugna ner sig. Provar också med att lära henne krypa baklänges.

Onsdag 9 maj. Ingen regelrätt träning, men jag visade upp för valpkursen, lydnadsmomenten i klass ett och appell. Jolly var ohyggligt sprallig, men höll sig något så när där hon skulle.

Tisdag 15 maj Nu är tisdagsträningen i full gång på klubben, så det är nu jag har chans att träna platsliggning med främmande hundar.
Först är det platsliggning med skott, den avstår jag, men jag är ändå på plan med Jolly liggandes, men inte i gruppen. Det var inga problem. Ska försöka få henne att ligga med huvudet i marken, det gick bättre än väntat. När jag strök henne på huvud och rygg försökte hon inte ens att resa upp huvudet, men när jag stod upp bredvid fick jag milt trycka ner huvudet några gånger. Gjorde även så på platsliggningen när hon låg tillsammans med de andra hundarna.
Budföringen med skott, den här gången med skott i båda riktningarna, gick bra. Se'n tränade jag ganska mycket på krypet, både baklänges och framåt, nu klarar hon att krypa bakåt två steg. Låter henne inte krypa framåt mer än något steg i taget p.g.a stressen och den höga farten.
Vi blev också dirigerade, linförighet, läggande under gång och inkallning. Måste jobba på att få henne att hinna stanna på inkallningen, Farten är så otroligt hög.

 

 

Torsdag (helgdag) 17 maj Boxerklubben hade träningsträff i Skoga, så jag fick tillfälle till störningsträning. men det är bara på platsliggningen som det blir svårt, men idag gick det bra. I övrigt kan jag  träna med henne lös hur som helst med hundar runt omkring.
Det blev mest fritt följ och kryp som vi ägnade oss åt.
Till skogen för sökträning, nu var det ett tag se'n sist, men det spelade ingen roll. Jolly tyckte att det var toppen. Det blev 6 skick, 5 på figurant och ett tomslag. Idag testade vi fast rulle hos alla figuranterna, lite fördröjning i början för att få henne att fatta att hon skulle ta den, men se'n gick det bättre och bättre. Jag vill fortfarande ha bättre drag på påvisningen, hon tar mig dit, men som sagt skulle önska mera tryck där.
En som gick strålande på påvisningarna var Rufus, han släpade Henrik med sig ut till figgarna. Han provade inte heller att pinka i rutan en enda gång. ("Det tar sig sa mordbrännarn"). När jag var totalt dyngsur om fötterna bröt vi upp, trots att vi egentligen hade ett lkl spår att gå, vi tar det på söndag i stället.

 

Alla ser nöjda och glada ut trots regnet, men Lenita passade på att gömma sig bakom en grankvist. Kerstin hade fixat grillen, som finns bakom oss, den var laddad med korv.

20 maj söndag Sökträning på ny mark (spårvägen). Lenita la ut ett lägre klass spår med Henrik och jag började snitsla upp och valla sökområdet. Efter fika och lite snackande så gick vi spåret alla tre med hundar. Allt för att göra Ozzy mer motiverad.
Jolly fick gå först, tre apporter, hon tog upp alla, men tuggar tyvärr lite för ihärdigt på dem. Får ta itu med det. Henrik gick nästa sträcka med Rufus, det gick också bra, se'n var det Ozzys tur, som nu hade hunnit bli bra sugen på att ta över, även om det inte syntes på honom medan vi andra gick, så spårade han klockrent och tog sina apporter, den sista var kampleksaken i lina som drogs ifrån honom när han kom fram linan lagd runt ett träd för att kunna dra. Det blev precis så bra som vi hoppats.
Efter lite mer kaffe så var det dags för söket.
Jag vet inte om Jolly var tagen efter spåret, men det var det vimsigaste sök vi haft på länge. Första figuranten som låg nere i en djup grop ca 55m bort från stigen i rejäl motvind, tog lite tid, men var Ok, men sedan ville hon inte gå ut på djupet till nästa figge, hon for runt i rutan varv på varv, jag tog in henne (som om det varit tomslag) och skickade om 4 gånger innan hon gick nog djupt och på rätt ställe.

26 maj tisdag Träning på klubben. Jag tog på mig att vara kvällens instruktör, för den som skulle ha varit fick förhinder. Det gjorde att jag fick lite mindre tid att träna Jolly. Gjorde dock en budföring med skott som gick alldeles utmärkt.
platsliggningen fortsätter att vålla problem. Ny hund i gruppen och hon reser sig genast, blir omlagd och ligger se'n hur länge som helst. Hur fan ska jag få hunden att ligga kvar från första början????
Tränade lite kryp, det börjar lossna nu. Jolly skenade inte, även om det gick lite för fort, men framför allt, hon följde mig och kröp rakt.  Stort framsteg.

31 maj torsdag Träning på klubben. Platsliggningen åt helskotta, Jolly reste sig genast när jag lämnade henne. Fick lägga om tre gånger innan hon låg kvar. Men jag kunde lägga henne ensam,  medan jag stod i gruppen på framåtsändande en lång stund åt en kompis. Då ligger hon kvar, trots att hon håller på att krypa ur skinnet när andra leker och belönar sina hundar omkring henne. Jag blir inte klok på detta.
Jag tränade framåtsändande som helt moment (nästan), för första gången. Det gick över förväntan. Leksakerna drar väldigt, men jag fick henne att sakta ner och vänta på "var så god".
Jag blev dirigerad några moment. Jolly var störd och brast i koncentrationen. Vi var på ny plats för henne, då vi tränade på  agilityplanen för det pågick kurs på appellplan.
Jag blev ganska förvånad och besviken över en sak när jag kom till klubben. Jag hade glömt min apportbock på stegen i tisdags. Jo, då den fanns kvar, men någon hade låtit sin hund ha den som leksak och den var helt söndertuggad. Nog måste denne någon ha förstått att det var nå'n som ägde apportbocken.

3 juni söndag Sökträning. Det var ju otroligt varmt plötsligt igen, så Jolly blev jättetrött och drack hur mycket vatten som helst.
Från början var hon jättepigg och alert, på första påvisningen så släpade hon mig i full fart genom skogen (toppen!)
Andra skicket var till en gammal skogskoja, där figgen satt inne i kojan och hade lagt rullen strax utanför innerdörren. Det fixade hon perfekt, men till tredje figgen hade jag svårt att få ut henne på djupet igen (det var ganska mycket ris som hon skulle igenom) Till slut var hon fram, men flåsade så mycket att hon släppte den fasta rullen. Då fick hon inte göra någon påvisning och blev också blåst på belöningen. Fjärde skicket helt OK, även om påvisningen var lamare, hon började bli trött. Med facit i hand så skulle jag slutat där, för se'n la hon sig ner i rutan, men med lite ljudhjälp från figgen så skärpte hon till sig.
Hon fick också ligga platsliggning, med en hund i taget. Ozzy, Rufus och Loke fick lösa av varandra som hennes störningar. Men en omläggning blev det lik förbaskat den här gången också.
På hemvägen stannade jag till på Skoga och körde ett par moment, tänkte att hon skulle vara lite mer samlad när hon var lite trött. Gjorde fyra framåtsändanden med leksakerna utlagda. Hon gick så bra att jag nästan blev chockad. En kompis på klubben har satt ut två skjortor som "grupp" på planen och jag använde mig av dem. Full galopp fram till "gruppen", på "sakta" från mig bröt hon ner till trav, för att se'n få springa fram och ta sin leksak. Sista två skicken bröt hon ner till trav själv utan kommando när hon kom fram till "gruppen". Duktig Jolly!

18 juni måndag Det har inte varit så mycket att skriva om Jollys träningar sista tiden. Har inte haft så mycket tid för det som jag borde. Tävlade i torsdags, det hade jag lika gärna kunnat låtit bli.   
Men ikväll gjorde jag två pass på klubben. Första passet blev lite linförighet där jag koncentrerade mig på snabba sittningar. Lite hopp med kastad boll för att få ut henne på tillräckligt djup före sättandet efter hindret.
Inkallning med stå och ligg gick jättebra med bollen bakom. Det var länge sedan vi tränade på det. Körde också lite snabba lägganden.
Andra passet, ett par timmar senare, körde vi lite framåtsändande, som bara fungerar om det ligger leksak längst bort. Jag kan inte ha boll i handen för att kasta när hon går bra, för hon går inte ut när inget drar framåt, då studsar hon bara omkring.
Det kom en hund ut på plan och Jolly gick upp i totalt stress, raggen på ända och pip och gnäll. Jag la henne plats, och gick och pratade med den andra hundföraren, det blev flera omläggningar p.g.a. kryp, innan hon gav upp och låg lugn. Hon fick ligga ca 10 min, sen åkte vi hem.

26 juni tisdag Tränade på klubben på kvällen. Det var kvalmigt varmt och Jolly blev snabbt väldigt flåsig, men hon var pigg och alert som vanligt.
Vi jobbade lite med snabba sitt, men det går bra på träning så det är svårt att träna så det ska bli bättre på tävlig då sittet är lite långsammare.
Tränade också på fjärren, står jag för långt ifrån, så flyttar hon framåt ibland, så det är att fortsätta och nöta på nära håll så hon lär sig tekniken att bli kvar på platsen i skiftena.
Framåtsändandet, där är hon duktig på att gå sakta, men har börjat fuska med att inte galoppera ut på tillräckligt avstånd innan hon går ner till sakta.
Platsliggningen var med 5 andra hundar och Jolly var LUGN, men jag stod vid henne hela tiden och försöker få henne att lägga hakan i backen, men hon var så hässjig så det var svårt för den skull att ha hakan i backen.
Vid avslutande hoppen, var hon faktiskt så trött att hon slog i hindret. Men trots trötthet så ville hon åt alla apportbockar hon såg på plan. Lät henne hämta 4kgs apporten, hon blev lite förvånad, det blev bara trav in, men hon bar den mer än gärna.

       

    Inte lätt att ligga lågt när man flåsar som en bälg                                        Lugn på platsliggning trots främmande hundar


3 juli 2007 tisdag Jag körde ett rejält träningspass med Jolly i kväll. Jag började med att lägga ner henne i kanten på planen medan jag hjälpte Henrik med Rufus (10 -15 min.). Jolly låg som ett lyse. T.o.m. när det kom främmande hund på plan, som dessutom placerade sig vid soffan ca 4 m bakom Jolly. Det var en kvinna och ett litet barn med en ung vit herdehund, som var där enbart för att hunden skulle få se andra hundar utan att gå i taket hela tiden.
Mycket bra gjort av Jolly!
När jag se'n började jobba med henne, blev det fritt följ, inkallningar, både med ställande och läggande och raka. Har fortfarande bästa bollen bakom henne, då går både ställande och läggande jättebra när hon vet att det kommer "varsågod".
Framåtsändandet går hon fort och bra ut om hon vet att det är "rätta" bollen som ligger och väntar, men tar inte ut hela avståndet om det är "fel" leksak som ligger ute och jag måste ju ha två, en för varje sträcka, men nu fick jag avsluta med att träna bara åt ena hållet för att få bra resultat.
Krypa kan hon riktigt bra (hon har väl tränat på platsliggningarna, hm), men det går lite för fort.
"Hopp sitt" började hon förra träningen göra fel och fortsatte med samma fel i dag, hon lägger sig ner på sittkommandot. Det får jag ta itu med.
Vi körde en 5 minuters platsliggning, nu känner hon igen gruppen och låg kvar direkt utan omläggning eller kryp. Bra!
Avslutade med att bli dirigerad, fritt följ, läggande, inkallning och ställande. Samma problem som alltid när det står nån bredvid och säger vad vi ska göra. Hon går efter mig på ställandet. Fan också!
Men fria följet kändes bra, så man får väl vara nöjd med det lilla.

10 juli tisdag Körde ett träningspass i sök idag, helt ny skog. Det var bara Lenita och jag med hundarna, så det blev tomslag på vartannat skick.
Första legan för Lenita låg bara ca 10 m från stigen bakom en rotvälta, men Jolly drog iväg sina 50 m först innan hon vände och tog figgen på tillbakavägen. Tomslagen gick hon endast ut ca 25 m, men hon kände väl att det inte fanns nå't där, dessutom var det ovallat. Men skicken mot figurant var raka och djupa och hon var på ett strålande humör. Det märktes verkligen att hon var glad åt att få träna sök igen. Jolly har blivit lite mullig av den dåliga motion hon fått på slutet. Jag får börja skärpa till mig.

11 juli onsdag Borlänge BK. Tränade lydnad där, eftersom vi hade ett medlemsmöte för boxerklubben. Kors i taket! Jolly låg kvar utan omläggning på platsliggningen, hon la t.o.m. ner huvudet ibland. men hon skiftade sida (la om sig) några gånger. Hon kanske tyckte det kändes bättre att ha en boxer på var sida om sig. Jag tränade bara lite på det vanliga. Hon var lite väl på tårna på fria följet. Skenade värre än nånsin på krypet, där får jag i princip börja om på ruta ett. Skallet börjar gå bättre, även om hon lättar, men nu kan hon ca tre skall i följd utan omkomando, men ska jag få ihållande skall så får jag viska skall hela tiden. Cilla dirigerade oss lite. Läggandet hyfsat, även ställande, hon nöjde sig med att gå något steg sedan hon stannat (stannar gör hon bra)

15 juli söndag Sökträning i skogen före Tjärnan i dag. Eftersom det bara var jag och Lenita, så fick det bli figurant varvat med tomslag. Vi vallade 4 smala korridorer (två på var sida om stigen). Började med ett tomslag. Jolly gick ut perfekt på djupet letade en stund (ca 10-15 sekunder) och kom tillbaka till stigen när jag ropade, hon förflyttar sig inte framåt automatiskt, vill gärna komma tillbaka till samma ställe som jag skickat henne, vi jobbar på det.
Skicken på Lenita blev klockrena, tack vare att vi hade perfekt motvind på den sidan av stigen. Jolly fick göra två tomma slag och tre på figurant,
Hon är i lite dålig kondition märker jag, för hon blir trött och törstig, men håller jättebra fart hela tiden.
Idag böt jag till rulle som hänger i halsbandet, då min norskrulle inte är bra och hon har svårt att få tag i den. Hon tog inte nya rullen spontant, måste få lite hjälp från figgen även med den.

Medan Lenita gick ett spår med Ozzy så gjorde jag ett uppletande med Jolly. Tog en av de redan vallade korridorerna la ut fyra föremål, som hon tog jättebra, även om hon gjorde en avstickare runt hela området där det legat figurant tidigare.

21 juli lördag Sökträning, den här gången var det bara jag och Henrik, så det blev exakt samma upplägg som förra veckan. Två tomslag och tre på figurant. Jolly var bara SÅ duktig idag, trots att det var ganska varmt och just ingen vind. På tomslagen kom hon tillbaka till mig på stigen framåt, utan att jag behövde ropa. Kunde t.o.m. skicka "flyer" över till andra sidan. Mer positivt var påvisningen, hon fullkomligt släpade mig fram till figgen, men på tredje påvisningen, så tyckte hon att jag var dryg som drar så , hon har ju fått lära sig att man inte får dra i koppel.
Henrik la ut tre föremål för ett uppletande. Jolly satt kvar i bilen under tiden och jag visste inte heller var han lagt dem i rutan.
Resultatet blev fullständigt klockrent, hon tog alla tre på tre skick och dessutom i rätt ordning, det grundaste först. Hon brukar ha en tendens att dra ut på djupet först innan hon kopplar på näsan för det som ligger nära. DUKTIG HUND!

5 augusti 2007 söndag Idag har Jolly fått bekänna färg  och fått bli riktigt trött. Först ett spår. som Kerstin lagt. Osnitslat med 6 apporter. Det började hur bra som helst. Jolly sög spåret genast och drog iväg med bra drag i linan. Tog de två första apporterna perfekt, men se'n kom problemen, den lilla damen började spåra vilt? istället. Fick ta tillbaka henne se'n hon fått chansen ca 50 meter att bryta det felaktiga spåret,  men det hade hon ingen tanke på. Tog ytterligare en apport, sen drog hon på fel spår igen, gav henne chansen att söka reda på det rätta spåret, men det blev mest strul, hur hon tog sig till slutet vet jag knappt, men då var hon så trött att hon var ointresserad av slutföremålet.

Efter vila fick hon göra uppletande. Tre föremål utlagda i vår tävlingsruta, vi vallade hela 50x50 m (Kerstin och Lenita hjälpte till med vallningen innan de åkte hem). Nu var Jolly helt med på noterna och fixade alla föremålen på tre skick, det tog två minuter.
Efter detta gick vi promenad på en timme där jag plockade svamp. (läs kantareller).
Men det var inte nog med detta, för efter det åkte jag till klubben och körde ett lydnadspass. Det var mycket varmt ute nu och Jolly flåsade som en bälg. Lite okoncentrerad på fria följet, men riktigt bra på läggande och ställande. Jag hade tagit ut spegeln och ställt upp för att kunna se henne och även ge beröm med ryggen till. Krypet var också mycket lugnare nu när hon var trött.

15 augusti onsdag Det har inte blivit nå'n träning idag, men eftersom jag inte skrivit på ett tag, det har mest blivit anteckningar på bloggen.
I går var jag på Hofors BK och tränade bland främmande hundar. Det gick lika illa som det brukar. Jag försökte tänka positivt, det var även en man där som försökte hjälpa till med tips och idéer.
På platsliggningen, det var bara två hundar + Jolly, men hon kröp på direkten, jag la om två gången, så förts när jag gick ut tredje gången så låg hon still.
Samma elände vid ställandet, stannar bra, men förflyttar sig se'n. Även på inkallningen hade hon åkt framåt en bit på baken.
Träningen på hemmaklubben har gått riktigt hyfsat på slutet, jag har kunnat köra platsliggningen utom synhåll t.o.m. Men där känner hon nu igen de 4-5 hundar som brukar vara med.
Det hela är både frustrerande och svårt att förstå.

18 augusti lördag Efter att ha suttit i bilen i 5 timmar (tävling på klubben), så körde jag henne genom lydnadsklass ettmomenten (utom apporten).
Hon var rejält på tårna så klart, men samlade ihop sig ganska bra. Jag håller tummarna för att hon ska gå lika på tävlingen i morgon (positivt tänkande!)

19 augusti söndag Start i lydnadsklass 1 Gick inget vidare, finns att läsa på resultatsidan

21 augusti tisdag Kvällsträning på klubben. Jag koncentrerade mig bl.a. en del på svängar och snabba sättanden.
Henrik fick vara mina ögon när jag körde ställande under gång. Jag har åter backat till ruta ett, kastade boll bakåt vid "stannakommandot", för att undvika att hon tar något steg fram efter hon har stannat.
Krypet fortfarande för hög fart och hon drar iväg åt höger, använder klickern här för att snabbt kunna belöna  lagom fart.
Skallet tar sig mer och mer, även om jag fortfarande måste ge lite "sss" ljud för att hon ska hålla igång skallet.
Hopp sitt, måste nog börja träna med targetplatta för att få henne att stanna och sitta rakt bakom hindret.
Platsliggningen med två skott, gillade hon inte alls, gick upp trots att jag stod nära.
Budföring med skott är däremot inga problem, hon älskar ju att springa.
Platsliggning utan skott, nu tog jag i lite mer på skarpen när hon kröp när jag lämnar henne. Tolererade inte tillstymmelsen till kryp, tillbaka och mer eller mindre dängde henne i backen, utan att säga något. Hämtade henne några gånger och la om på nya ställen när hon låg kvar. Sista gångerna låg hon helt lugn utan kryp eller omflyttning.

26 augusti söndag Tävlingsmässigt sök skulle testas idag på Jolly. Eftersom hon är uppflyttad till lägre klass spår, så missar jag ju att börja söket i appellklass. Om tre veckor väntar en tävling.
Tre figuranter var utlagda, den första 50 m djupt inne i en koja gjord av kompostgaller och skynken, vänster sida. Övriga två figgar låg nästan vid 100metersgränsen på var sida om stigen, också på fullt djup.
Började med att skicka tomslag till höger, rakt, djupt och snabbt, hon kom även bra tillbaka, nytt skick till vänster (rakt mot gömd figge), men hon missade honom och drog sig framåt i rutan och fick kallas in. Nytt tomslag till höger, nu ville hon inte alls komma tillbaka, hon VILLE HA sin figurant, så här blev det både busvissling och skarp inkallning. Åter skick vänster mot gömslet, nu försvann hon i vegetationen och kommer strax farande med rullen i mun, MEN det var figgen 100 m bort, oj var jag fick springa på påvisningen, som i och för sig var bra. (Påvisningen alltså). Tillbaka till stigen och nytt skick mot Henrik, den här gången tog hon honom, men hon krälade sig ända in i gömslet och rev Henrik på kinden i sin iver. Sista skicket åt höger, åter igen långt fram i rutan, i stället för att hålla sig rakt ut. Tog figuranten, men hade lite problem med påviset, för hon sprang stigen fram men blev lite osäker på var hon skulle in.
Jaha, här behövs träning på dirigering det var då helt visst och sant!


28 augusti tisdag Träning i Skoga. Jolly var stressad när vi kom, så hon fick starta med att bara ligga ner på plan utan att det hände någonting. Jag pratade med andra som var där under tiden. Värmde sedan upp henne med lite fritt följ innan vi blev dirigerade i linförighet av Lenita medan Maggan filmade med min digitalkamera. Jag hade tänkt lägga ut en snutt här på sidan, men vet inte hur man gör för att bara ta med en del, för den är ju otroligt stor 1,5 minuts film tar dryga 30MB.
Provade ställande under gång med handtecken, det skulle kunna fungera, men det är för kort tid fram till tävling (lördag) för att jag ska våga ändra innan.

För första gången i världshistorien så låg hon utan att krypa eller gnälla, med en okänd hund vid sidan, på platsliggningen.
Ettans apportering vållar en del problem, då hon är så otroligt tänd på apporten så har hon svårt både att sitta still och att inte tugga.
Jag hade apporten kvar i handen när jag körde hoppet, då sprang hon inte efter den kastade bollen på andra sidan hindret, för apporten drar mer.
Då älskar hon ändå verkligen sina bollar, men apporten går utanpå allt annat.
I kväll gjorde hon dessutom ett riktigt vettigt kryp, utan allt för hög fart.

30 augusti torsdag Sökträning på kvällen. Lenita med Ozzy och Loke och Henrik utan hund, han ställde välvilligt upp som figurant.
100X100m ruta  fyra figuranter och tre tomskick. Jag vet inte hur länge Jolly ska få vara ute på tomskicken, hon kommer inte gärna spontant tillbaka, men hon kommer ju när jag ropar. Hon fick lite problem med en figurant, men det var en STOR miss av mig, min mobil ringde precis när jag skickade ut henne och medan jag pratade i den (jag vet, jag skulle inte ha svarat) kom hon tillbaka på stigen och stod och såg förvånad ut (stackars hund).
Men annars sköter hon sig bra hos figurant, tar rullen snabbt, kommer snabbt tillbaka till mig och även skaplig fart på påvisningarna. I dag fick hon dessutom ha den lilla tävlingsrullen. Min norskrulle är inte bra, så jag använder en "gammal hederlig" hängande rulle.
Jag måste skriva om en rolig episod som hände på söket. Lenitas Loke har inte tränat sök på ett tag så han var heltänd på uppgiften. Jag låg som första figge nere i grop på liggunderlägg + att jag hade två mindre underlägg och ett skynke över mig. När Loke kommer försöker han att ta sig in i legan, men när han inte lyckas så känner jag hur ett liggunderlägg försvinner under ändan på mig och det har han med sig till stigen. Det visade sig att hans norskrulle hade släppt i ena sidan, så han tog liggunderlägget i stället!!

8 -9 september lördag/söndag Träningsläger i Räfsnäs med Åsa Löfberg. Mycket givande träning i 2 dagar. jag fick backa till ruta ett på en del saker. T.ex. kryp, där Jolly vill krypa alldeles för fort. Hon får bara krypa ett eller två steg och ibland inte alls när jag står vid sidan.
Kontaktövningarna har man ju fuskat med en hel del märkte jag ju. I fotposition OK, men att även hålla ögonkontakten med hunden framför sig, där har jag fuskat. För att inte tala om bakdelskontroll, där har vi mycket att jobba på. Jolly vill in till sidan till varje pris och inte alls backa rakt bakåt.
Platsliggningsträningen gick tyvärr som vanligt. Nya hundar, alltså gick hon upp. Omläggning och hon ligger kvar. Åsa trodde liksom jag själv att det har blivit situationsbundet. När det redan låg två hundar och jag bara gick in emellan och la ner henne och utgick åt sidan inte rakt ut, då låg hon kvar...

När lägret var avslutat åkte jag till Ludvika BK och gjorde budföring med skott, det gick bra. Var också med på en tvåminuters platsliggning med ett skott, det gick också bra, jag stod kvar vid sidan.

6 okt -07 söndag Jag har inte skrivit in Jollys träningar på ett tag.
Idag har vi tränat sök, där jag koncentrerat mig på hennes påvisningar. Jolly drar ju aldrig i koppel, så jag har svårt att få henne att ladda ut till figgen på påvisen p.g.a. att jag "hänger i linan". Idag fick hon ha "syn" på första skicket, vilket gjorde att hon gick spikrakt ut (så klart), se'n fick Lenita peppa henne med beröm medan Jolly sprang ut kopplad på påviset. Å, jäklar vad hon drog.
Det var bara Lenita och jag som tränade så det blev bara skick på samma sida hela tiden. Systemträningen att Jolly ska framåt längs stigen på tillbakagången från figge gick kanon idag. Där tror jag att polletten trillat ner nu.
Vi gjorde bara tre skick, sedan åkte vi till annat ställe i skogen där den gamla skogskojan står. Senast där så ville/vågade/fattade hon inte att hon skulle ta sin fasta rulle, när hon inte såg nå'n figurant. Så den här gången körde vi med lös rulle, som Lenita kunde peta till lite genom dörrspringan, så då tog hon den och gjorde se'n en bra påvisning.

Jag åkte till klubben och körde lite lydnad också. På fria följet koncentrerade jag mig på sättande, raka, berömde snabbheten. Höger halter, få in rumpan.
Kryp med target och klicker, riktigt rakt och inte skenande, på rätt väg. Hopp sitt med mycket bollkast för att belöna att hon kommer tillräckligt långt från hindret. Ettans apportering att hon inte får ta apportbocken före kommandot. Kastade den också några gånger och hon hade bra fart in varje gång, ibland skickade jag iväg bollen innan hon var framme hos mig, men apportbocken är roligare än bollen, trots att hon älskar den, så hon byter inte gärna.
Några läggande under gång blev det också, där kan jag ju inte se henne helt, men det kändes bra.

Nu behöver jag bli filmad så jag kan se vad vi mer behöver träna på. Det är svårt att få till "finliret"  när man tränar ensam.

14 okt. söndag Sökträning vid Tjärnan. Idag var det bara Jolly på plats, men Henrik kom och figgade och Ylwa ställde också upp. Plus att spårgänget hjälpte till att valla ett par rejäla rutor, (tack för det).
Jolly fick göra 8 slag, de fyra första med figurant, sedan ett tomslag, figge, tomslag och avsluta med nära liggande figurant. Påvisningarna gick kanonbra, hon fick göra tre kopplade och tre där hon fick påvisa lös. Hon verkligen drog mig fram genom skogen. Men fortfarande får jag ropa för att hon ska gå framåt efter hittad figurant. Rullen tar hon snabbt och höll bra, jag fick faktiskt plocka den ur munnen varje gång, tidigare har hon velat spotta ut själv lite för tidigt. Trött hund och nöjd matte. Jag skulle gjort ett par skick till, men hade klantat mig och glömt vattnet till Jolly kvar i bilen.

25 dec. tisdag juldagen. Gjorde en sökövning, mest för att visa barnbarnen. Husse låg figurant på ena sidan tre skick, varav det första blev "fort, men fel" eftersom Jolly var så otroligt laddad att hon "glömde" att lyssna på vad jag ville.
Tre tomma skick på motsatt sida. Jolly otroligt förbättrad. Snabbt ut, tillräckligt djupt, lagom lång tid och nästan bäst av allt, hon sökte upp mig på stigen med bra framåtdrift. hon fick avsluta med att leta reda på småkillarna, vilket de ömsesidigt uppskattade.

5 januari 2008 lördag -3 Äntligen en rejäl sökträning. Vanliga skogen vid Tjärnan. En timmes väntan i bilen, då det var 4 hundar före Jolly.
Det blev 6 skick, 5 på figuranter, ett, det näst sista , tomslag. Gjorde de flesta påvisningarna utan koppel, hade nämligen glömt det breda mjuka halsbandet hemma och eftersom hon inte vill dra i kopplet så fick hon påvisa utan. Det märks att det går för långt mellan träningarna. Hon vill mer än hon får, så det blir lite si och så med skogslydnaden och näragåendet tillbaka till stigen. Hon vill fram fort så hon får ila vidare till skick.
Legorna var under befintliga granar med nedhängande grenar, eller bara bakom någon trädstam.

Nästa lördag är det bestämt ny träff, får hoppas att det inte fryser på

13 jan söndag  Det blev söndag i stället för lördag med sökträning. Jag, Jolly, Lenita med Ozzy och Loke, Maggan med Grizzly och Ninni med sina båda shäfertikar Menja (10 mån.) och Hella.
Det var ett perfekt väder för sök. Ca. nollgradigt, sol och blåst. Inte mycket snö ens inne i skogen.
Alla var vi nöjda med dagens träning, vi har olika saker att träna mer på. Jag måste börja kräva rakare utgångar av Jolly. På första skicket , som var ett tomslag, så drog hon i princip hela rutan innan hon kom tillbaka till mig. Hon bränner för mycket energi på det viset. Och Ninni sa helt klokt att Jolly självbelönar sig när hon springer mer än hon bör. Hon älskar verkligen detta med sök. Jag måste alltså jobba mer på att hon går efter dirigering.
Figuranterna, som låg ute samtidigt i början och slutet på samma sida om stigen, tog hon bra. Och det mest positiva idag var att hon drog mer och mer ju närmare figgen hon kom på påviset. Inga lösa påvisningar den här gången.

17 jan.  torsdag Det blev faktiskt lite uppletandeträning idag tillsammans med Cilla och Mixa.
För Jollys del, så började hon som hon brukar, d.v.s. äga hela rutan vid första skicket. MEN idag var det inte tillåtet, utan jag ropade genast henne åter när hon inte gick rakt ut och redan nästa skick gick hon exakt efter dirigering, tog sitt föremål och kom tillbaka. Fortfarande tuggar hon mycket före avlämnandet. Skick nr 2 återrop igen och rakt fint ut på nästa. Sista skicket rakt ut redan från början. Duktig hund!
Det som var bäst var att hon tål tillsägelserna bra, mattas ingenting till nästa skick.
Gjorde även platsliggning. Tyvärr lika orolig som vanligt, pip och krypförsök.

19 jan. lördag Jolly presterade ett toppensök idag. Jag fick korrigera henne en gång, med en inkallning, när hon inte gick rakt ut på första skicket, som var ett tomslag. Se'n gick hon som en klocka. Tog sina figuranter, gjorde jättebra påvisningar, hon verkligen drog mig ut.

16 febr. lördag Det var en hel månad se'n senaste sökträningen. Det märktes om man säger så. Fort, men fel, var bara förnamnet. Två figuranter låg ute från början, den ena "rullande" på vänster sida, den andra dryga 100 m fram på stigen på höger sida. Körde tomslag till höger. Det blev MÅNGA återrop, då Jolly tyckte att hon skulle "rejsa" hela rutan på en gång. Till slut samlade hon ihop sig och de sista skicken blev bra.
Jag har fått två små problem på halsen. Det ena är att hon spottar ut rullen en meter från stigen när hon kommer fram. Det andra är att hon stannar upp och äter snö när hon släppt rullen. Jag vattnar på stigen, men hon äter snö i alla fall.
Jolly bor ju inte hemma nu medan jag har valpar, så det blir inte tränat kontinuerligt.

29 mars lördag Jolly flyttade hem igen från Falun idag och vi for genast till skogen för sökträning. Det var bara Henrik med Nelson och jag och Jolly.
Eftersom det var evigheter se'n sist, så började vi med ett par enkla vindövningar, det var dessutom jättebra vind att jobba i. Jolly tyckte det var onödigt med så'na övningar hon ville söka "på riktigt". Hon var också strålande med snabba raka skick, tog rullen i raketfart och tar sig tillbaka till stigen framåt som hon ska..
Gullehund, hon är verkligen mysig att jobba med.
När tjänstetecknet är avtaget så kastar hon sig över första bästa pinne, som hon malligt bär omkring på.

                                                   


30 mars söndag Idag fick Jolly köra uppletande och spår, uppletandet var toppenbra. Sex föremål (tre var mina tre var Lenitas) i en ruta 20 m bred drygt 50 m djup. Jolly var snabb, alert och jobbade bra i rutan, hon tog alla 6 föremålen på lika många skick. MEN, det ska ju vara ett så'nt med också, hon slarvar vid avlämnandet. Det är både tugg och att hon släpper innan jag får ta föremålet.

Spåret var lite si och så. Ca 500 m med 6 pinnar och en knut till slut. 2½ timmes liggtid. Den rackarens hunden började spåra vilt efter ca 100 m. Jag tog tillbaka henne, jag hade ju kunnat bryta där, men eftersom det var så länge se'n hon spårade så fick hon chansen att fortsätta. Jag tog henne alltså tillbaka på spåret, det blev också problem i en vinkel, kan ha varit viltet igen, men hon redde ut det själv till slut. Alla apporterna tar hon upp och kommer in med, problemet är tugg här också.

13 april söndag Sökträning. Det var en sorgens dag då Henrik blev illa biten av sin egen hund, men sedan han blivit hämtad av sina föräldrar och skjutsad till akuten så fortsatte vi att jobba med de hundar som var kvar.
Rutan var den vanliga, ca 100m. Andrea hade med sig kompostgaller och maskeringsskynke, men jag fick aldrig tillfälle att ta dold figurant på Jolly för hon hade redan kollat in gömman på tomskicket. Jolly var taggad till tusen, dels så var det ett tag se'n sist och dessutom hade hon väntat i bilen i flera timmar. Hon gick som 7:e och näst sista hund.

Det blev 7 skick, jag skulle bara ha ett tomslag, men där fuskade hon med djupet så det blev två. I övrigt gick hon strålande, tar rullen hos figurant hur fort som helst, hennes påvisningar är också bra nu, några får hon göra lös för fartens skull. När jag går med tar jag det medvetet lugnt ibland för att hon ska dra mig ordentligt.

27 april söndag Lydnadsträning på klubben. Det var första gången sedan oktober -07. Av förståliga skäl var hon oerhört ringrostig till en början. dels har hon blivit lite avdresserad under tre månader bortavaro. Jag körde ett pass före valpkursen, som jag hade mellan kl10-12. Då blev det mest bara kontaktövningar och fritt följ. Provade lite hopp-sitt. Men hon var så taggad och tjuvstartade gång efter annan, så till slut ställde jag bara upp framför hindret, vände och gick därifrån.
Efter valpkursen tog jag ut henne igen, några av klubbkompisarna var också på klubben och tränade, så jag fick en platsliggning. Hon låg utan vare sig kryp eller gnäll eller uppgång. Nöjde mig med 4 minuter. Det var ju 3 för henne kända hundar som hon låg med, men eftersom det var så länge sen sist så kunde hon ju varit stressad i alla fall. Hon fick ha godisburken ca en meter framför tassarna och jag gick ut ca 15m ifrån henne.

Jag fortsatte med fritt följ, läggande under gång. Riktigt snabbt och bra, men stundtals fuskar hon med att ena armbågen inte ligger dikt i backen.
Jag blev dirigerad av Lenita lkl momenten, (utom framförgående och apport). Hon tyckte att Jolly såg riktigt bra ut. Kanske jag ändå ska våga mig på en anmälan till sök eller spår. Jag får ligga i med träningen, framförallt finslipningen och störningsträningen.

28 april måndag Åkte till hemmaskogen och tränade. La först ett spår, ca 400m. Det fixade hon galant. Medan spåret låg fick hon göra några uppletande med sökupplägg, där fuskade hon lite med djupet (jag hade inte vallat innan). Körde också lite lydnad på stigen.

6 maj tisdag Tisdagsträning på kvällen. Nu var det 4:de gången hon låg platsliggning i grupp och låg kvar, utan vare sig pip eller tendens till kryp. Jag håller tummarna!

11 maj söndag Sökträning. Det blev dessvärre bara ett skick för Jollys del, hennes öra började blöda våldsamt, så det var bara att bryta. (En godartad tumör opererades bort den 30 april. Det är svårt att bandagera så det håller också).

13 maj tisdag Jag hade hand om klubbens tisdagsträning på kvällen, så det blev ingen platsliggning för Jollys del, men jag tränade lite framförgående efteråt. Nu börjar polletten trilla ner igen.

18 maj söndag Åkte till skogen i Olshyttan efter valpkursen för att träna lite sök. Kerstin och ett par till var där och spårade, så jag fick två figuranter till Jolly. Gjorde tre skick, en figge, bra, sen tomskick mkt bra och flyer över till nästa figge, men då brast örat igen (fan också) blodig påvisning.

Jag har anmält till lägre sök i Avesta om en vecka, men det ser mörkt ut.

Det blev dåligt med träning andra halvan av 2008 p.g.a knäoperation och andra problem.

 


copyright © travarens kennel 2004-2009