DAGBOK
från 2006 och tidigare

Gå till dagbok 2007

Här kommer jag att skriva om lite vardagliga händelser, det kommer väl mest att handla om hundarna och hästarna. Ett och annat foto kommer nog också in  emellanåt.


31 dec. Idag har jag börjat med det som jag tycker allra sämst om med att vara kassör. Bokslutet, det är så jäkla tråkigt, men tyvärr nödvändigt. Började med lagerinventering, vi hade mycket rosetter kvar från årets utställning. Vi beställde extra många bl.a, HP rosetter eftersom det ändå går åt vid varje utställning och frakten från England är också dyr ,så vi passade på att ta lite mer än vanligt. Förlagsartiklar har vi inte så mycket längre, har inte köpt in nåt nytt i år förutom årsboken. Men det var lite pins, midjeväskor, tygmärken m.m. som skulle räknas.
Åkte och grattade en kompis som fyller år idag, hon fick några påsar djupfryst svamp, olika sorter och en burk krossade torkade trattisar. 
Grannarna började smälla raketer redan på förmiddagen, jag var lite osäker på om Jolly reagerade, jag vill helst inte titta så mycket på henne, för hon ska inte tro att jag bryr mig. Vi får se hur det blir till kvällen, för här brukar folk skjuta allt från smällare och raketer till dynamit....


30 dec. En ynka dag kvar av detta året. Har kommit hem från ett besök i Trollhättan, där vi hälsat på våra barnbarn (med föräldrar naturligtvis). Vi har ätit gott och umgåtts under ett par dagar. Barnen fick sina försenade julklappar och med dansmattan (som man kopplar till TV) höll dom igång som bara den.
Yngste barnet (7 år) fick tillfälle att visa upp sina färdigheter på skridsko, då hockeyskolan hade träning på torsdagen, medan Max som är 9 år hade haft hockeymatch ett par dar innan, så han hade ingen träning och var väl lite besviken att inte farmor och farfar fick se hans kunnande på isen också. Men vi vet att han är jätteduktig och gör många mål på matcherna. 

Dansmattan var mycket populär

På tillbakavägen till Dalarna, gjorde vi ett stopp utanför Örebro och gick på IKEA. Det är inte ofta jag besöker sådana ställen, och om det var som det brukar denna gång, så är det då tur att det inte är ofta, för något så otroligt mycket folk, det var som ett lämmeltåg genom byggnaden. Det var tur att det var pilar på golvet så att alla gick åt samma håll, för om man vänt hade man inte kommit fram. Tyckte inte att jag hittade något att köpa, men när jag kom till kassan var det ändå varor för 500 som skulle betalas.
Idag har det varit ett grått och trist väder. Jag har sök och lydnadstränat Jolly på förmiddagen.
På eftermiddagen bakade jag bullar och kakor, fick ont i ryggen som sjutton. Jag vet att jag inte ska börja med såna saker på eftermiddagarna, det ska göras på morgonen innan kroppen blivit "trött". På kvällen blev det svårt att välja TVprogram kl 8, kollision mellan kanalerna. På spåret, Hästshowen från Globen och Postkodmiljonären, ville se alla, men det fick bli hästarna, sen fick ju bonden sin fru.


26 dec.tis. Idag skulle min mamma fyllt 99 år, hon dog för tre år sedan. Hon bodde i sin villa och skötte sig själv till hon var dryga 94 år. Hoppas man har ärvt de generna. Gårdagen blev ganska annorlunda mot vad jag planerat. Redan dan före julafton dukade jag för juldagens middag för 10 personer, men på julafton fick jag veta att Cissis tre äldsta barn skulle vara hos sin pappa på juldagen, så jag plockade bort tre kuvert. Dan före julafton bet jag av en bit av en tand. Den trasiga tanden skavde mig så illa på tungan så jag knappt kunde prata. Jag var tvungen att ringa tandläkarakuten i går. Fick komma per omgående till folktandvården i Borlänge som hade jour över helgen, en resa på 9 mil t.o.r. Jag sa att jag var mitt i matlagningen och väntade gäster till klockan 2. Och trots att väntrummet var fullt så kom jag in i princip genast, hon skulle ju bara slipa lite på tanden så det vassa försvann och det tog inte många minuter. Inte nog med att jag kom in så snabbt, när jag skulle betala sa hon, det bjuder vi på det var ju så lite, åk nu hem och laga maten klar och God Jul. Vilken kvinna, tänk att det finns såna som hon, och det sa jag åt henne när jag tackade.
Snabbt hem för att fortsätta innan matgästerna kom. Då ringer Cissi och säger att hennes man troligen fått magsjuka, för han kräktes, så de stannade hemma. Vi ska ju till Trollhättan i morgon och de ville inte riskera att smitta oss. Snacka om 10 små negerpojkar, nu var det bara 4 kuvert kvar av dukningens 10. Men vi hade trevligt med Peter och Kerstin, det fanns gott om mat om man säger så, och vi tillbringade kvällen med att spela Alfapet.
I morgon åker vi som sagt till sonen i Trollhättan och hans familj, där vi firar en jul till om än lite sen.


25 dec. mån. Det snöar ganska kraftigt ute! Det är 2 minusgrader och solen som skulle komma idag .lyser, så här långt i alla fall, med sin frånvaro. Det hade ju varit trevligt, speciellt för barnen  om snön funnits igår på julafton.
Vi tillbringade julaftonen i Gustafs och visst såg det lite konstigt ut när tomten kom över den gröna gräsmattan. Men yngste sonen i huset var exalterad trots sina 7 år fyllda, så tar han fortfarande tomten på stort allvar. Det blev en lugn och trevlig jul med grötfrukost kl 8.30 i Gustafs och julklappsutdelning efter det. Sen hem och Berra tog hand om hästarna och stallet medan jag gick promenad med Jolly, jag hade faktiskt kameran med, vilket finns bevis för här nedan, vi mötte också Berra och Tapiol. Jag tog också en bild på blommande lingon, otroligt vid den här tiden på året, men folk har ju plockat nyuppkomna gula kantareller långt efter lucia, så inget verkar som vanligt i årets vinterväder. Efter promenaden gjorde jag Janssons frestelse att ta med till Gustafs, dit vi åkte tillbaka mot kvällningen för julmat och familjespel. Den här gången blev det Så kan det också låta, baserat på TVprogrammet Så ska det låta.

Lingonen har faktiskt blommor i slutet av december 
Jolly på bus på en sten, kolla minen

Tapiol ute på motionstur på julafton


23 dec. fred. Dan före dopparedan, fast hos oss blir det inget dopp i nån gryta. I dag har det varit slutruschen. Dammsög, skakade mattor och torkade golven, men det blev inget bonat i år. Köksgolvet är så fult, så jag ids inte lägga ner nåt extra jobb på det och hallgolvet är så nytt så det inte behövs nån bonvax än. Övriga golv är trägolv eller har heltäckningsmatta. 
Jag plockade fram svärmors gamla finporslin och diskade det, letade fram vita linnedukar, det är tyvärr alltför sällan som man använder alla dessa arvegods. Jag började duka lite i stora rummet, men det är först på juldagen som vi ska vara där. Julafton blir vi hos dotter med familj i Gustafs.
Berra var till banan och körde provlopp med Allegro. Återigen var han hur bra som helst. Han borde vara en vinnare när han kommer till start igen (ta det som ett tips).
I går var jag till Säter och uträttade de sista ärendena, passade på att träna Jolly i ridhuset på vägen dit, sen blev det sillinläggning och ugnsbakad kryddskinka (receptet från Kajsa Warg). Var också in en vända till svärdottern och pratade bl.a. om barnafödande, det är ju dags där för första barnet om mindre än två månader.


20 dec. ons. Var till Falun i går och uträttade lite ärenden och det snöade faktiskt rikligt, men redan på hemväg därifrån så började det töa, men lite är allt kvar även idag. Kanske får vi ändå en vit jul (tänk att det ska vara så viktigt). 
I går kom ett hölass, så då fick man göra rätt för sig en stund. Idag kom ca 15 ton gårdsgrus, som tippades ut längsmed stallet. Det har varit så skitigt där efterallt regn, nu har det  visserligen frusit, men behovet av grus kvarstod. Det blev till att svettas ett tag för att försöka jämna ut de största högarna

Jolly hjälper till med veden

18 dec. mån. Yes! Där satt den, segern för Tapiol. Jag har just kommit hem från kvällstrav på Romme. Gråkallt och frusen var jag, men blev jättevarm efter Tapiols lopp. Det såg inte lovande ut från början, han hade stängt spår bakom startbilen (nr9) och nr 1 (som Tapiol hade rygg på) var jättelångsam i starten, så Tapiol hamnade näst sist i fjärde par invändigt. Men i sista kurvan kom luckan och Karolina Jakobsson, som körde kunde gå ut ett spår, se'n bara sköljde han över konkurrenterna över upploppet och vann lätt. Det var ett lärlingslopp, ena avdelningen av kvällens två finallopp för lärlingar, en tävling som har pågått under året, där de med flest poäng nu gjorde upp om slutsegern, en veckolång studieresa till Paris i vinter. Karolina kom tvåa med hästen hon körde i andra avdelningen så slutsegern gick till henne. Det var jättekul att vår häst fick bidra till det. Karolina har inte kört så många lopp än, till vardags har hon hand om ungdomstravet och Rommebanans ponnyhästar.


17 dec. sön. Frost igår, så man kunde gå promenad med Jolly utan att både hon och jag blev skitiga. Idag mer frostigt, så det var riktigt vitt på marken och lite kyligare med -6 grader, men skönt i skogen. Sök och spårträning på förmiddagen vid Tjärnan Alla hade brådis hem till sina julstök, så vi var klara redan vid halv ettiden (från !0). Tre hundar på sök fem st på spår. Det går jättebra att träna ihop med spårgänget, då får vi som söktränar lite hjälp med vallning och nå'n extra figurant medan deras spår ligger till sig.
Gjorde köttbullar till julbordet på eftermiddagen, mina köttbullar ser mer ut som missformade klickar, eftersom jag inte rullar dom utan bara klickar ut smeten i pannan med en sked. Men det är bättre att de smakar bra än att de är vackra.


Köksfönster i advent, det ser nästan ut som om det är snö ute

Tapiol i boxöppningen


15 dec. fre. Städning pågår. Jag började igår med röjning av kontoret, men det blir alltid en massa "nostalgistopp" bland papper pärmar skrivblock osv. Jösses var det SÅ länge sen man gjorde det eller det. Nu kan man faktiskt se ytan på skrivbordet (så länge nu det varar). Hela eftermiddagen gick åt vid datorn med bokföring.
Jolly stackarn blev blåst på långpromenad, vi tränade ute på altanen en liten stund, men på söndag blir det sökträning igen, så då får vi ta igen det.

Ingen ovanlig syn på kontoret

Är man modig eller knäpp som lägger ut denna bild på mitt ostädade skrivbord


13 dec. ons.  Lucia, men henne har jag inte sett röken av, även om hon har hörts lite på radion. Jag bakade faktiskt lite kakor på förmiddagen, det blev vaniljhorn, regenter och rågkakor, de sistnämnda är lite bökiga då de ska kavlas och degen är inte så samarbetsvillig, men det är en gammal sort som min mamma brukade göra och dom smakar bra.
På eftermiddagen var Berra och jag bjudna på fika hemma hos Kerstin, passade på att göra lite ärenden i Hedemora, sen var vi till Solvarbo och hämtade skinkor som varit där för saltning respektive rökning. På hemvägen passerade vi Gustafs och var in och hämtade jultidningar som ena barnbarnet sålt till oss. Väl hemma igen blev det naturligtvis mackor med den rökta skinkan på.


12 dec. tisd. Stundtals och fläckvis hade vi faktiskt sol idag. Jag var till ridhuset på morgonen och tränade Jolly. Tog också en liten vända i skogen och hämtade ris. Se'n var det det där med städning när jag kom hem, jag funderar allvarligt på att gömma skiten bakom lite julpynt, för det verkar inte som det blir några rejäla tag i min julstädning. Jag började i allafall att plocka undan tyger m.m. i sy-rummet-hund-rummet. Bar upp en hel del till gästrummet där jag har vävstolen, så då blir det där det svämmar över i stället, men det är inte så många som kliver in där, och det man inte ser..... 
Fortfarande hänger bokföringen över mig, fick i allafall iväg momsredovisningen i tid.
Igår var det lunchtrav på Romme. Tapiol startade som en av favoriterna i sitt lopp, men blev diskad för galopp, han var för pigg bakom bilen enligt Daniel Olsson som körde denna gången, men Daniel sa också att han aldrig känt honom bättre. Typiskt!
Jag hämtade min inropade taklampa på auktionsfirman, jag köpte den för skärmarnas skull, så nu gäller det bara att få iväg den lampan som ska ha skärmarna på reparation. Den lampan har varit i en lägenhetsbrand (där en faster dog), så jag vill gärna ha den lagad.


10 dec.sön. Äntligen lite trevligare väder, efter gårdagens våldsamma regnande då sökträningen fick ställas in, så var det idag -1 grad och klart och soligt väder. Hundträning vid Tjärnan på förmiddagen. Jag och Björn tränade sök med Jolly och Miro. Kerstin o Ylwa spår med Cayenne, Nike och Corinne. Igår paketerade jag en kvarts gris, så nu har vi mat så vi klarar oss ett bra tag. Skrev ett brev i stället för att bokföra, som jag borde göra. Det är sista dagen för moms på tisdag, att det ska va' så himla tråkigt.


 

8 dec. fre. Åkte till ridhuset till 9 och tränade Jolly, ute regnade det mer eller  mindre hela dagen. Vi åkte till Borlänge på eftermiddagen, Berra beställde pass hos polisen och jag kollade prylarna på Budhuset där det är auktion på söndag. Synnöve ska passa ett utrop åt mig på en lampa, för själv åker jag inte det. Ska träna hund i helgen i stället.


7 dec. tors. Träff med hundägaren i Myckelby kl 10. Hon har gjort jättestora framsteg i sin träning med hunden. Vi for till skogen och jag visade hur hon kan göra letaövningar för hunden. Jolly fick göra några uppletanden, den jäkla hunden böt föremål igen, nu var det andra gången hon gjorde det.
Åkte till Hedemora och gick på pensionärsbio kl 13. Den bästa av mödrar, den var mycket bra.
Gjorde några ärenden när jag ändå var i stan. Hämtade mina verifikationspärmar hos revisorn, de har varit kvar där sen deklarationen. Var in på Expert med minneskortet till kameran och plockade ut 25 bilder som man fick gratis (det var ett kunderbjudande), sen fick jag leta mig fram till Svensk Kassaservice, som verkligen inte var det lättaste, man skulle gå igenom en nyöppnad affär för att komma dit. Tog ut lite pengar, som jag flyttade över på annat konto för att kunna betala den beställda resan (kan knappt tro att det är sant att vi faktiskt ska åka). Hann också med ett besök på systemet där jag inhandlade lite vin som vi sen drack av till den stekta kycklingen som vi åt på kvällen. Satt vid datorn och gick igenom aktionsfirmans utbud till söndan. Det var över 700 objekt, så det tog sin lilla tid att kolla på allt.


6 dec. ons. Bakade lussekatter, fick otroligt ont i ryggen och ischias längs hela högerbenet, trodde knappt jag skulle klara av att baka färdigt, men bildbevis bifogas. Men se'n satt jag i soffan resten av dagen. Tittade på en gammal Bette Davisfilm. Ringde till syster Sissi i Skåne som fyllde år idag. Bokade en resa på nätet till januari.
Berra åkte och fick det sista lagat på bilen, ljusomkopplaren, nu är reparationerna uppe i 4.500 kr, bara för att bakluckan gick i baklås...
Har anmält Tapiol till Romme på måndag, Allegro skulle också anmälts, men han har fått karledsinflammation.

saffransbullarna klara


5 dec. tis. Om det var grått igår, så var det ännu gråare idag. Det var + 7grader kl.7 på morgonen.
Jag var till macken och fick nytt batteri i bilen, fick och fick förresten, jag fick då betala dyrt 940kr. Bara för att bakluckans lås gick i baklås för en månad se'n så har det fört med sig den ena kostnaden efter den andra på bilen, nytt lås, nya bromsar bak, för de rostade fast under tiden som bilen stod, för att batteriet tog slut när det inte gick att släcka lyset som satt över bakluckan och nu är det glapp i helljusomkopplaren, så helljuset är på hela tiden om jag inte sitter och håller i spaken Ny omkopplare är beställd, men det verkar inte som om det är det snabbaste leveranserna på reservdelar till den här bilen. Ja, ja, det är roligt nästan jämt.
Jag hann tvätta klart fönstrena i syrummet innan regnet kom, nu kan jag börja se slutet på min fönstertvätt, har bara vävrummets två fönster kvar, se'n källaren som dessvärre har innanfönster som måste bort först. Jag hade hoppats slippa ta de fönstrena, men jag har haft ohyra på mina plantor där i våras, så det är bäst att göra vad som går för att de inte ska finnas kvar till våren.
På eftermiddagen blev det en tur till ridhuset med Jolly, regnet vräkte ner så varken hon eller jag ville vara ute. Vi fick hjälp av Elga att bli dirigerade, men det är inte läge att gå ut och tävla än, Jolly behöver mycket mer störningsträning. Vi får nog vänta till våren. Jolly och samojedkompisen Vasja fick rasa av sig lite i ridhuset innan vi åkte hem.


4 dec. mån. Grått, grått och grått. Frissan 9.15, bilen startade naturligtvis inte, men det var bara att kabla från Berras bil. Till macken i Skedvi för att köpa nytt batteri för att kunna ta mig till frissan, men det fanns inte den storlek som min Suzuki skulle ha så det blev att snabbt åka hem och byta bil och tillbaka till Skedvi (frissan ligger granne med macken). Efter klippningen var jag hem och böt kläder och hämtade Jolly och sen till hundägaren  som behöver hjälp med sin labbe. Idag tränade vi på att han inte ska skälla och springa mot folk som går utanför tomten på vägen. Det gick jättebra. Han fick också träffa Jolly igen, men han var rädd för henne idag också, så nästa gång ska vi låta dem träffas på neutral mark, så får vi se om han vågar leka.
Jag hann tvätta klart fönstrena i stora rummet före mörkrets inbrott, sen hade jag ont i både rygg och knän så det blev inget mer gjort

Adventskaransen Ena storarumsfönstret
  Adventkransen Det är inte lätt att tvätta fönster när det är 
så här mycket som ska bort först

3 dec. sön. Jag hann tvätta ett fönster till på morgonen innan jag stack till skogen för hundträning. Jag la ett spår till Monica och hennes boxerkille Saco, men Jolly fick gå ett sökskick på ovallad ruta, jag struntar i spår ett tag nu när jag håller på att köra in henne på sök. Tyvärr bröt hon en klo, så det blev bara ett skick, för det blödde så mycket, även om hon verkade oberörd av det. 
Bilskrället startade varken hemma eller i skogen, så det är till att ha startkablar med och bilar nära....
På eftermiddagen var Berra och jag in till Säter, åt en pizza och tittade lite på julmarknaden. Skulle lyssna på Cissi som sjunger i Ceciliakören, men hon var inte med för hon var hemma och var sjuk. Vi tittade in till sonen i Bispberg på vägen hem, han hade varit ute och åkt cross. Han får passa på nu innan han ska bli pappa, sen blir det väl inte så mycket tid över för motorcykeln.
Jag gjorde min dörrkrans till slut, den blev lite spretig, mossan var inte riktigt samarbetsvillig.
Jag får väl ta ett kort på ytterdörr med krans i morgon när det är ljust.


2 dec. lör. I morse var det inte så varmt ute längre +1grad bara. Vi hade sökträning kl 10. Jag hann faktiskt putsa ett fönster på TV rummet innan. På dagarna kommer mörkret för fort och på morgonen får man vänta på ljuset. 
Det blev en blöt träning, vi hann inte mer än komma dit så började det regna och det gjorde det nonstop se'n. Hundarna verkade inte lessna för det, men Lenita som åkt ifrån regnkläder har nog varit gladare.
Berra var till banan med Allegro och Tapiol för snabbjobb. "Tappen" uppförde sig bra och kändes jättefin, medan  Allegro "la ner rörelsen" till slut. Sket i att jobba helt enkelt hade bara 77 i puls, så det handlade inte om trötthet. Där har vi fått ett problem, han har en kapacitet som ligger långt över Tapiols, men han verkar brås på sin mor som inte heller bjöd till det hon kunde.
Jag var ojust nog mot Berra att inte mocka stallet medan han var borta, stökade vidare inne i stället, satte bl.a. upp nya gardiner på kontoret.
Fick brev tillbaka från min nya bekantskap på nätet. Onekligen ett snabbare sätt för brevväxling än med snigelpost. Före datorns tillkomst i mitt liv (och när jag var mycket yngre), så var jag faktiskt en flitig brevskrivare. Men det var då det.


1 dec. 2006 fre. Idag blev Jolly blåst på både promenad och träning. Jag började städa, gu' bevars. Det innebär att allt blir helt uppochnervänt. Började med att plocka undan gamla tidningar och reklam i köket (hur sjutton kan det bli så'na mängder på så kort tid), men innan det var klart så gick jag ner i källaren och delade på några ampelliljor som höll på att krypa ur sina krukor och satte om några lessna saint paulor, passade på att dammsuga av källaren och ta ut alla lådor till vedboden, gamla Skogaholms brödlådor som jag haft svamp i, men så kom jag på att fönstren måste putsas innan det blir mörkt, det fick bli Cissis gamla rum och kontoret, huvva så skitiga fönster. Tennisarmbågen gjorde sig påmind, så det blev inga fler fönster idag. Dessutom var det för mörkt att fortsätta redan kl. 15.
Ringde till Pia och fick hjälp att installera datum på startsidan på min hemsida. Fattas fortfarande en besöksräknare, men det får bli en annan gång.
Syster Sissi från Skåne ringde, så då slapp jag ifrån en stund.
Nu ska jag skriva brev till en tjej som jag hittat på nätet och som jag skulle vilja lära känna lite mer.


30 nov. tors. Jag skulle ta bilen och åka till skogen en vända med Jolly (hann inte med ridhuset idag), men bilen behagade vara död igen. Det blev en liten svordom där. Kunde inte ta Berras bil heller för han skulle till Granngården och köpa torv, så det blev en vanlig promenad på skitiga byvägen, så tränade vi lite på gårdsplan bl.a att få upp lite fart med tunga apporten.
På kvällen var jag till Studiefrämjandet i Hedemora, de hade bjudit in alla cirkelledare till ett litet julkalas. Så här blev det årspremiär av glögg och julskinka. De hade gjort en trevlig frågepromenad också, med lite blandad kompott. Bl.a. skulle man pussla ihop 10 hundbilder med flaggor från de länder de härstammade ifrån. En sak är att veta vad det är för ras och kanske också vilket land de kom ifrån (iallafall ibland) men att känna igen flaggor, det var det stora problemet. Vi fick också skjuta pil med blåsrör, där gällde det att inte darra på handen.
Innan jag åkte till Hedemora så lämnade jag iväg bilen till verkstad, igen!!
När jag åkte hem på kvällen var det +10 grader kl.22.


29 nov. ons. Värmen fortsätter. Hann med att tvätta en maskin, stryka en annan, kärra in ved och elda innan jag åkte till ridhuset till 10 och tränade Jolly. Efter åkte jag till Borlänge och hämtade låset till bakluckan till som äntligen kommit. Jag kan byta det själv, så spar jag dom kronorna, låset kostade ändå nästan tusen spänn. Handlade lite mat och annat när jag ändå var på stan. Tvättade ett fönster till, solen sken faktiskt på eftermiddagen, så jag fick ta ett sovrumsfönster som ligger åt norr. En av mina valpköpare ringde, hon har haft problem med sin hanne, men det verkar ha löst sig till det bättre. Betalade lite räkningar över nätet, alltid lika roligt:). 


28 nov. tis. Redan klockan 6 i morse var det 8 plusgrader ute. Jag mockade stallet, Berra åkte till Romme och körde snabbjobb med Allegro och Tapiol, båda kändes pigga och fina. Berra lånade en klippmaskin och klippte båda hästarna på eftermiddagen, nu slipper de bli så svettiga och dom torkar fortare efter körning. Jag var till en hundägare i Dala Husby som har lite problem med sin stora glada hund, så vi jobbade lite med det. Tog en lång skogspromenad med Jolly, plockade lite mossa och lingonris för att ha till dörrkransar. Jag plockade också ett par liter trattkantareller, dom blev goda till svampsås till pannbiffen som vi åt till lunch.


27 nov. mån.  Ridhusträning med Jolly. Första halvtimmen fick hon mest ligga o vänta medan Harriet tränade för Jolly var helt uppe i varv när det nu gått flera dagar sedan vi var där senast. Marie kom efter en timme, då blev det nya störningar med nya hundar.
Hemma igen så putsade jag köksfönstren, det tog så lång tid att jag knappt hann bli klar innan mörkret föll, sen åkte vi till Gustafs och grattade yngsta barnbarnet som fyllde 7 år.


26 nov. sön. Vaknade halv 6 och det var fullständigt kolsvart, strömavbrott var orsaken, det har stormat otroligt i natt. Jag hade avslutning på hundkursen, vill väl inte påstå att slutprovet gick så värst bra för de flesta, och enligt kursutvärderingen så tyckte flera att det var svårt att träna under den här mörka årstiden.... ( det beror väl på vad man prioriterar), alla var dock nöjda med att deras hundar gjort framsteg och framför allt att de själva fått insikt i vad de ska träna på för att få en bra allmänlydnad på sin hund.
Snabba ryck till Borlänge efter kursen för att gå på auktion. Där satt Synnöve, Berra och jag hela dagen och det blev åter några inrop, bl.a. en snygg rumsmatta för en femtilapp.
Hemma igen mötte vi Diana med föl knallandes i mörkret i trädgården, dom hade tagit sig ur hagen.


25 nov. lör. Klockan är 19.00, det är 10 grader varmt ute och regnet vräker ner. Det ska inte vara så varmt på dessa breddgrader i slutet av november. Jag, make och vovve har varit  på besök hos gamla vänner i Västerhaninge utanför Stockholm. Vi har varit på väg i flera år, men äntligen blev det av. Där blev vi bortskämda med god mat och dryck i två dagar.
Idag har jag haft sökträning med Jolly (se Jollys sida, träning), hon tycker verkligen att det är roligt. Vi hade tur att  regnet inte kom förrän träningen var avklarad. Men jag höll inte på att komma iväg alls, för min bil, som nu kommit tillbaka från verkstan, var stendöd igen!!! Fick åter plocka över alla grejor till Berras bil, som han egentligen skulle ha själv för att hämta havre i hästsläpet, men han var snäll och väntade till senare på dan.
Eftermiddagen åkte jag till Borlänge för att kolla in föremålen som ska säljas på auktion i morgon, såg bl.a. en wiltonmatta som skulle passa alldeles utmärkt i vårt vardagsrum, men den går ganska tidigt och jag vet inte om jag hinner dit för jag har avslutning på hundkursen i morgon förmiddag.


22 nov. ons. Om det var regn igår, så var det desto finare väder idag, +6 grader och förmiddagssol. Ridhuset kl.10.I dag skulle jag ändå ta min bil för efter ny batteriladdning så startade den, så jag packade in alla hundfällar och träningssaker och hunden för att ge mig iväg, då hade bromsarna på bakhjulen fastnat.....(svordomar). Bara att packa ur ock låna Berras bil, igen! Ola kom på kvällen, tog en slägga och slog loss den fastnade bromsen aj, aj, aj, sen tog han bilen med sig till sin verkstad för att kolla upp den. 
Träningen börjar gå framåt med Jolly, hon var lugnare idag och inget försök till kryp på platsliggningen. Kerstin kom till ridhuset kl. 11. Jolly klarade av att ligga mitt i ridhuset medan jag hjälpte Kerstin med unghunden. Se'n tränade vi mest inkallning med unghunden.
Hemma igen hjälpte Jolly mig att ta in ved, dvs. hon bär ut veden på gräsmattan, jag kärrar in den i pannrummet. 
Jag ringde till vår dotter som hade namnsdag idag, hon var lite deppig för hon inte hade fått ett jobb som hon sökt, det stod mellan henne och en till som varit kallad till intervju, men jobbet gick alltså till den andre. Tufft.


21 nov. tis. Regn, regn, regn, + 5 grader. Träning i ridhuset kl.10. Skulle ta min egen bil var det meningen, men den som startade så snällt i går kväll ville inte göra det idag. Jolly var lite lugnare idag än igår, nu hade hon ju sett hundarna tidigare. Efter träningen åkte jag till Hedemora och tankade (bensinen 10.37/lit.) och handlade bakingredienser, sen bakade jag bullar och vaniljhorn. Det var soprent på bullar i frysen, och eftersom både jag och gubben är kakmonster så var det bara att fylla på. Kaffe utan kaffebröd fungerar tyvärr inte för mig. Satt se'n alldeles för länge vid datorn, hittade en intressant hemsida som det tog flera timmar att ta sig igenom.


20 nov. mån. +2 grader, mulet och grått. Tränade Jolly i ridhus på förmiddagen (se Jollys Sida), det var "säsongpremiär". Jolly var så tänd att det knappt gick att jobba med henne. 
Jag bestämde mig för att börja putsa fönstrena på e.m., det är bland det värsta jag vet, så det kommer att ta fram till jul innan alla 16 fönster är klara. Blotta tanken på att det är 128 rutor som ska bli gjorda får mig att bli trött innan jag ens har börjat. Nåväl jag startade med två låga fönster på TVrummet, men se'n blev jag räddad av mörkret, så jag fick anledning att sluta.
Har lånat batteriladdare, som fick stå och ladda min döda bil hela dan, bilen startade snällt på kvällen.


19 nov. sön. Lika varmt som i går + 6-7 grader på dan, t.o.m. en del sol. Spårträff  kl.10 för "Arkhyttekursen". Hundarna, som aldrig provat på att spåra tidigare var jätteduktiga, alla fixade sina "spontanspår" till mattarnas glädje. Jag visade ett spårarbete med Jolly innan, men jag hade glömt att ta med mig apporter, så det blev " man tager vad man haver" till föremål, mitt cerat, en grankotte och kongen som låg i fickan. Men Jolly verkade tycka att det var kul att hitta så nya saker och tog upp dem och kom farande och lämnade av det hon hittat. Jag visade också uppletande av föremål och deltagarna fick prova på med sina hundar.
Regnet kom lagom när jag åkte hem halv 2.
I stallet har hästarna börjat hosta, förstod att det var något lurt på gång. Så nu blir det ingen start för Tapiol i Gävle på tisdag.
Jag hade ingen lust att laga mat, så det blev en tur till Pizzerian i Skedvi.


18 nov. lör. Mildväder, men ganska grått 6 grader varmt. Träffade Lenita och Micke för sökträning. Det var första försöket för Micke och Freja och det var kul att Freja gillade figuranterna så bra, för hon är inte alldeles självklart förtjust i människor. Även om vi var bara tre stycken så tar det sin lilla modiga tid i skogen. I och för sig så hade både Lenita och Micke två hundar var, så det var ju fem hundar som skulle skickas. I övrigt var den en lat dag, jag fick just inget uträttat på eftermiddagen, satt mest i soffan och inväntade V75 på TVn, och fortsatte i den positionen resten av kvällen.


16 nov. tors. Vissa dagar vill man över huvud taget inte gå ut och idag var det definitivt en så'n dag. Hade ont i halsen i morse, men vädret var det som hindrar mig från promenad. Spöregn och isgata är ingen lämplig kombination, och Jolly verkade lika nöjd med att vara inne. Skrev lite för Morr Bladet, som hade manusstopp i går. Som vanligt hade vi velat ha in lite mer material från medlemmarna till tidningen. Det är sista tidningen för min del, då jag avböjt att ha hand om den nästa år. 
Jag tvättade och strök det sista från auktionsinropen, det var bara dukarna kvar. 
Tänkte byta vaxduk på köksbordet, men kom på att jag skulle hellre vilja vara utan vaxduk, men eftersom bordet ser för jäkligt ut (kan det ha varit hundar som repat det så)  så går inte det. Men vadå, jag har ju en svärson som slipar golv, så det blev ett samtal till honom. Och tur som en tokig hade jag för han kom ilande bums, så nu är furubordets skiva slipat och i skick som nytt. Jag har lackat första omgången och ska göra tre eller fyra strykningar till för att få det hållbart.
Surfade runt lite på kompisars hemsidor, det är lätt att bli kvar lite för länge ute på nätet, fast man egentligen borde ägna sig åt nyttigare saker.


15 nov. ons. Jag lagade till olika köttfärsrätter på 1,5kg köttfärs på morgonen, det blev pannbiff, köttfärssås till spagetti och sås till pajfyllning. Jag hann inte grädda pajerna för Kerstin ringde och bjöd på  fika med nybakade scones i Hedemora. Tänkte också ta en sväng till klubben för att träna Jolly, men det fick bli en halkig promenad genom skogen hemma istället. Med temperatur runt nollan, och efter gårdagens regn så är det alldeles gräsligt halt överallt. 
Det gick inte att ta ut Diana och fölet till deras ordinarie hage, för de kunde inte oskodda ta sig dit, så de fick gå i hagen utanför stallet. 
Allegro var feberfri idag, konstigt 39,9 både morgon och kväll i går men normaltemp 37,8 idag, men han får stå över tävling ett tag för säkerhets skull. Tapiol kom med i Gävle på tisdag, man vet aldrig på förhand, för man  kan aldrig vara säker på att poängen räcker till för att få starta.


14 nov. tis. Fullständig glansis ute på gården. Duggregn och grått. Var till tandläkaren på morgonen och bidrog till deras försörjning med en tusenlapp. Skulle laga ett hål, men tandläkaren lyckades hitta ett hål till, bakom tanden som skulle lagas. Ja, ja, man kan ju inte ha tur jämt.
Var in till Tita på en fika på hemvägen, en vän som inte alls bor så långt härifrån, men som det ändå inte blir av att stanna till hos så ofta, alltid har man bråttom åt det ena eller andra hållet. 
Jolly fick klara sig utan promenad, för jag fick besök på eftermiddagen, men i gengäld fick hon leka med en tre månaders hundvalp som besökaren hade med sig. Jolly är heljuste mot valpar, trots att hon vill leka både hårdhänt och burdust på boxervis, så ligger hon ner och låter valpen ta initiativen.
I övrigt har jag fortsatt att tvätta och stryka det jag ropade in på auktionen i söndags.
Allegro hade feber idag, men inga symptom på snuva eller nå't, men man märker genast på honom när han inte mår bra, då står han och ser deppig ut i boxen och inte försöker han bita i grimman när man sätter på den, som han alltid ska roa sig med att göra annars.
Jag anmälde Tapiol till ett lärlingslopp i Gävle nästa tisdag, få se om han kommer med. 


13 nov. mån. I går blev det en fullmatad dag, gick upp tidigt för att hinna förbereda middagen, skala potatis till potatisgratäng för 10 pers., gjorde bottnarna till en swartswaldstårta. Hade gjort tjälknöl på en älgstek (tack Synnöve). Åkte halv 11 till Borlänge på auktion med Synnöve, det var evigheters evigheter se'n jag var på auktion senast. Jag tycker det är kul och skulle gärna göra det oftare. Det blev några inrop. Bl.a. två boklådor och några lådor med tyger, tänkta till mattrasor, men när jag kollade dem när jag kom hem, så var det mycket som var användbart. Påslakan, frottéhanddukat, kökshanddukar och vanliga dukar. 
Kunde bara stanna ett tag på auktionen, väntade ju middagsgäster till kl.16. Efter tjälknöl med potatisgratäng, så frossade vi i efterrätter. Jag hade gjort swartswalsdtårtan och marängsviss och Kerstin kom med ytterligare en tårta. Hade några trevliga timmar med  två av våra barn och deras familjer.
Idag har jag tvättat, torkat och strukit hela dagen. Det var massor att ta reda på i mina inropade kartonger .Det var också många böcker som jag gärna kommer att läsa, frågan är bara var jag ska göra av dem, mina 13 bokhyllor är redan fulla. Jag har bokhyllor i alla våra 7 rum. Jag får nog ta en dag och rensa lite, även om jag har jättesvårt att göra mig av med några.
Appropå böcker, så läser jag just nu en biografi om en galopphäst som var Amerikas bästa på 1930-talet. Boken (och hästen) heter Seabiscuit.


11 nov. lör. Åh, fy, vilket väder. Regn, snöblandat regn, ymnigt snöfall, välj själv. Hela dagen bestod av en blandning av detta. Sökträning kl.10, blev man blöt, eller blöt? Hemma igen blev det bara en lat eftermiddag. Tapiol skötte sig ganska bra i går på Romme. Han är grymt startsnabb, så ledningen fick han från sitt tredjespår bakom startbilen, sen kunde Katrin helt och hållet bestämma tempot, men lik förbaskat så försvarade han sig inte sista 50 metrarna och fick nöja sig med andraplatsen.


10 nov. fred. - 1grad och solsken, som gjort för promenad, men det får lov att bli lite städning först. Trav på Romme i kväll, Tapiol ska starta i lärlingslopp med Katrin Frick vid tömmarna


9 nov. tors. Idag fyllde yngste sonen 35 år. Ingen idé att skriva klyschor om hur fort tiden går, även om det faktiskt är så jag tänker. Det blev kontoret hela förmiddagen, jag lyckades nästan beta av så att skrivbordsytan syns (men bara nästan). Efter Jollys och min eftermiddagspromenad, (där hon bet mig i handen under bus så jag fick ont i tummen) så satt jag vid datorn i flera timmar. Det har blivit vanebildande detta att gå ut och kolla lite på andras sidor och det tar ju faktiskt tid (som jag borde använda till nyttigare saker).


8 nov. ons. -3 grader. Ja, det kunde man ju ge sig sjutton på att det skulle frysa på igen, inga krukor gick att tömma nå'n jord ur idag, får väl bära in dom i källaren att tina upp där.
Åkte till "storstaden" Borlänge och handlade på eftermiddagen. Det blev bl.a. en halvlång täckjacka på rea för 250:-, det var lagom för min plånbok.


7 nov. tis. + 7 grader, soligt, men jätteblåsigt och jäkligt halt. Fick ett hölass på f.m., som jag fick ta reda på själv tillsammans med Bengt (som vi köper hö och havre av). Bar krukor och urnor och tömde jorden ur dem på stora landet mest, men även i rabatterna. Orkade inte ta ner alla idag heller, de största urnorna på altanen är kvar, får ta dem i morgon.
Var till klubben på kvällen, vi ska starta träningsgrupper i sök, det var oväntat  många som var intresserade. Ca 8st ska träna sök för skydds och lika många var intresserade av tävlingssök.


6 nov. mån. Totalt omslag i vädret + 6 grader på dan och en hel del sol. Jag mådde halvpyton på morgonen, men fixade stallet. Berra fortfarande dålig i magen. Lunchtrav Gävle, Per fick vara både kusk och skötare och kom och hämtade Allegro på morgonen. Vi fick nöja oss med att se dom på TVn. Tyvärr gick han inte alls bra, fick "dödens", som inte passar honom, så han lessnade och kom sist i mål. Jag skottade smältande snö på altanen, bar krukor, men de är svintunga så det blev inte så många, de flesta står fortfarande ute. Tänk att det ska vara så tråkigt att städa undan efter sommaren, när det är så trevligt att plocka fram allt.


5 nov. sön. Hundträning med boxerfolk, men även ett par andra. De flesta körde spår, men jag o Lenita började med sökträning med Ozzy och Jolly. Vi gjorde några vittringsövningar på figurant och båda hundarna var så positiva till det hela som vi hoppats, så om inte vintern blir för kall och snörik och kan man ju satsa lite på sök som omväxling.
Jag mockade stallet på eftermiddagen, Berra låg fortfarande i magsjuka.


4 nov. lör. Hundkursen på förmiddagen, vi höll oss inne hela passet, det var för mycket snö och kyla ute för att träna på "ligg". Det blev en väldigt bra träning på att koppla av inomhus med andra hundar för de skälliga "russlarna", alla låg tysta sista timmen. Tyvärr var lilla Knubbe inte alls i form, han var nog t.o.m. lite i chocktillstånd sedan han hade blivit nedtryckt av en mjölkko hemma hos ägaren på morgonen.
Jag fick ta hand om stallet, Berra låg däckad i magsjuka. Kan det vara vinterkräksjukan? Jag släppte ut djuren efter morgonutfodringen, sen fick mockningen vänta till eftermiddagen.


3 nov. fre. -10 grader, onödigt kallt om jag får säga. Speciellt som det bara var 15 grader varmt inne i köket på morgonen, innan jag fått fyr i pannan och fått upp värmen. Passade på att sitta på kontoret, eftersom det är på övre våningen så är det varmare där. Men mitt på dan var det bara ca 2 -, så då gick jag och Jolly på promenad, tänkte ta bilen till skogen, men bilen var stendöd. Det kunde jag ju begripa eftersom bakluckan inte gick att stänga igår. Jag hoppades att det skulle räcka att plocka bort glödlampan, så att inte lyset var på, men uppenbarligen stal den ström ändå.
Promenaden blev av det jobbiga slaget, jag började gå i ett fruset traktorspår på en åkerväg, men det spåret fortsatte tyvärr ut på en åker och jag fick gå en km på åkervägen på en skare som inte höll, tills jag kom på plogad väg, det var minst sagt jobbigt, men Jolly var lycklig och att hon blödde runt klorna av skaren bekom henne inte.
Få se hur jag ska ta mig till morgondagens hundägarkurs utan bil. (Det är två km till byn).
Tog några fotografier av de kvarlämnade krukorna på altanen, samt ett kort på hagen med mor och son, jag funderar på att sätta det på startsidan nu i vinter och byta till våren.
Yngste sonen med sambo kom på kvällsfika och de viftade med blänkande ringfingrar. Dom hade GIFT SIG i måndags!!!! Oj ,oj, oj,  ingenting hade de sagt till en enda människa. Snacka om att jag blev som en fågelholk i synen.
Uppe på Bispbergs Klack med bara vittnen och vigselförrättare, det var deras tvåårsdag från det dom träffades. Att bli överraskad var väl dagens underdrift.


2 nov. tors. -7 grader och en del sol, var ute och kollade blåstens härjningar på tomten. Två träd modell mindre har blåst omkull, det ena in i hästarnas hage. Ute på altanen står de tömda krukorna kvar. D.v.s så värst tömda är de inte för jorden är kvar det är bara växterna som är borta, så nu får man invänta mildväder så jag kan göra klart.


1 november 2006 ons. Ny månad, nu är vintern här. -5 grader idag, men soligt och vackert med all snö som kom igår. Gick en snöpulsarpromenad i skogen med Jolly, medan Berra åkte och fixade vinterdäck på min bil, nu går inte bakluckan att stänga, nyss var det baklås. Får lov att ge mig iväg till verkstaden igen: Blir nog tvungen att byta lås. Jolly var helt prillig i snön, hon älskar den verkligen. Jag satt vid datorn och bokförde ikapp, så nu är jag faktiskt vid dagens datum.


31 okt. tis. Yrsnön vräker ner. Trafikkaos i hela Dalarna, skulle åkt och fått på vinterdäcken, men det var uteslutet att ge sig ut med sommardäck idag. Strömavbrotten avlöste varandra hela dagen, det längsta var drygt 2 timmar, det var ju ingenting mot de stackare som sitter utan ström i dagar.
Men man är otroligt van vid att det finns el, för allt jag tänkte göra under tiden som det var strömlöst behövdes det ström till.
Det blåste småjäklar, så att gå ut, det ställdes in totalt idag.


30 okt. mån. Blåsigt, men värre ska det bli enligt väderleksrapporterna. jag var till Ludvika lasarett för höftröntgen. (Det är inte bara hunden som ska ha höfterna kollade). Till bilverkstaden i Borlänge, som fick fixa min baklucka. Kostade 488kr att få den öppnad.


29 okt. sön. - 5 grader. Lydnadskursen kl10. En hade missat tidsomställningen och ringde och undrade varför ingen fanns på plats. På eftermiddagen var barnbarnet ute med mormor och morfar och plockade frusna trattkantareller. Han fick också titta på när Jolly letade föremål, den här gången i en ovallad ruta.


28 okt. lör. En riktigt solig dag, om än ganska kall med bara en plusgrad. Barnbarnet sov som bara tonåringar kan, medan jag bakade bullar och kakor. När han vaknat åkte vi till Falun och pussade på Russins valpar en sista gång innan de flyttar till sina nya ägare. De fyller 8 veckor på måndag, en hanvalp, en riktig snygging finns fortfarande osåld. Jag förstår att Anita väntar lite för att hitta rätt köpare till den killen.


27 okt. fre. Idag har det varit betydligt mildare väder, t.o.m. lite sol, däremellan kolsvart himmel och våldsam blåst. Jag fortsatte att ta upp daliaknölar, nu de större som varit ute på landen. Tog också bort massor av ettåriga växter, rosenskäran t.ex. har i år varit över två meter hög och otroligt grov i skjälken/stammen, perenna blommorna får stå kvar (som svarta lik), där snyggar jag till till våren i stället. 
Trav på Romme, jag hämtade upp ett barnbarn, som ska vara hos oss över helgen, han följde med på travet och fick se Tapiol komma 3:a.
Bakluckan på bilen hade gått i baklås när vi skulle hem från travet, fasen också.


26 okt. tors. Det var i grevens tid som daliaknölarna i krukorna kom in i går, för i natt har vi haft frost, den första för den här hösten, det är ju ovanligt sent. Gräsligt grå och kall morgon, med en dimma så man knappt såg till stallet, se'n började det regna också. Men vi var några som trotsade kyla och regn och åkte till skogen och la spår till fyra hundar. Men hundarna verkade inte ta illa upp de jobbade på som vanligt. Efter några timmar i skogen åkte vi dyngsura hem till mig och åt en värmande svampsoppa. Det blev lite nytta gjort också då jag satte mig vid datorn och betalade lite räkningar, både privat, för rörelsen och för boxerklubben.


25 okt ons. Nu börjar det bli hög tid att tömma blomkrukorna, så det var det jag sysslade med på förmiddagen. Inte blev jag klar på långa vägar, men jag började i alla fall. Jag har ganska många daliaknölar som vuxit sig kraftiga under sommaren. Det är ju inte alltid som det går att spara de frösådda daliorna, men jag brukar ändå göra ett försök, alltid är det några som klarar vinterförvaringen. Annars så blommar både stjärnflocka, malva och fingerborgsblomma, den här milda hösten har gjort att sommarblommorna börjat om att blomma. Petuniorna blommade också fortfarande, men de fick gå på komposten nu.
Var till tandhygienisten på da'n, och hon lyckades hitta ett hål i en tand, så nu blir det fler utgifter där.


23 okt. mån. Lunchtrav i Rättvik, har väl aldrig varit så säker på en seger. Allegro stod perfekt till i loppet med innerkant och startbil, det är få som kommer förbi honom i starten i det läget. Det gjorde ingen idag heller, kusken bestämde sen tempot helt och kunde köra riktigt sakta en bit för att spara krafter och det såg verkligen ut som om han skulle vinna, men tyvärr var kusken lite för säker på det, så han blev slagen i det sista steget av en häst som kom långt ut i banan, och fick nöja sig med andrapriset. Det kändes verkligen snopet och Allegro var inte ens trött när han kom in i stallet.


22 okt. sön. Grått och disigt, men mest uppehållsväder ändå. Vi var några som träffades mellan Hedemora och Säter och spårade med våra hundar. Idag var även Corinne 4 månader med, hon tyckte det var jättekul att spåra fram till matte Ylwa i skogen.
Eftersom Jolly haft lite hyss med apporterna på slutet, så provade jag med skogspinnar för första gången, för att hon inte bara ska markera pinnar som legat i bilen och har jättemycket vittring. Det gick kanonbra, hon markerade alla (4 st) och tog också en spetsvinkel klockrent. Till belöning fick hon göra ett enkelt uppletande, där vi vallat av bara en mycket smal korridor för att det skulle passa för valpen att göra sitt första uppletande i. Jolly gick på tre föremål 5, 25 och 50 meters djup och hon tog dem i den ordningen också. Detta är verkligen något hon gillar, att få springa i full fart. Jag borde egentligen börja träna sök med henne. Problemet är att man behöver vara ett gäng med samma intresse.
Jag passade på att sälja mina torkade trattkantareller idag, jag hade 4 kg det motsvarar ca 250 liter färska.... 


21 okt. lör. Idag skulle boxerklubbens uppfödarträff ha varit, men den har blivit inställd på grund av för få anmälningar. Lydnadskursen i Arkhyttan kl.10 - 12, regnigt och blött. Skälliga små jack russlar, vi får se hur detta går. Berra åkte till Romme, som hade V75 idag. Det hade varit trevligt att vara där och se Järvsöfax live. Sveriges genom tiderna bästa kallblod.


20 okt. fre. Lunchtrav Solvalla. Tapiol startade, Jim Frick körde. "Tappen" gick bra och kom 3:a på nytt rekord 1.16,5a. Han var minst spelad i loppet, så det var inte väntat att han skulle vara så långt fram (utom av mig förståss). Det regnade mer eller mindre hela dagen, Birgitta mockade stallet, så vi slapp ha det kvar när vi kom hem på kvällen.


19 okt tors. + 10 grader och regn. Lat dag, jobbade några timmar på kontoret, annars ingenting. Gick inte ens ut med Jolly, men hon var rätt nöjd ändå, för det har varit otroligt mycket spring i skogen med Synnöves hundar, hon hon sov mest hela da'n.


18 okt. ons. +3 grader på morgonen, men sol. Rensade klart se sista 20 litrarna svamp från i går, Nu går torken på högtryck nere i källaren, jag ska snart iväg och sälja dem, för det är rätt mycket nu. Jag kokade syltade trattkantareller, det var 5 liter färsk svamp till receptet, men det blev inte så många burkar, så jag ska nog göra en sats till. Syltade trattisar är jättegott till kött. Synnöve ringde och ville ut och leta gula kantareller, så vi åkte ut ett par timmar på eftermiddagen, hon fick ta de gula som jag hittade.

17 okt. tisd. Nu börjar det bli kyligare på mornarna, idag var det bara +4 grader kl. 7.
Jag bakade matbröd på morgonen, se'n kom Synnöve och hennes mor och ville plocka svamp, och det gjorde vi ett par timmar, se'n ville Berra med ut så det blev ytterligare ett par timmar för mig och som vanligt hittade vi stora mängder. Satt och rensade hela kvällen. Ringde till Ove och Ylwa som fick komma och ta hand om alla gula kantareller som jag plockade i lördags, för jag ville inte rensa en svamp till, jag hade 10 liter ute på altan, som de fick ta. Trattisar går an att rensa, men de gula är dryga tycker jag, de är mycket mer skräp på dem.


16 okt. mån. I natt har jag varit gräsligt sjuk, jag har haft ett av mina, numera tack o lov sällsynta kolikanfall. Jag lyckades ropa och väcka Berra precis innan jag svimmade på toaletten. S'en var jag darrig och knäsvag hela dan. Men piggnade till som tur var, för på kvällen startade jag upp en allmänlydnadskurs här hemma i byn. Jag har blivit tillfrågad ett längre tag om att hjälpa några hundägare här hemikring, men jag har haft så mycket kurser på brukshundklubben att det inte funnits nå'n tid över. Men nu är det 5 stycken som ska få lite hjälp med sin hundträning några veckor framåt.


15 okt. sön. Avslutning på valpkursen, det var väldigt blött i gräset på plan, trots att vädret var bra så man blev rätt blöt om fötterna och det var inte så kul för valparna att lägga sig ner i blötan. Jag hade så nöjda kursdeltagare, så man nästan rodnar när man läser deras utvärdering av kursen. Hoppas att de fortsätter att jobba med sina hundar, för flera av dem har varit väldigt duktiga. Jag bjöd på hallontårta som jag brukar göra vid avslutningar.
Jag tränade Jolly en stund på plan efter kursen. Berra och jag hann med en vända till skogen på eftermiddagen. 


14 okt. lör. En fin höstdag, även om det var lite moln. Jag bakade på förmiddagen, det blev vaniljhorn, bullar, sockerkaka och en tårtbotten (till morgondagens valpkursavslutning). Synnöve kom kl.12 och vi for till skogen och plockade svamp. Jag skulle plocka trattisar, men hittade massor av gula kantareller, det är otroligt att de fortfarande är så fina.
Vi behövde inte vara rädda för älgjägarna, för de har redan jagat klar häromkring.


13 okt. fred. Kerstin kom och hämtade mig på förmiddagen, vi var till Falun och hälsade på Russin och hennes 6-veckorsvalpar. Åh, vilka godingar!
Efter det drog vi vidare till Borlänge och knallade runt på hantverksmässa i totohallen på travbanan, jösses vad med saker man kan göra om man är lite händig. Min far var konstnär, men den ådran lyckades han inte föra över till mig tyvärr.


12 okt. tors. Gråmulet + 6 grader. Jag stack till skogen (trots älgjakten) och plockade trattisar, det blev ca 30 lit på två timmar. Jag hade valpkursen kl.14 - 16.30. Berra hade rensat alla svampar, så det var klart när jag kom hem. Det tackar man för, för det är utan tvekan trevligare att plocka dem än att rensa. Det blev riktigt fint väder på eftermiddagen, så vi hade faktiskt kursen i solsken.


11 okt. ons. Vattenläckage i stallet på morgonen, det stod som en fontän upp i taket från Allegros vattenkopp, han har väl blivit sur på fölungen som nyss flyttat in i boxen bredvid och knuffat till vattnet så burdust att det släppte i kopplingen. Men Per (rörmokaren) var snabbt på plats. Vi hade så klart stängt av tillförseln direkt, men Berra fick extra jobb med att ösa vatten ur boxen.
Synnöve, Britt och Jan kom för att få hjälp med spårträning. Så vi åkte till hemmaskogen, trots älgjakten. Jägarna var på annat håll, men de dök faktiskt upp, efter nå'n timme kom bilar i lång rad, fick senare reda på att de sökte en skadskjuten älg som sprungit över från annan skog. 
Vi la 4 spår av varierande svårighetsgrad till deras tre boxrar + Jolly. Gjorde också uppletande, som uppskattades mycket av hundarna.
Jag bjöd på sen lunch när vi kom från skogen, men först fick jag ta reda på lös häst och trasig hage, Diana hade sprungit rakt igenom elbanden, något måste ha skrämt henne, och fölet sprang skärrad fram och åter i hagen. Men Diana tog det lugnt och knallade bort till grannen utefter byvägen så vi fick gå dit och hämta henne.


10 okt tis. Jag satt och grejade med hemsidan ett tag på förmiddagen, har svårt att bestämma mig för bakgrunder och liknande. Stack till hemmaskogen ett tag på eftermiddagen trots älgjakten.
På kvällen skulle jag varit instruktör på tisdagsträningen, men Camilla var snäll och tog den åt mig, för Kerstin och jag åkte till Falun där Dalarnas Kennelklubb hade föreläsare på plats på Dalarnas Försäkringsbolag om uppfödarjuridik. Där blev vi också bjudna på kaffe och smörgås.


9 okt. mån. Endast +2 grader på morgonen, så det har varit den första kalla natten, men ingen frost. Jag tog reda på alla gula kantareller från igår. Klippte gräset för sista gången i år?? Tog upp morötterna, det var inte så mycket, hästarna blev glada över att få mumsa på blasten. Jag bakade matbröd också, har blivit lite lat på den fronten så det brukar inte bli så ofta. Nu har älgjakten startat så nu får man passa sig ett tag.


8 okt sön. Valpkursen kl 10 i skogen i Olshyttan, där de fick lägga spår till sina valpar, alla tyckte att det var jättekul och valparna var duktiga, det var bara den yngsta som fick göra ett motivationsspår för hon fixade inte ett spontanspår. Jag hade lagt ett spår till Jolly redan innan kursarna kom, så de fick följa med och se hur hon spårade. Sen visade jag även uppletande av föremål med Jolly.
Jag blev kvar i skogen hela dagen och kom hem med en massa svamp som vanligt. Det är mycket gott om gula kantareller i dessa spårmarker.


7 okt. lör. Det regnade hela da'n. Pia kom och hjälpte mig med hemsidan, den har ju legat nere i mer än ett år, men nu har jag eget domännamn och ska förhoppningsvis kunna hålla sidan uppdaterad, men ännu har jag bara skrivit på mina sidor utan att lägga ut det på nätet. Pia har lovat att hjälpa mig igång nästan hela året, men på något vis lyckades vi aldrig pricka in en dag förrän nu.
Pia är en riktig hejare på hemsidor vilket du kan kolla om du vill på www.pimli.se


6 okt. fre. Lunchtrav på Solvalla, vi hade båda våra hästar till start. Allegros lopp gick tyvärr för snabbt för honom 1.11 första 500 och 1.13,3 första 1000. Han satt bra placerad, men hade ingenting att ge till slut och blev oplacerad, men han sänkte sitt rekord till 1.15,9a. Tapiol däremot gjorde ett bra lopp, men hade lite otur att inte få fritt fram sista biten på upploppet, han kom 4:a och var bara en tiondels sekund efter segraren i mål.
En av mina äldsta vänner kom till Solvalla och vi tillbringade dagen tillsammans på publikplats. May-Brith var bl.a. vårt bröllopsvittne tillsammans med sin man, när Berra och jag gifte oss för evigheter sedan. M-B och jag lärde känna varandra 1960 när vi båda arbetade på Veterinärhögskolan, som på den tiden låg i Stockholm. Det kan gå flera år utan kontakt, men vi släpper den ändå inte. M-B insisterade på att få bjuda oss på lunch på travrestaurangen, så där avslutade vi dagen  innan vi åkte hem till Dalarna igen. Jag mockade stallet på kvällen och Berra fick slå på skor på Tapiol som tävlat barfota bak.


5 okt. tors. Jag åkte till en skog som jag inte varit i på flera år och det var inte mycket som var sig likt där, det som förr var kalhygge var nu skog (även om den mest bestod av sly) och skogen var nästan helt borta på många ställen, det gick inte alls att känna igen sig, men det blev ett par korgar trattisar i alla fall.
Klockan 14 hade jag valpkursen, det är så skönt att kunna ha den på dagtid och slippa stå i mörker och kyla på kvällen, men det var också ett krav för att jag skulle kunna ta en kurs till så här sent på året. Valparna är jätteduktiga och kunde redan efter ett par övningar "sitt stanna kvar" trots att jag gick runt dem och provocerade.


4 okt. ons. Idag blev det bara en kort vända till skogen för det började regna. På kvällen hade vi ett möte på klubben för de som tävlar, det var ganska många som kom, även nya som vill få hjälp att komma igång.


3 okt. tis. Det var utlovat regn, men det kom inget, så det blev väldigt lång tur i skogen, Berra följde med också, vi plockade massor, som jag åkte till Dala Husby och sålde på kvällen sedan vi haft ett styvt jobb med att rensa. Det var 14 kg trattisar (ca 60 lit.) Uppköparen betalar 25 kr/kg, så man blir ju inte rik, men får ändå en slant för besväret. Det var också 3 kg gula kantareller (ca 10 lit.) á 55 kr/kg. Jag kanske kommer upp i de 5.000 som man får plocka svamp och bär för skattefritt, det är ju inte helt fel när både hunden och jag dessutom får motion och frisk luft på köpet.
Det blev ingen tisdagsträning på klubben p.g.a. svampen


2 okt. mån. Jolly och jag tillbringade hela förmiddagen i skogen, det är nästan hur mycket trattisar som helst, så det är bara att plocka. Jag har ju gått i skogen så många år, så jag vet ju precis var jag ska leta och det underlättar så klart.
På kvällen var jag på brukshundklubbens månadsmöte. Jag talade om att jag och Lenita inte kommer att göra klubbtidningen nästa år. Så nu får man söka efter en ny redaktion.


1 okt. sön. Avslutning på appellkursen (som jag startade redan i januari). Jag filmade de hundar som var där, men tyvärr kunde vi inte titta på det för jag fick inte snurr på klubbens TV-video. Razzel var dålig i magen och Freja löpte, så det var bara Vasha och Ozzy som blev filmade. Jag bjöd på Jägarsoppa, en svampsoppa på brandgul trumpetsvamp som är riktigt god. 
Efter appellkursen hade jag valpkursen, det blev lite mycket, så jag var rätt slak när jag kom hem.


30 sept. lör. Jolly och jag var i skogen hela da'n, det blev en hel del trattisar, som det tog hela kvällen att rensa. Peter och Kerstin tittade in en stund på fika, de fick också provsmaka morgondagens svampsoppa, jag bakade också vitt bröd att ha till soppan.


29 sept. fred. Kontoret och bokföring hela fm. Blev trevligt nog "störd" av Göran och Kerstin som tittade in på 11-fika. Eftermiddagen tillbringade Jolly och jag i skogen, jag med att plocka lingon, hon med att bära pinnar, den ena större än den andra. Kvällen var vi bjudna på mat hos Ernst o Ruth.


28 sept. tors. Det blev kontorsjobb hela förmiddagen. Kopierade en massa papper för att redovisa korningen till SBK, Boxerklubben och rottisklubben, det gäller att hålla reda på alla kopior som ska än hit än dit.
Startade upp en ny valpkurs på kvällen. Den här gången med förväntansfulla valpägare med valpar på mellan 3 och 4 månader, betydligt trevligare (och framförallt enklare) med valpar i den åldern.


27 sept. ons. Systerdotter Regina, som jag inte träffat på länge kom och ville gå i skogen för svampplockning, det var lite regn till en början men se'n var det mest bara grått. Det hände en ganska lustig sak i skogen. Jag hade parkerat bilen ett par km längre bort än där Berra och jag varit häromdagen och hittat så mycket brandgul trumpetsvamp, så hade vi knallat iväg jag och Regina och hittade en del trattisar, plötsligt hittar vi jättemycket trumpetsvamp samtidigt som jag säger att jag tyvärr inte vet var vi är någonstans, inte för att det var nå'n fara för jag skulle säkert kunna ta oss tillbaka till bilen. Men så får jag se vägen bara ett par hundra meter framför oss och då visar det sig att vi står och plockar på exakts samma ställe som jag och Berra plockade på i måndags, som jag mycket väl känner till, men denna gången kom vi från ett annat håll och då blev det helt okänt.


26 sept. tis. Idag var det väl mest att ta reda på all gårdagens svamp, Berra fick den stora äran att hjälpa till. Det blev en vända till klubben för träning på kvällen.


25 sept. mån. Synnöve ringde och ville plocka kantareller, så hon och Arnold kom på förmiddagen, det är ju inte lätt att gå ut och hitta dem "på kommando", men idag lyckades jag, så alla kunde fylla sina korgar och det blev nog ca 20 liter totalt. På eftermiddagen åkte Berra och jag ut till en annan skog för att kolla om den brandgula trumpetsvampen, som vi sett tidigare i höst, hade vuxit till sig. Och det hade den, vi plockade fulla korgar med råge. Jolly tyckte nog att det var lite tråkig svamppromenad för hon fick sitta och vänta så länge, det gick inte att ha henne trampandes i de sköra svamparna som dessutom knappt syns, för de är så kamouflerade av vissna ormbunkar med precis samma färg, men det är också träning att kunna sitta still och bara vänta.


24 sept sön. Träffades i Olshyttan för spårning, dessvärre återföll Jolly till slarv vid apporterna. Kerstin hade lagt spåret osnitslat, 6 apporter men jag hade bara 2 + slutet med hem. Nu får vi lov att jobba på det. Efter spårningen plockade jag svamp, vad annars. Det blev ca 15 lit. trattisar som nu är riktigt på gång.


23 sept. lör. Korning Ludvika. Jag åkte hemifrån kl.7 och kom hem 19.15, det är verkligen en heldag att vara på en korning. Jag behövde inte vara figurant idag, var bara där som kassör och åskådare. Jag hann även träna Jolly lite, på för henne ny plats. Jag passade även på att göra exteriörbeskrivningen på Jolly, eftersom vi hade en domare (Maritha Östlund Holmsten) till beskrivare. Kullbrorsan Dogge (Jackpot) som bor i Ludvika kom dit så jag fick träffa honom och han blev också exteriörbeskriven på samma gång. Det var en riktigt vacker och skön dag och alla hundar uppförde sig bra och blev godkända på mentaldelen.


22 sept. fre. Lunchtrav Solvalla, en otroligt sommarvarm dag, där folk gick i shorts och t-skirt. Den här gången var det Allegro Chateau som startade, han kom 4:a, det fick man var nöjd med han har inte startat se'n april, så lite ringrostig var han nog, men det var synd att han inte kom trea, för jag hade spelat och han var minst spelad av alla hästarna i loppet.


21 sept. tors. Plockade lingon till grannen på fm. På em hade jag och Lenita bestämt möte på klubben där vi tränade våra hundar ett par timmar. Hennes unghane går jättebra, det känns kul att ha honom på appellkursen, de är i princip klara för tävling nu. Vi tränade så jag höll på att glömma tiden, jag hade ju bjudit hem två av våra vänner på the och varma mackor på kvällen, men jag hade 15 min. till godo, så jag hann duscha...


20 sept. ons. 19 grader varmt, det är mycket för att vara så långt in i september. Jag förskrev alla protokoll och resultatlistor till korningen. Det är 6 boxrar och 2 rottisar, plus 3 rottisar som reserver, vi har haft otroligt många förfrågningar om denna korning, det verkar jättesvårt för folk att komma med.. Hann med lite lingonplockning också.


19 sept. tis. Var till frissan och klippte mig på morgonen, sen åkte jag till skogen i Olshyttan, där jag, Kerstin och en av hennes valpköpare spårade med hundarna, Jolly var jätteduktig, gick ett osnitslat icke förarlagt spår med 5 apporter, hon tog upp alla. Det vete katten vad hon hade för sig i lördags när hon gick över alla pinnarna. Körde också uppletande av föremål, hon tycker att det är SÅÅ kul, jag har aldrig testat hur många skick hon klarar, jag brukar nöja mig med mellan 3 och 5 skick. Två - fyra föremål. Efteråt promenerade vi ett tag och plockade 9 lit trattkantareller, så nu har dom kommit också.


18 sept. mån. En dag med vackert väder om än ganska blåsigt. Jag plockade 2 hinkar lingon på fm. se'n bakade jag en tårta till kvällens avslutning på valpkursen. Jag startar nog en ny valpkurs, det ringer folk till mig och frågar, men det är inte jag som tar emot anmälningarna, men jag tror att det fortfarande står ca 10 pers. på kö till kurs.


17sept. sön. KM i lydnad i dag på klubben (inofficiell tävling). Jag var i valet och kvalet om jag skulle var med eller inte, men bestämde mig för att avstå platsliggningen. Jag tog inte heller ut Jolly ur bilen förrän det var vår tur att gå ut på plan, då slapp hon stressa upp sig över alla hundarna. Det funkade riktigt bra, så hon gjorde en bättre lydnad idag än den hon gjorde på appellen i går. Fick 141 poäng trots 30 poäng borta på platsliggningen. Mest nöjd med 9 på linförigheten och 9 på helheten. Pigg och glad noterade domaren.


16 sept. fre. Idag hade vi KM på klubben i bruks. Jolly kvar i appellklass eftersom hon inte tävlat i lkl. Vi hade spåren i skog och här fick jag vara med om en helt ny upplevelse. Jolly spårade som vanligt bra, men spårpinnar hade hon aldrig hört talas om hon gick över alla tre. Det hjälpte ju föga att jag tog upp dem, när jag hade en nitisk domare som gick i hälarna på mig. 0 i betyg. Osäkerheten när jag lämnar henne fortsätter, på platsliggningen kröp hon först, men reste sig och kom innan det var klart. Men hon har bra kontakt och vi fick 9 på fria följet. Tur att tävlingen var inofficiell, så man slapp skämmas för mycket.
Ulrika kom med Hanze (från H-kullen) han ska stanna till i morgon, vi tog en lång promenad bland svampen i skogen, Jolly var lycklig över sällskapet, men 8-årige Hanze var inte fullt så begeistrad att rusa runt som Jolly, han var lite värdigare i sitt uppträdande.


14 sept. tors. Idag fyllde äldsta sonen 41 år, jösses är jag så gammal att jag har så gamla barn. Det var en varm dag med 21 grader, men ute kunde man inte vara för grannen körde ut grisskit på åkrarna, så det var bara att hålla sig inne. Fast å andra sidan hade jag massor att göra. Jag hade PM och anmälningslistor till korningen i Ludvika 23 september att skriva, kopiera och skicka iväg. På em. rymde jag fältet, stack till Olshytteskogen, plockade svamp, Jolly fick göra några skick i uppletanderutan, se'n  till klubben och tränade lydnad. Jolly pigg och alert, hon gillar verkligen det där med att träna, nu börjar även apporteringen sitta, hon har gärna velat behålla apportbocken för sig själv. Har också börjat med "hopp-sitt" .Vi tränar också på att hon ska gå "sakta" inför framåtsändandet.


13 sept. ons. Jag har skött mina blommor dåligt ett tag, gick och rensade och plockade överblommade och vissna från alla krukor och urnor, det tog sin lilla modiga tid för det mycket blommor, ca 25 - 30 krukor, de flesta på och runt altanen. Under sommaren när de blommar som flitigast går jag och sköter krukorna samtidigt som jag hämtar tidningen på morgonen, det brukar ta en halvtimme. Tandhygenisten ville ha besök av mig på förmiddagen, så det var bara att åka dit och punga ut med en femhundring. På eftermiddagen tog jag en vända till en skog ca en mil hemifrån och kollade efter gula kantareller. Vi plockade massor där för tre år sedan, men se'n har dom varit där och röjt i skogen, så förra året fanns inget alls bara en massa ris att kliva omkring i, men nu hade de faktiskt kommit upp igen, kanske bara för att det är ovanligt gynnsamt  kantarellår i år. Jag sålde svampen 2,5 kg till en kompis.
Valpkursen på kvällen.


12 sept. tisd. Varmt som en sommardag, 20 grader. Plockade en hink lingon på morgonen, som vi åkte till min moster i Uppsala och lämnade, hon blev glad så klart eftersom hon inte längre kommer ut i skogen. Jag hade tagit med mig en paj till lunch, som vi åt där innan vi vände hemåt. Stannade på klubben på hemvägen och tränade Jolly en stund.


11sept. mån. Lunchtrav i Rättvik. Det är så behändigt när travet är mitt på da'n, så man är hemma innan det är kväll. Tapiol startade från tråkigt läge, 8:e spår efter startbil är ju knappast nå'n höjdare, han provade för spets men kom bara fram till dödens efter att ha gått i tredje spår genom första svängen, kom ner i andra par utv., men till slut att han tröttnat/lessnat och blev utan pengar. Allegro gick kvallopp, som han hade blivit bestraffad med, efter att ha haft en dålig dag (sjuk) i Gävle i april. Han galopperade i ren friskhet från start, men såg pigg och fin ut och avslutade 1,17 2.000 m efter galoppen.
Jag gick till Nedansiljans BK och tränade Jolly före tävlingarna


10 sept. sön. Valpkursen. Efter den hann vi med en redig promenad i Olshytteskogarna, gjorde ett uppletande med två föremål. Plockade mycket gula kantareller. Det är fördelen med att ha lagt ut många tävlingsspår, man hittar bra kantarellställen.


9 sept. lör. Appelltävling i Skoga. Lite ovanligt att det inte var jag som var tävlingsledare, nu blev det ena domaren som fick vara det. Jollys debut i bruks, vi lottades till spår 5 av 6 .
Det var åkerspår, som vi brukar ha, det blåste kraftigt och var gott om sorkhål i åkern, men hon fixade spåret bra, även om hon slog lite i första vinkeln. På lydnaden var det ömsom vin och ömsom vatten. Fortfarande problem i momenten där jag ska lämna henne, hon kröp på platsliggningen bl.a.. Men vi fick vår uppflyttning och hon blev placerad 2:a av de 6 deltagarna. (Mer om resultatet finns på Jollys sida).


8 sept. fred. Sol men blåsigt, Jolly och jag var i skogen både på förmiddagen och eftermiddagen.


7 sept. tors. Regnade som bara den hela da'n. Jag skjutsade Anita hem till Stockholm med alla lingon, som hon, hennes barn och grannar skulle ha. Åt en sen snabblunch innan jag åkte tillbaka, stannade i Avesta dit hann jag precis till boxerklubben gävle dalas styrelsemöte hos Ulrika kl. 18.


6 sept. ons. Solig fin dag, som jag och min syster tillbringade i skogen, med fikakorg och mackor.
Jag hade valpkursen på kvällen, då kom vår dotter och fick träffa sin moster på tu man hand.


5 sept. tis. Ostadigt väder, men mest uppehåll, vi satt ute på altanen och tog reda på gårdagens svamp. Jag lämnade min bil på bromsreparation, vilket innebar att jag fick låna Berras bil till skogen, då gäller det att inte åka på för dåliga vägar. Det blev både blåbär, lingon och svamp plockat.


4 sept. mån. Bakade matbröd och städade av det värsta, hämtade min syster Anita vid tåget i Hedemora på em, hann med en fika hos Kerstin innan vi gick en promenad i skogen efter svamp, men det är lingon som syrran är här för att plocka ett par dar. På kvällen kom yngste sonen med sambo, vi åt varma svampmackor (på Karl Johansvamp så klart).


3 sept. sön. Lydnadstävling i Hofors. Det regnade hela fm. Som allra värst när det var platsliggning och när jag och Jolly gick lydnaden. Jolly var otroligt stressad av alla hundar som hon inte kände. Tävlingen gick på skit, men det berodde inte så mycket på regnet, utan mer på de problem vi har att jag inte kan lämna henne. (Resultatet finns på Jollys sida). Vädret klarnade upp, så Jolly och jag promenerade i skogen mellan Hofors och Stjärnsund, plockade Karl Johan och gula kantareller.
Det var mysigt att gå i helt okänd skog.


2 sep. lör. Idag har Boxerklubben haft familjedag med lydnadsträning, vi höll till på brukshundklubben, det var 8st som kom, vi fick lite regn på oss, men ingenting mot det jag fick när jag och Jolly åkte till skogen efteråt. Jag var sjöblöt in på bara kroppen, jag hade regnjacka på men inte regnbyxor, så det rann som en stril från jackan så det var bara att klä av sig när jag kom till bilen, för det gick inte att sätta sig i den med dom kläderna. Korgen var i alla fall full med Karl Johan och gula kantareller. 


1 sep. fred. Idag fyllde Felix 13 år. Vi var dit och grattade, byxorna som inhandlades i går föll i smaken som tur var. Jag hade även med mig blåbär till dottern, som inte hinner ut och plocka själv.
Jag skulle klippa gräset, men fick först lov att plocka äpplen på backen, det blev 15 hinkar under ett enda träd. Jag var helt slut innan jag ens börjat klippa. Vi har en gräslig gräsmatta, den är full av hål och ojämnheter och alla grenar från äppelträden som hänger ner gör att den timmen som det tar att skumpa runt på åkklipparen känns som en evighet. 
Det sprang två lösa hästar i gräsmattan förra året, de hade smitit från sin hage i byn, och det blev rena kratrarna efter dom, den ena hästen var en Friesen och den hade fötter som en ardenner. Ägaren skulle komma hit och reparera, men det är väl mitt eget fel att det inte blivit gjort för jag har inte påmint honom.


31 aug. tors. Högsommarvärme, bakade vaniljhorn, en kompis kom och plockade flera kassar äpplen för att göra mos, vi har massor, men det är bara hästarna som har glädje av dem, jag har mos kvar se'n tidigare så det blir inget gjort i år. En och annan äppelkaka blir det så klart, men annars ligger de mest och skräpar under träden.
Var till Falun och hämtade klubbtidningen Morr Bladet,  handlade också present till ett av barnbarnen som fyller år i morgon.
Det blev en vända till skogen också, har mer beställning på både blåbär och lingon. Jag har hittat en plats där det faktiskt finns stora fina blåbär och dessutom ganska gott om dem, annars är det ju lingonen som det finns massor av i år. Jag är ju ingen snabbplockare, ofta kryper jag på alla fyra, eftersom ryggen inte är vad den borde vara, men lingonen går fort att plocka.


30 aug. ons. Riktigt varmt och skönt väder. Började ta upp potatis, det blev ca 4 rader (av 10). Det är skapligt mycket under. Jag har mest sorten Sava, som jag tycker är mycket god, lite gul i färgen och fast, ganska slät och lite oval till formen, vilket gör den lättskalad.
Det blev pizzerian i Skedvi som fick stå för maten idag, den hade fått ny ägare sen sist.
Jag hade valpkurs på kvällen, det var första träffen som hundarna var med, tyvärr var de flesta redan inne i "slyngelåldern" 6-8 månader. Det underlättar ju så kollosalt för hundägaren om de kommer tidigare på kurs, men det blir förhoppningsvis bra i slutändan ändå .


29 aug. tis. Vaknade av att solen sken redan klockan 6. Jag och Jolly var till skogen en vända både på förmiddagen och eftermiddagen. Jag hade beställning på både blåbär och lingon, så det blev en hink av varje.
Till Skoga på kvällen, Jolly fick gå budföring med skott, det gick bra, hon älskar att springa budföring, så det var inga problem att lägga in ett skott på tillbakavägen.


28 aug. mån. Det hade regnat under natten, Jag tog reda på svampen från i går, var ut en vända med Jolly i skogen, plockade med trumpetsvamp i kärret. Förberedde min kurs för kvällen.
Hade kursupptakt i Skoga för hundägarna, men utan hundar kl 18- 20.


27aug. sön. Spårning i Tjärnan mellan Säter o Hedemora, vi var ganska många boxerfolk som kom. Jag tränade enbart uppletande av spår med Jolly, la fem spår på ca 100 m med vinkel och slut, hon hade mellan 5 och 20 m fram till spåren, Jolly fixade det klockrent, utan tanke på bakspår eller att inte ta sig framåt till hon fann spåret. Nöjd matte!


26 aug. lör. SM i bruks i Borlänge. Jag och Rosa åkte tidigt på morgonen och tittade på lydnaden för sökhundarna Åsa Löfberg vann med sin Frö, det var jättekul, hann se lite Spårhundgruppens lydnad också, där fjolårsvinnaren Linda från Falun kom på pallen i år också (3:a).
Var på 60-årsuppvaktning i Borlänge på eftermiddagen, det var en av mina äldsta vänner som fyllde, hon var den jag först lärde känna när jag flyttade från Stockholm till Borlänge som 17-åring.


25 aug. fred. Ganska mulet väder, så jag bakade bullar och matbröd på morgonen, se'n tog jag Berra med mig och åkte till Borlänge för bruksSM, vi tittade på IPO hundarna. Det var första gången jag sett det på tävling. Gick runt bland stånden också, jösses så mycket man kan handla om man vill. Jag nöjde mig med en tung apport på 2 kg, vi får väl börja där, innan vi hoppar på 4-kilosapporten.


24 aug. tors. Möte med instruktörerna på brukshundklubben, det var bara tre som kom, (av ca 14 st). Jag tar en valpkurs, startar redan på måndag 28 aug., så det blev till att börja ringa när jag kom hem, det stod 20 st. på kö, jag tar max 8 st. Jag blir så illa berörd och tycker så synd om de valpköpare som inte kommer med på kurs. Ofta är de förstagångshundägare och gör helt rätt som anmäler sig och valpen till kurs på en gång, sen kan de få vänta i värsta fall ända till våren om de anmält sig på hösten, då är ju inte ens hundarna valpar längre och de kan redan ha börjat uppstå problem.


23 aug. ons. Hann med en vända till skogen mellan regnskurarna

22 aug tisd. Blandat väder ganska grått, en del regn, men också en del solsken. Skogen och svampplockning, Jolly får bra träning i "sitt", för när jag hittar en större mängd svamp på ett mindre område, så får hon sitta och vänta tills jag plockat klart (inte lägga sig ner om jag inte säger det). Idag hittade jag ovanligt mycket gula kantareller.
Var med på tisdagsträningen på klubben på kvällen, Jag ska snart flytta ut skotträningen till budföring och platsliggning, men än sitter jag bara på en bänk på kanten till appellplan och Jolly får ligga brevid, så långt går det bra.

21 aug mån. Det var mulet väder, då är det skönt att gå i skogen, var där i flera timmar, jag har beställning på blåbär, men det är inte så gott om dem, men jag plockade en hink åt en äldre farbror i byn. Annars blev det mest Karl Johansvamp

20 aug. sön. Appellkursen kl10-13. Det regnade en del, men klarnade upp så Jolly och jag åkte till skogen efteråt, nu kommer Karl Johan, jag plockade en del små knubbiga ex. hittade ochså gula kantareller, men dem säljer jag och behåller Karl Johan, som är den, i mitt tycke, godaste svampen.

19 aug. lör. Var i skogen hela da'n, nu kommer bär och svamptider och efter senaste regn, så ska det väl bli massor av både det ena och det andra. Det här är min tid, jag älskar att gå i skogen, med en bärhink eller svampkorg på armen och en hund i släptåg. Jag fotograferade en hel del fina bilder vid en skogsbäck. Plockade så en knökfull korg med brandgul trumpetsvamp i ett kärr, det blev också en halv hink blåbär, så det blev blåbärspaj till kvällen.

 Jolly vid skogsbäck

18 aug. fred. Hade gäster på middag, det blev en trevlig och skön kväll där vi kunde sitta ute på altanen till kl 23, Hur överlevde vi innan vi hade detta härliga tillbygge, som vi bara haft i två år?

17 aug. tors. Berra fyllde år (67 stycken) Barn och barnbarn, som bor häromkring kom och grattade, det blev mkt smågodis som alla vet att morfar gillar.

16 aug. ons. Regn hela da'n, tömde det gamla kylskåpet och det nya anlände på förmiddagen, det är 40 cm högre än det gamla, men till min förskräckelse rymmer det mindre det hade jag väl aldrig trott, jag som räknat med att få plats med fler saftflaskor och syltburkar för att slippa springa ner i källaren så ofta, men det var precis tvärt om, det är förmodligen det här med energi A, dörren är mkt mer isolerad och tar plats på bekostnad av hyllorna som blir grundare (fan också, när man kostat på sig ett stort dyrt skåp)

15 aug tis. Manusstopp till vår klubbtidning Morr Bladet, som vanligt önskar man att vi fått in mer material. Det regnade hela dan, så jag passade på att baka lite när jag ändå var inne. Det klarnade upp till kvällen, men jag nöjde mig med att träna Jolly hemma på gården, så det blev ingen tisdagsträning på klubben. 

14 aug. mån. Regn! Det blev en dag att tvätta och ta reda på tvätten efter resan till Skåne. Det blev en tripp på totalt 166 mil. Vi åkte direkt till Sundborn när vi kom hem och hämtade Jolly i går kväll. Hon har lärt sig simma!! Har varit med sina hundkompisar och bott i husvagn i Uppsala en vecka och till slut stod hon inte ut med att se dom ha så roligt med att simma med pinnar i vattnet, så hon följde efter.

7 aug. mån. Berra fick åka till kliniken med fölet och få svullnade dränerad, det är ju inget man vill göra i augusti månad, men det blev tvunget för svullnaden har inte gått ner alls. Nu ska han ha penicillin i en vecka till och dessutom masseras på knät så vätskan kommer ut, han slår som en vilde, jag har en stor lårkaka på ena benet efter en fullträff som han har fått in på mig. Dino följer inte heller efter in mor till hagen, så nu får de gå i hagen utanför stallet medan vi är borta Det blir problem för vår stallhjälp som ska ta hand om hästarna onsdag till söndag denna vecka, då vi åker till min syster i Skåne och uppvaktar hennes man som fyller 60 år. 

6 aug. sön. Det är en osedvanlig värme som pågår. + 27 i skuggan. På eftermiddagen visade termometern på söderväggen 40 grader.
Jag tränade tillsammans med Rosa, vi möttes i Långshyttan och hittade en bra plan att vara på, först promenerade vi ner till badet där hundarna fick svalka sig i värmen. Vi träffades redan kl.9 innan det blivit för hett. Jolly var lite "stirrigare" än vanligt, eller så var det jag som var det.
Berras o min förlovningsdag idag, det var ett tag se'n jag var 16 år och vi bytte ringar på Berns i Stockhom (46 år se'n noga räknat)

5 aug. lörd. På em. idag gjorde Berra och jag en liten utflykt tillsammans med två av våra vänner, vi åkte till Edske Masugn utanför Hofors, där vi badade, åt picnic och lät hundarna simma och bada, deras två och Jolly, som fortfarande nekar att simma, hon sprang fram och tillbaka i vattnet på den steniga botten, så hon fick säkert minst lika mycket träning som de som simmade.

4 aug. fred. Det gick omkull en långtradare nere i byn i morse, den var på väg till butiker med livsmedel. I stället för att köra allt på tippen så fick människor som var där ta för sig av en del, av det som gick att rädda. Min granne ringde och erbjöd mig att komma ner och hämta bl.a. frukt och grönsaker hos dom, de hade tagit reda på massor, så jag var dit och plockade hem lite bland krossade ägg och halvt mosade tomater. Men det är ju hemskt att det körs på tippen, fler borde fått ta del av massorna.
På kvällen var vi på trav i Gävle med Tapiol, tyvärr blev han oplacerad, även om han sänkte sitt rekord till 1.16,8a.

3 aug. tors. Idag är solen och värmen tillbaka igen, men det blåser som attan, så blomkrukorna blåser omkull stup i ett. I kväll körde jag igång appellkursen igen efter juliuppehållet. Det är bara 4 st kvar nu, för två av deltagarna har hundarna blivit sjuka. Ingen av de som är kvar kommer att tävla i klubbens appelltävling i september, det blir bara jag och Jolly som gör debut då. Men ett par stycken är inte långt ifrån tävlingsklara.
Jag hann träna Jolly en stund innan kursarna kom.

2 aug.ons. Eftersom vädret var grått och lite tråkigt idag också så passade jag på att fortsätta med kontorsgöromålen, det är alltid bokföringen som släpar, jag får göra ett ryck varje månad när det börjar bli dags för momsredovisningen.
Fölet, som vi börjat kalla för Dino, ser gräslig ut i sitt bakknä, nu är det stort som en fotboll och han har inte svarat på penicillinet än, för han har fortfarande feber, det är ett helt företag att ge honom sprutan, man kan inte påstå att han är samarbetsvillig.
Jag satt också och kollade på hemsidor på nätet, min gamla adress gäller inte längre, eftersom vi fått bredband och har en teliaadress, men den är så bökig så jag har inte brytt mig om att lägga ut den. Jag ska skaffa en egen domän istället, men innan det blir av, så fortsätter jag att skriva dagbok trots att ingen kan läsa den på nätet än.

1 aug. tis. Idag fick vi rejäla regnskurar och det var mulet hela da'n. Passade på att  bokföra på fm. och se'n åka till Borlänge på em., gick runt i olika affärer och kollade på kylskåp, tyvärr behöver vi köpa ett nytt, men det var attan vad dyra de var, i.a.f. om man vill ha ett som är tillverkat av de större märkena.
På kvällen blev det träning på klubben, det är platsliggningen som är problemet, Jolly ligger inte still, flyttar sig från sida till sida, jag har inte varit så noga där, har skyllt på hennes opererade knä att det är vilsammare att ligga på sidan. Men vad värre är så har hon börjat krypa på platsliggningen. Ja, ja, alltid är det nåt som spökar, det får ju inte vara för enkelt.

31 juli Boxerlägret startar idag i Villingsberg, en smula avundsjukt att inte kunna vara med i år heller, nu är det hela tre år sen jag var på ett boxerläger. Dom som är där får säkert en toppenvecka, även om värmen håller i sig.
Berra fick åka till veterinärklininken i Borlänge med vårt årsföl, som fått en jättesvullnad över högra bakknät, fölet blev satt på penicillin i 10 dagar.

30 juli sön. Åh, denna värme! Hade lite svalare i går, men idag är det minst 24 grader igen. Vi hade spårträff i skogen. Jag åkte till brukshundklubben innan och la ett spår på agilityplan, hämtade färska apportpinnar, som inte legat i min bil och samlat vittring, det var mycket vått i gräset efter regnet, men Jolly fixade spåret precis som hon skulle. När jag kom till skogen nöjde jag mig med uppletande och de andra gjorde sina spår. Jolly nekade att ta ett av föremålen, det var en liten tygleksak som hon haft hemma i leksakskorgen, hon stannade och luktade på den, men ville inte ta upp den, hmm... annars var hon lika noga som vanligt och lika snabb och alert. Hon hade aldrig varit i den här delen av skogen tidigare. Det är ju bra att få olika "stuk" på rutorna, och spåren.
Efter skogen for jag till Avesta där Schäferklubben  Avesta OG hade MH, de körde med dubbel uppsättning av beskrivare, testledare och figuranter, så de avverkade 31 hundar på två dagar. Eftersom jag mest får se boxer på MH, så var det roligt att för en gångs skull få se andra raser, i det här fallet schäfer och tervuren 

28 juli fre. Var tvungen att ta itu med lite städning, trots värmen, väntade gäster till kvällen. Jag tog upp vår första potatis, den var jättefin och redan mycket större än jag trodde den skulle vara, gjorde gubbröra (potatis, matjesill, ägg, gräddfil o majonäs) till kvällens förrätt.
På kvällen drabbades vi av ett, bland de värsta regnväder jag varit med om, att grilla blev helt uteslutet, vi kunde inte ens ta oss in de 3-4 meter som var fram till dörren. Jag funderade på att ta in gästerna fönstervägen från altanen, men vi fick sitta ute under tak och trycka tills det värsta ovädret dragit över, sen blev middagen avslutad inomhus, men vi blev bjudna på ett fantastiskt skådespel av alla blixtar som lyste upp hela himlen med jämna mellanrum, det var förstås inte så njutbart av ett par av gästerna som var åskrädda.

27 juli tors. Vår dotterns man kom och fick hjälp med att komma igång med sitt bokföringsprogram, han har just startat egen firma "Golvslipar'n" i Gustafs. Det var ytterligare en otroligt varm dag med 27 grader i skuggan, vår altan går inte att vara på mitt på dagen, det är ca 50 grader varmt där, men hela kvällen tillbringades där, då yngste sonen med sambo dök upp och vi åt middag tillsammans och sen spelade Alfa Pet till kl. 22, ett spel som jag är barnsligt förtjust i.

26 juli ons. Jollys 2-årsdag idag, det blev inget kalas. Vi åkte till skogen och kollade hur blåbären kommit, dom var pyttesmå och torra, här behövs regn. Jag la ett åkerspår på väg till skogen, (det låg ca 1 timme) och Jolly fixade det galant. 

25 juli tis. Otroligt varmt, 24 grader redan 9 på morgonen, + 27 senare på dan. Man orkar inte göra något, nöjde mig med att plocka några liter hallon, som jag frös in. Tränade Jolly på klubben på kvällen.

24 juli mån. Otroligt kvavt väder. Jag plockade en massa hallon, det är jättemycket i år. Åkte till Rättvik på trav, Tapiol startade, fick ledningen efter en tuff öppning, men tröttnade sista biten och kom 4:a, men så länge det blir intäkter får man vara nöjd.

23 juli sön. Spårträff i Olshyttan. Jolly spårade jättebra, men var lite loj, kan det ha berott på att hon slickade på katten som fått  fästingmedel i går?

22 juli lör. En mulen dag. Jag passade på att arbeta på kontoret, det går inte att sitta där när solen skiner, det finns definitivt roligare saker att pyssla med än bokföring och eftersom det är så tråkigt så är det massor att göra när jag väl är där. Berra kunde mocka stallet själv idag även om han fortfarande har ont i ryggen.

19 juli ons. Träning på Hofors BK på fm, Rosa och Fransa, Camilla med Olga och Hanna var också med.

18 juli tis. Jollys mormor och moster med tillhörande matte och husse kom på besök på fm och stannade på lunch. På kvällen var jag till brukshundklubben och tränade.

17 juli mån. Trav Rättvik, Tapiol fick äntligen sin seger efter flera bra lopp. Jag promenerade till Nedansiljans BK, som bara ligger ett stenkast från travbanan, och tränade Jolly ett par timmar innan det var dags för Tapiols lopp.

16 juli sön. Spårträff med boxerfolk utanför Hedemora, Jollys kullsyster Raja kom också. Jolly fuskade med apporterna i spåret tog de 4 första men gick över de sista 2. Men hon gjorde ett bra uppletande, hade två "korridorer", 3 föremål totalt och lika många skick, hon var snabb och noggrann, hade ingen visning av förmål innan skicken. Hon kom till rutan när föremålen redan var utlagda. Efter spåren åkte jag till appellplan och körde ett pass. Jolly visar inga trötthetssymptom, jobbar glatt på plan trots värmen (+25 grader) och de tidigare ansträngningarna.

15 juli fre. Idag har vi bröllopsdag, det är hela 44 år, man tillhör väl ett unikum som fortfarande är tillsammans med samma karl. Karl'n i fråga har ryggskott sen några dar tillbaka, jag får "offra" mig och mocka stallet, sen rensade jag ogräs på landet, högtidsdagen firade vi på pizzerian i Stora Skedvi.

13 juli tors.Träffade Rosa i Långshyttan, där vi tränade våra hundar, vi höll på i fyra timmar drygt, med avbrott för fika naturligtvis. Jag jobbar på med Jolly för att minska hennes flamsighet, det saknas en hel del stadga i momenten, jag är nog själv lite för stressig för min hunds bästa. Hon är duktig, men blir ofta så glad att hon helt går i taket och glömmer lite vad hon ska göra.

12 juli ons. Äldste sonen med barn åkte tillbaka till Trollhättan sent på eftermiddagen. Jag tvättade min bil, det tillhör inte prio ett, om man säger så, men ibland är man ju tvungen.

11 juli tis. Vi var några från boxerklubben som träffades i Skoga på brukshundklubben, hade utvärdering av utställningen (20 maj), åt lunch tillsammans Ulrika hade gjort en jättegod tomatsoppa. Efteråt  tränade vi våra hundar, jag fick lite bråttom på em, för jag skulle till Gävle på trav.
Tapiol startade, det var ett lärlingslopp, han fick rygg på ledaren, som vann, och Tapiol var duktig 2:a, äntligen har det lossnat lite efter all otur i loppen

10 juli mån. Idag t.o.m. regnade det en skvätt, men det upphörde strax.

8juli lör. Äntligen lite svalare, "bara"  24 grader. Vår son från Trollhättan kom och hade med sig sin äldste son med tillhörande flickvän. Pojkarna blev glada att pappa och storebror kom. Jag klippte gräsmattan, som nu börjar se besvärlig ut, brunbrända fläckar av värmen. Jag planterade ut de sista kvarvarande plantorna. Nu är det fyllt överallt i både krukor, urnor och på landen.

7 juli (fredag). Idag kom Svinto, en 6-årig bouvierhane, som ska vara här över helgen för att slippa åka bil t.o.r till Östersund i värmen. Han höll på att skrämma slag på barnbarnen, för han var den första de mötte på morgonen när de vaknade, men det lugnade ner sig på alla fronter, även Svintos ihärdiga uppvaktande av Jolly. Ett tag trodde jag att jag skulle få ha hundarna åtskilda helt, men som tur var lugnade han ner sig efter nå'n timme.

6 juli-06 Idag har det varit en dag vid badet med Jolly och barnbarnen, det är för varmt att göra något + 30 grader i skuggan är t.o.m. för mycket för en solälskare. Jolly vill fortfarande inte simma, så jag får dra henne baklänges ut i vattnet och sedan stå och hålla upp henne i svansen så simmar hon på stället, men det blir bra träning för hennes opererade knä.

3 juli Nu är två av våra barnbarn här från Trollhättan, 7 och 9 år gamla, dom tycker att det är spännande att vara med farfar i stallet och katterna hör också till favoriterna. Vädret är varmt och vackert så det blir nog en hel del bada under veckan.

26 juni -06 Midsommaren är avklarad. Lugnt och stilla har vi varit hemma och ätit vår sill. Åkte till dottern med en jordgubbstårta på midsommardagen, jag hjälpte svärsonen att komma igång med ett bokföringsprogram, för han har just startat eget som golvslipare.
Jolly fick sin dagliga dos träning hemma på tomten, nu koncentrerar vi oss på ställande och läggande under gång.

22 juni Appellkursen på kvällen, jag hade kameran med och filmade lite kontaktövningar och belöningar, som vi sen tittade på i klubbstugan. Det kom ett par regnskurar så vi passade på att fika medan de drog över. Nu börjar man se tydliga framsteg hos deltagarna på kursen och det är jätteroligt.

19 juni -06 Idag har det varit lunchtrav på Romme. Tapiol kom äntligen med, men tyvärr bara i ett punkt21 lopp, han hade dessutom ett dåligt spår (10), men startsnabb som han är så kom han ändå bra till från början, men backades ner till tredje par invändigt för att slippa dödens (platsen utvändigt om ledaren). Han fick backas loss 600m kvar och gick fantastiskt bra till slut, hade han inte blivit störd av galopperande häst, så hade han hunnit fram till segern enligt kusken Åke Sundberg, nu fick han nöja sig med tredjeplatsen, men vi var så nöjda med hans insats.

18 juni -06 Har haft appellkursen i dag. Vi var i skogen och spårade i värmen. Jag åkte dit i förväg och la ett "drevspår" på ca 1500 m med fem "slut", som hade legat ca en timme när kursarna kom. Alla fick gå varsin etapp, med övriga gåendes efter. Jolly fick också gå en av sträckorna och hon är verkligen tänd på det här med spår, jobbar på i lagom takt och är noggrann i vinklar och tar upp apporterna, som idag var en spårpinne + två leksaker, vi stannar och leker länge vid varje apport, idag blev det också "vattning" vid varje stopp. Det var snustorrt i marken efter värmeböljan som vi haft ett tag nu.
Efter spåret gjorde jag uppletande med Jolly, hon tycker att det är riktigt kul. Idag hade jag inte vallat korridoren själv och inte lagt ut föremålen själv heller. Jag gjorde två skick, föremålen låg på drygt 50 meter och ca 10 m emellan. Gick galant, snabbt ut och snabbt tillbaka, jag försöker spara på berömmet till hon kommit fram och lämnar av, för att hon ska inte bli beroende av att jag peppar henne i rutan. Om vi någon gång hamnar i tävling, så ska jag inte behöva få nerdrag för att jag har peppat hunden i rutan.
Som om inte detta var nog för dagen, så åkte jag till klubbstugan och körde ett lydnadspass. Vi jobbar med hoppet som börjar se bra ut nu, (Jolly har haft lite svårt att lämna min sida ibland) men nu börjar det bli dags att träna "hopp-sitt"

15 juni -06 Kvällstävling på hemmaklubben. Jag hade anmält Jolly, men strök henne efter uppvärmningen. Plötsligt är det massor som går fel, hon har blivit så osäker på läggande under gång och ställande under gång. Hon både lägger sig och ställer sig bra, men stannar inte kvar utan kommer och möter mig. Nu får jag börja om från början med de momenten, för jag vet inte varför osäkerheten kommer in.

13 juni -06 Värmeböljan fortsätter 30 grader som mest idag. Jag rensar ogräs och svettas. Planterar nå'n kruka och vilar. Jag har fortfarande massor av plantor som ska ut i krukor, men jag har problem med att bestämma vilka som ska vara var. den sena våren har gjort att plantorna inte alls kommit så långt som de brukar så här dags, vilket i sin tur innebär att jag inte vet vad det blir för färger, för ingenting är i knopp eller blomma än av dalia, lejongap, petunia, men det får väl bli en överraskning då.

6 juni -06 Det är tur att den här sidan inte kallas för "blog", för det är inte precis kontinuerligt som det kommer några skrifter in här. Idag har Boxerklubben haft familjedag, med en trevlig utflykt till skogen, där Kerstin hade fixat en tipspromenad i skogen, sen korvgrillning och fika efteråt. Jolly sköter sig jättebra bland andra hundar, hennes mormorsmor Grattis var den enda hon kände sen tidigare, men 5 lösa tikar ihop var inga problem. 
Jag gjorde ett uppletande med Jolly som gick jättebra, provade för första gången att ha tre föremål. La dem i samma korridor på 10, 25, och 50 meters djup. Hon ger sig inte och har samma fart ut varje gång.

14 mars -06 Idag har jag tagit proffshjälp med min träning. Jolly och jag har varit i Fagersta och tränat för Åsa Lövberg. Man blir "hemmablind" och gör inget åt sina fel trots att man (jag) vet att jag borde göra något åt det. Men ibland räcker det med att det är någon annan som tittar för att polletten ska trilla ner.

12 mars-06 Tiden går mot vår, även om det märks dåligt för det har varit en svinkall period med mellan 20 och 29 grader kallt flera mornar i rad när jag gått ut på morgonen för att ge hästarna mat. visserligen har det varit runt -10 grader sen på dagen med sol och riktigt fint vinterväder att gå på hundpromenad i.
i går och idag har jag haft appellkurs i ett ridhus, alla kunde inte komma i går så jag delade på det, därav två dagar i rad. Jag hann träna Jolly ensam en stund innan de andra hade kommit och hon har lugnat ner sig lite, även om det är med betoning på lite

23 febr. -06  Oj vilket vinterväder idag. - 4 grader på morgonen ymnigt snöfall hela dagen. 
Jag var till ridhuset och tränade Jolly på förmiddagen. Hon är så lycklig över att vara där, så jag får knappt kontakt med henne. När jag kommenderar "fot", så börjar hon med att kasta sig över mig ett par gånger så sågspånet sprutar över både henne och mig, innan hon behärskar sig och intar fotposition, 
Jag ser fram emot den 13 mars då vi ska till Åsa Lövberg i Fagersta för att få lite tips om hur jag ska komma till rätta med Jollys stress. Trots att jag är medveten om mina egna brister i sammanhanget så måste jag få konkreta tips för hur jag ska få till det.

21 febr-06 -8 grader ute, solsken och gnistrande snö. Det är vackert att titta på, men nu räcker det med snömängd tycker jag, för det har kommit ner varenda dag i nästan en vecka nu. Det blir ett himla skottande ute, men Jolly är glad för hon gillar verkligen det här med snö.
Ursäkta att fotot nedan är så mörk, det ska föreställa Jolly i full fart med en pinne i munnen.
Det är favoritsysselsättningen på våra skogspromenader.


Jolly med pinne

19 feb-06 Sitter och försöker uppdatera min hemsida. Vi har skaffat bredband, så det innebär att jag måste ha ny adress för hemsidan.
Jolly kommer och kollar in mig och tycker att vi ska gå ut i stället, det är ju så mycket snö nu och hon älskar att rusa omkring i den.

13 feb.-06 Hästarna Trav Romme Tapiol innerkant och startbil, han såg helfin ut när han behöll ledningen efter 1.13 första 500. Men i sista svängen (fortfarande i ledning och helt okört enligt kusken Daniel Olsson) så körde ett bakomvarande ekipage upp i sulkyn och fastnade för ett ögonblick med hoven i vagnen, men kom loss direkt som tur var, men det var mycket nära en olycka. Det blev ju tvärstopp och punktering efter den incidenten, så där försvann segerchansen och han blev istället oplacerad

8 feb -06 Hästarna Starten igår med Allegro i Gävle slutade med ett fjärdepris. Det var ett startbilslopp, Allegro hade nr 1 och försvarade sin ledning, det blev 1,15 första 500, och det satt i benen till slut, när mjölksyran satte in 100m före mål. Trött var han också efter loppet.

4 februari -06 Hästarna Tapiol uppförde sig alldeles utmärkt igår, när han startade på Romme. Han stod med 20 meters tillägg över 2640 m. Daniel körde fram till ledningen när det var ett varv kvar. Tapiol fick ge sig mot en bättre häst sista biten mot mål, men vi var jättenöjda med hans andraplacering

26 januari 2006 Snacka om att inte uppdatera sin hemsida, det har gått närmare ett år sedan sist.
Jolly, tiken som sparades ur kullen 2004, blir inte heller den avelstik jag hoppats på. Redan som valp fick hon patellaluxation i höger bakknä, jag fattade inte vad det var för fel, hon blev plötsligt blockhalt när hon busade som allra värst, men hältan försvann på bara några sekunder och detta hände några gånger under mindre än en vecka, men när jag ändå tog henne till veterinären så visade det sig att hennes knä hoppade ur led. Det blev operation och konvalicens med allt vad det innebär av sjukgymnastik och simträning. Jolly har inga problem av det längre utom att knät vinklar utåt och benet åker iväg lite när hon sitter. Hennes tass tar stöd mot min fot när vi tränar och hon ska sitta "fot". 
På röntgen fick hon lbp (lättare benpålagringar) och det var ju inte så konstigt eftersom hon har opererats, men nå'n avel blir det naturligtvis inte.

17 mars -05 Hästarna Tapiol skötte sig kanonbra i sin debut, med massor av strul på vägen och fast bakom galopperande hästar, så fick han inte fritt förrän det var 150 m kvar och då avslutade han storstilat och blev 3:a på 1.19,2.

14 mars -05 Hästarna Nu har hästarna kvicknat till riktigt bra. Den 4mars kvalade Tapiol på 1.20,6 och såg jättefin ut. Nu väntar debuten, det blir i Gävle i morgon den 15 mars, han är tippad vinnare i travprogrammet, men det kanske är att hoppas på för mycket. 
Allegro går nog sitt kvallopp i slutet av månaden, han känns jättefin i snabbjobben. Och uppe i Boden, verkar det som om My Running Pride har kryat på sig efter en lättare förkylning och gör ev. sin årsdebut i slutet av denna månad.

31 jan 2005 Årets tråkigaste månad (tätt följd av februari) är nu till ända, det har visserligen varit en sällsynt mild vinter så här långt, men nu är det våren jag längtar efter.
Jolly växer och blir stor, med betoning på stor. Redan vid 5 månaders ålder var hon 56 cm hög. Hon är fortfarande inne i "fulåldern" , mest bara en massa ben, tunn som ett spjälstaket, (mat är inte livets höjdpunkt), men hon är jättetrevlig. 
P.g.a årstiden blir det inte mycket gjort utomhus, men några spår har vi hunnit med och jag är jättenöjd med hennes föremålsintresse. Inne tränar vi lite lugnt. Sitt - ligg - skall, samt hämta leksaker på kommando är väl ungefär vad hon kan hittills.

Jolly och tre av hennes kullsyskon har varit på sin första utställning, det var i Västerås 15 januari, domare var Benny Blid. De uppförde sig bra i den otroooligt trånga hallen. Det var bara "Raja" Travarens Julienne som fick hp, hon blev också 4 bästa tikvalp. 

Hästarna Nu har unghästarna vilat färdigt för den här gången. Ett år äldre har de blivit, det blev ingen 3-årsstart för Tapiol, men nu hoppas vi på start till våren. Tapiol ser mycket fin ut i snabbjobben och i lördags (29jan.) gick han provlopp på Romme. Samma dag gick Allegro (som nu blivit 3 år) sitt första snabbjobb för året och var kanonpigg.

3 november -04 Hösten är på slutspurten nu och vintern är snabbt i antågande. Jag har nu hittat en familj till Lydia (fast det var snarare dom som hittade mig) Lydia har nu varit där i 3 veckor och även om det fortfarande är på prov, så tror jag att det blir permanent.
Jag och lilla Jolly går i skogen om dagarna och plockar trattkantareller, hon är lika förtjust som jag i den miljön. 
Någon spårning har vi faktiskt inte börjat träna på än, men vi ska nog börja med det nu innan snön kommer. Jolly är ju hela 3 månader nu.

Hästarna På hästfronten är det sämre. My Running Pride kommer inte med i loppen uppe i norr, Allegro står sedan 3 veckor tillbaka med förkylning (snorar och hostar) Tapiol har fått höstlov, blev återigen lite öm i en framkota och får semestra i hagen ett tag. Diana Demilo kördes ett tag och kändes jättefin, men blev sämre och får nu invänta våren, då hon får gå till avel, kanske gör vi ett nytt försök hos Gidde Palema.

6 oktober -04 Nu var det ett tag sen jag skrev något på denna sidan. Valparna är nu levererade sedan ett par veckor tillbaka, bilder finns på J-kullens sida. Alla har hamnat i Dalarna, då jag har prioriterat närhet, det känns svårare att leverera till nordligaste delen av landet, när man vet att man sällan kommer att få träffa dem igen på grund av avståndet. Men samtidigt tycker jag synd om alla uppe i norrland som har svårt att få tag i någon boxervalp.
På söndag 10 oktober börjar jag en valpkurs för mina sålda valpar, det ska bli roligt att få följa dom under några veckor. Jolly Face, nu kallad Jolly, har stannat hemma hos mig, tyvärr går det inte alls bra med Lydia, som absolut inte vill veta av någon äcklig valp i huset. Det är faktiskt så illa att jag söker ett nytt hem för henne. Vet du någon som vill ha en stor glad tik på 5 år, som inte gillar andra hundar, så ring mig! Adress och telefonnummer på startsidan.

7 september -04 Mitt modem slogs ut av åskväder för ett par veckor sedan, så det kom inte in några nya foton på J-kullen på ett tag, men nu finns de där. Kullen är väldigt jämn och jag tror aldrig jag haft så försigkomna och duktiga valpar. Redan från knappt 5 veckors ålder så har dom högt och ljudligt sagt till när dom behöver ur lådan för att göra ifrån sig. Visserligen får jag gå upp mellan 5 och halv 6 varje morgon, för då är det dags att komma ut, men det får man ta. 

26 augusti -04 Hästarna Toppenvecka för våra uppfödningar. I kväll gick My Running Pride äntligen felfritt, nu var det fjärde försöket och segern satt där till slut till oddset 10 gånger pengarna (tack för det!) Grattis Annica till bra jobb! I måndags 23aug, gick vår två-åring Allegro Chateau premielopp på Romme och såg jättefin ut på 1.34, samma kväll vann She´s Pretty 1.16.9 efter ledning från start till mål sedan Fredrik Pedersen fått "trolla bort" första varvet på 1.20

!7 augusti Hästarna Diana Demilo är tyvärr inte dräktig, det lyckades inte på andra försöket heller och nu är det för sent på säsongen för att prova igen. Nu är hon till salu om det är någon som vill ha en snäll och trevlig häst att pyssla med och ta till aveln till våren istället.

17 augusti -04 Nu har det redan gått tre veckor sedan valparna föddes, jag har tagit kort på dem idag, det är inte det lättaste, för dom håller sig inte still många sekunder. Jag ska försöka hinna få in bilder på deras sida.

2 augusti -04 Idag blir valparna i J-kullen 1 vecka. De utvecklas helt normalt, äter och växer, de har redan fördubblat sin födelsevikt. Jag har lagt in första fotot (där de är 5 dagar gamla) på deras sida. Jag ska försöka fotografera dem en och en också. Idag har dom fått klorna klippta för första gången.

Hästarna She`s Pretty fortsätter att vara duktig, hon startade i Gävle 29/7 och kom 4:a på jättebra tiden 1.14,4 a

28 juli -04 Nu är J-kullen född, måndag 26 juli på kvällen så fick Travarens Ixie "Thea" sina valpar. Det blev som jag trodde ingen stor kull, men 5st kraftiga, välskapta boxervalpar ligger nu i valplådan. Det blev två hanar och tre tikar, hanarna är gula, den ena med vita tecken, den andra nästan helt utan,av tikarna är en gul och två tigrerade, alla med vita tecken. 
Jag kommer att lägga ut bilder på dem på J-kullens sida, men jag väntar nå´n vecka med det.
 Nu kommer den oerhört svåra delen att ta ut vilka av alla spekulanter som kommer att få köpa en valp. Det är ett stort ansvar att vara uppfödare och att kunna försäkra sig om att varje valp får en trygg och bra framtid.

20 juli -04 Hästarna I fredags 16 juli var det trav på Romme och "Pretty" startade igen, hon gjorde åter ett bra lopp, mkt startsnabbt till ledningen, men orkade inte hålla hela vägen ut, men var duktig 2:a och fick 17.500 kr för besväret till sin nya ägare.

14 juli -04 Hästarna Tyvärr, Diana Demilo var inte dräktig vid ultraljudskontroll. Nytt försök.

11 juli -04 Hästarna Trav Romme 8 juli, då vann She´s Pretty för sin nya ägare på nya rekordtiden 1.15,5. Det kändes bra eftersom hon blev diskad för målgalopp som 2:a i förra starten. Vi sålde ju Pretty dagen efter hennes förra seger (12 mars, då körde Berra ), 

2 juli -04 Hästarna Nu har Diana Demilo kommit hem efter stuteribesök, nu är det bara att hålla tummarna för att Gidde Palema gjort henne i välsignat tillstånd.
Allegro Chateau tränar nu på för fullt och sköter sig alldeles utmärkt på banan i 1.35 tempon.

1 juli -04 Har hälsat på "Thea" Travarens Ixie, hon är utan tvekan dräktig

19 juni -04 Utställning i Avesta (Kennelklubbens internationella). Camilla skulle ha en tvåa på "Olga" Travarens Incora, för att få sin titel Korad, fick en etta, så det var bara att tacka och ta emot.
Lydia provade åter lyckan i bruksklass, hon hade ju ett cert att försvara från förra året, men domaren tyckte att hon var för rak i fronten, så det blev bara en tvåa.

6 juni -04 Hundutställning i Borlänge. Lydia fick en lysande kritik, som hon oftast får, men dessvärre endast en 2:a i bruksklass på grund av att domaren tyckte hon var maskulin. Domaren Kenneth Edh beklagade att han inte kunde ge henne certet, som hon var tillräckligt snygg för egentligen.

Juni -04 Hästarna Det blir ingen start för Diana Demilo (i alla fall inte i år) Hon betäcks med Gidde Palema, hon står nu på Björkbackens Stuteri i väntan på detta.
Tapiol var startklar i början på maj, men åkte tyvärr på en förkylning, men är nu på gång igen och startar inom kort.

15 maj -04 Vår egen utställning i Hofors Gävle Dala Lo Lydia fick CK och blev tvåa i bruksklass efter sin yngre halvsyster Hausse Named Tisha for Impressive. Domare: Pierre Roosenboom från Belgien.

 

upp

 

 


copyright © travarens kennel 2004 - 2006