DAGBOK 2007
Gamla dagboken

Här kommer jag att skriva om lite vardagliga händelser, det kommer väl mest att handla om hundarna och hästarna. Ett och annat foto kommer nog också in  emellanåt. (Om man för pekaren över bilderna så syns texten) Om du vill kommentera mina dagboksanteckningar så är du
välkommen att göra det i min gästbok.


8 juli sön. Regn, regn och åter regn. Har bara stuckit ut näsan mycket korta stunder. Fortsätter att röja, men idag blev jag sittande med en packe fotografier, som jag tog reda på när mina systrar och jag tömde mammas hus för 4 år sedan.
Bl.a. var det ett kort på min mormors mammas hus uppe i Norrland på ett ställe som hette Blåbergsjön, min mormorsmor var född 1858 stod det att läsa bak på fotot. Min mormor Valborg Hamberg födde 9 barn mellan år 1904 - 1922 . Här är min mamma (född 1907) andra från vänster tillsammans med sina föräldrar och alla sina syskon.

Idag har jag startat upp en blogg i stället för dagboken här. Lämna gärna en kommentar om det är bra eller dåligt.

Här är min mamma (född 1907) andra från vänster tillsammans med sina föräldrar och alla sina syskon. Alla systrar lever än (utom mamma som blev 95 år) De är nu mellan 87 och 93 år (så jag har att brås på).


 

7 juli lör. Ostadig väderlek och ingen värme alls. Jag höll mig inne hela da'n. satt åtskilliga timmar vid datorn, uppkopplad och kollade det ena boendet efter det andra. Det visade sig att det finns flera hus med stallmöjlighet till salu i vår egen kommun. Ska kolla ett nytt ställe på tisdag.
Jag var också ute och bläddrade på Tradera, kollade lite vad folk lägger bud på, om man har är något som är värt besväret att bjuda ut.
Jag får ta och fota pappas flamskvävnader, samt en del av alla broderade dukar, det verkar som man kan få en slant där.
Tittade på V75 på da'n. Inget vidare bra nu när loppen visas i direktsändning. För då blir man ju sittande vid TVn mellan kl14- 16. Smet ifrån i en paus och gjorde en matjesillsallad med ägg och potatis (glömde löken kom jag på nu).
Började röja både i Cissis gamla rum och i syrummet. Äntligen är jag mogen att kasta min allra första dator, en Mac på 12 MB. Även om vi inte ska sälja och flytta, så är det nog hög tid att börja rensa upp lite omkring sig. Jag är nog värre än de flesta att samla på mig, och jag har SÅ svårt för att göra mig av med nå't.
Även en gammal skivspelare åker med till tippen


6 juli fred. Det blev inte så mycket av det utlovade regnet, både i går och idag har det varit uppehållsväder, om än med lite mörka moln då och då.
I går var vi och tittade på ett hus igen. Den här gången blev jag intresserad. Jag gillade huset form och utseende, MEN inte en enda rabatt så långt ögat nådde. Där bli man tvungen att börja om från absolut början. Typiskt nog fick jag inte fram kameran en enda gång.
efter husvisningen kostade vi på oss en utomhusfika  på café i Säter. Fortsatte se'n till sonen, de skulle till Säterdalen och träffa kompisar och äta lunch, så
vi hängde på.
Hemma igen så blev det fortsatt rensning av potatislandet, det höll jag på med till kvällen. Det tar en sabla tid
.
Idag har jag fortsatt rensandet när jag inte jobbat på kontoret. Betalade räkningar m.m.
Jag ringde till mäklaren, vi ska titta på huset en gång till. Det var en del saker som inte var så bra, och jag vill gärna se det igen för att se'n kunna slå det ur hågen. Berra är jättetänd på stället.
Berra var till veterinären med Dino på f.m.. Tyvärr hade han osteocondros (lös benbit) i ena hasen. Vi har misstänkt det sista veckorna, då han har blivit svullen i ena hasen. Tid är beställd till nästa måndag att operera honom på Solvallakliniken.


4 juli ons. Regn som vräker ner från en helmulen himmel. Ja, vi har ju varit lovade regnväder en längre tid och nu är det alltså här.
Jag var ute i princip hela dagen igår. Hann med att klippa gräset och rensa drygt halva grönsaks/potatislandet. Det var ett skönt, lagom varmt väder med friska fläktar.
Var till brukshundklubben på kvällen och hämtade resterande saker efter utställningen. Och körde ett hellångt träningspass med Jolly ca 1,5 timme, hon var på ett strålande humör, om än lite väl taggad.
Idag blir det att jobba inomhus, ja här finns att göra. Jösses vad allt släpar efter. Bäst att börja med bokföring, både för boxerklubben och min egen.
Berra har åkt till veterinären med Tapiol på efterkontroll, han blev ju behandlad i sina kotor för två veckor sedan och har bara fått gå i en pytteliten hage se'n dess.
Vi har fått flera samtal från Ninni, som har Allegro nu, det går jättebra och de verkar redan trivas bra med varandra.

Onsdag kväll, hemkommen från Borlänge. Skulle uträttat lite ärenden och handlat lite, men vi fick i princip INGENTING uträttat p.g.a att vi inte hittade en post. Det är ju fullständigt sanslöst att Posten i stort sett är utplånad. Jag skulle posta redovisningen från utställningen och eftersom det var ett tungt brev så tänkte jag få det vägt på posten för att få på rätt porto. Åkte till industriområdet där postterminalen låg, trodde jag, den var borta. Körde då till centrala Borlänge för på Stationsgatan har ju funnits en post i "alla tider", den var också borta. Kör vidare runt sta'n och kommer att tänka på att vid biografhuset och Borlänge Biljard fanns Svensk Kassaservice, åker dit, betalar parkeringsavgift, bara för att finna att lokalen var tom, flyttade i våras till Bragegallerian stod det på en liten lapp på det tomma fönstret. Tar bilen igen, hittar en parkeringsplats hyfsat i skuggan. Det hade slutat regna och Jolly var i bilen, så det gäller att tänka sig för vart man står.
Knallar igenom Gallerian och hittar till slut kassaservicen. Tar en nummerlapp och slår mig ner och väntar på min tur (7 kunder före). När jag kommer fram till kassan säger den iofs trevliga kvinnan "Nej här handhar vi bara pengar inga brev". Var finns POSTEN??? Hon förklarade, på andra sidan gatan gå förbi Apoteket och igenom Konsum. Så klart gick jag förbi Apoteket på fel sida, Apoteket ligger i ett hörn, så jag knallade på fel gata för långt och fick fråga en person på gatan, som inte heller visste var posten låg. Till slut hittade jag Konsum, som man skulle gå igenom och hamnade i en spelbutik kiosk eller nåt och DÄR var Posten i en liten hörna i butiken!!!


2 juli mån. Utställningen är avklarad och jag lever fortfarande, men ryggen och höften har fått bekänna färg av allt bärande och kånkande och springande hit och dit. Vi klarade nästan hela dan utan regn, men oturligt nog kom skuren precis till finalen.
Äntligen fick jag också mina hundar från korningen exteriörbeskrivna, då domaren gjorde det efter att utställningen var klar. Tyvärr så fick vi avbryta exteriörbeskrivningen på "Albin", då han var åt helsicke för fet, och domaren kunde omöjligt ge honom den 2:a han hade behövt för att få sin titel Korad.
Man blir lessen som uppfödare, när hundägaren inte tänker på sin hunds bästa, utan låter den bli tjock som en julgris.
Vi var ett tappert gäng på 4 stycken som var kvar och tog hand om städningen när utställningen var över. Det är skönt att det dröjer till nästa år innan det är dags igen.

       

    

       Under lördagen jobbade vi med att sätta upp tält och bära bord och stolar,
        bygga ringar m.m.
        "Ju fler kockar dess sämre soppa" Här är det många som styr och ställer för
        att få Boxerklubbens extrastora tält ihopsatt med pinnar och stag åt alla håll
        och kanter.
        Barnbarnet, som var hos oss under helgen, kollar att allt blir som det ska.
        Regnskurarna avlöste varandra, men var inte så långvariga.

 

 

 

           

Här är tältet på plats i alla fall och en del av priserna är framme.                            Ringsekreterare Gunilla Streiffert i arbete

                       

 Travarens Je'taim Dream "Tess" fick nöja sig med en 2:a i ökl                                        En för mig okänd valp som väntar på sin tur

Idag måndag har jag, förutom att ta reda på en massa från utställningen och räknat pengar, det senare en nog så trevlig syssla när det gått bra, hållit mig utomhus. Det är ju hotat med massor av regn hela resterande vecka, men i dag var det fint väder lagom varmt. Jag började att rensa ogräs i grönsakslandet. Tyvärr var det som vanligt att ogräset växt snabbare och frodigare än grönsakerna, det kommer ta sin lilla modiga tid att komma igenom allt.
När ryggen inte höll längre så tog jag en cykeltur med Jolly, det var enklare än att gå.
Skulle gå och lägga mig tidigt var det tänkt, men nu är klockan strax 23, så det är väl dags att avsluta dagens dagboksanteckningar.


30 juni lör. Dan före dan, nu är det vädret som gör en nervös. Det är ju en ytterst ostadig väderlek över hela landet som det verkar. Nu på morgonen skiner solen, men himlen är allt annat än klarblå. Regn är ju det minsta vi vill ha på utställningen i morgon.
Jag gick runt lite och kollade på blomningen som nu börjar komma igång även i krukorna så jag tog lite foton också. Jag har bl.a. tre för mig nya sorter i år. Blå/vit nemesia, som jag fått frö av en okänd tjej via hennes hemsida, där jag såg att hon hade så'n nemesia. Ljusgul petunia, den är tyvärr lite väl tam i färgen. Den tredje är en riktigt låg tobaksplanta med blommor åt det laxrosa hållet. Tidigare år har tobaksplantorna varit gigantiska i storlek och jag har sökt efter en som var mindre. Men längre fram i sommar så kommer jag ha en tobaksplanta som blir mer än stor. Det blev ett felköp, där jag inte läste på fröpåsen hur hög den skulle bli, jag bara tittade på hur blommorna såg ut, minst 1,5 m kommer den att bli.

   

         Den blå/vita nemesian har just börjat blomma                              Den gula petunian har blekare färg än jag trodde den skulle få

     

                 Låg tobaksplanta i trevlig färg                                                Här håller en humla på att förse sig i studentnejlikan

         

                 Humlan fortsatte till stjärnflockan                                              Vanliga ängsblommor kan också få vara med

   

        Första zinnian har slagit ut bland prästkragarna                                        Här trängs liljor och vit jakobs stege

   

 Jag har några körsbärstomater på altanen, dom blommar i alla fall                 Rosenpelargonen hänger i en kruka på husväggen


28 juni tors. Idag åkte vi till Hagmyren, travbanan utanför Hudiksvall och lämnade Allegro Chateau till Ninni, som ska leasa honom i ett år. Han kommer att finnas i Hammastrand utanför Östersund. Det kändes konstigt att lämna honom, men vi hoppas och tror att han kommer att få det bra där.
Vi åt lunch på banas stallfik och vände sedan hemåt igen. Det blev en resa på 45 mil.

   

            Ninni bekantar sig med Allegro                                                                Nu har vi skrivit under alla papper

                                           

                                    Allegro tyckte transportskydden var jätteäckliga  och lyfter på benen extremt högt


27 juni ons. Hjälp vad har jag gjort, bjudit ut vårt hus utan att ha något annat i stället. Har plötsligt fått TVÅ allvarliga spekulanter.
Vi tittade på en liten gård mellan Hedemora och Avesta. Såg lagom och rätt fin ut på bild. Men hallå! (som näst yngsta barnbarnet brukar säga). Skenet bedrog. Uthuset var i miserabelt skick och bostadshuset hade nog kunnat vara en pittoresk sommarstuga.
Men vi träffade en kompis och hennes man där, som också sökte hus med stallplats. De följde med oss hem på en kvällsfika och blev intresserade av vårt hus.
Och en spekulant från Borlänge som ringde på kvällen kommer hit och tittar nästa vecka. Men vi då???
En ytterst ovanlig hundras hade våra gäster med sig Norton som han hette blev jätteförtjust i Jolly, så dom lekte och busade som galningar hela kvällen.

       
        Övre våningen lutade nästan lika mycket som mitt foto                        Långt håll, svaga ögon och lite målarfärg kan lura vem som helst

           

         

      Jolly med nyvunnen kompis, av rasen Louisiana Catahoula Leoparddog, de lekte i flera timmar på köksgolvet


26 juni tis. Nu är klockan halv 4. Kerstin och Ulrika har just åkt, vi har jobbat hela dan med utställningen. Placerat priser till hundarna och till lottringar. Kerstin har strukit banden på rosetterna, så de är i skick som nya. det har egentligen varit för fint väder för att sitta inne, men vi fick nöja oss med att sitta ute och fika och luncha.
I kväll ska jag till klubben och träna Jolly om det nu inte blir regn, för det fina vädret blir allt mer molnigt.

       

    Jolly kollar om det kan vara något till henne bland priserna                                   En del av rosetterna nystrukna och fina


25 juni mån. Vaknade av att solen sken, åh vad skönt efter allt regn i helgen. Ändå var jag tvungen att sitta på kontoret ett tag för att få iväg underlag till katalogen till tryckeriet, hade inte fått alla annonser, så det vart lite struligt ett tag, men Lenita räddade mig, för hon hade en av annonserna kvar i sin dator från Morr Bladets tid.
Gick en snabb promenad med Jolly, plockade en bukett med ängsblommor. Tog också in blommor från tomten och satte ut i vaser i rummen. Jag gillar att ha snittblommor inomhus.
Mitt på dagen åkte vi till Hedemora, Jolly fick stanna hemma p.g.a. värmen. Vi åt lunch ute (tack för det), fikade hos Kerstin efteråt och avslutade med att handla matvaror på Rätt Pris.
Vi hälsade på Diana och Dialog på betet. De stod inne i en liten skogsdunge när det var som varmast på da'n. Fölet hade tre fästingar på sig. Jag har aldrig varit med om att hästarna har haft fästingar förr, men i år finns dom i mängder, tydligen också på hästarna.
När vi packat ur varorna hemma, åkte vi en stund till Ernst och Ruth, blev kvar där lite längre än vi tänkt, för det kom ett regnväder (med åska), som inte var av denna världen. Det fullständigt öste ner.
Hemma igen gjorde jag en tonfisksallad på ris och frysta salladsgrönsaker samt  en sats vaniljhorn. Ulrika och Kerstin kommer hit i morgon och vi ska jobba
med utställningen så det är lika bra att ha lunchen förberedd.

         

    Här tar jag bort en fästing bakom örat på Dialog                                                        Och här kelar vi lite, han är mycket social

            

    Här sitter vi under tak hos Hags och väntar på att det ska sluta regna, himlen var svart efter regnet men en regnbåge syns svagt.


24 juni sön. Regnet har vräkt ner ända till eftermiddagen, då slutade det och klarnade upp lite och graderna gick upp från +13 i morse till +17.
Det var så ruggigt väder att Berra fick ta in hästarna från hagen. Speciellt Tapiol blir väldigt frusen när han blir blöt, då står han mest och skakar.
Vi ska leasa ut Allegro, har fått tag i en tjej i Jämtland, eller snarare hon som fått tag i oss, hon  verkar jättebra, så vi ska prova att hon får leasa honom ett år.
Det känns lite konstigt att han ska flytta härifrån. Det är lättare att sälja unghästar för dem har man inte skaffat sig så starka band till. Men det är svårast för Berra, för Allegro är hans favorit
Jag satt vid datorn och sorterade kort mest hela dan, nä, men till klockan 2 i alla fall, sen såg jag på V75. En ensam vinnare fick 44 miljoner!! Vad ska man med SÅ mycket pengar till?  Gick en skön kvällspromenad med Jolly, hon har "kojat" inne i två dar nu. Hon var skitig som bara den när vi kom hem, jag tror hon lyckades plöja genom alla vattenpölar hon hittade utefter vägen.


23 juni lör. Ute är det regnväder, så jag sitter inne och bläddrar bland gamla foton, hittar då ett på vårt hus från 2001,  innan vi lät göra altanen. Hur kunde vi bo här i 30 år innan vi kom på att göra en altan på framsidan. Två orsaker kommer jag på på en gång, det ena är att vi hade planer på att göra balkong med carport under på baksidan som ligger åt sydväst, men allteftersom grannen byggde ut för sina grisar så var det inget alternativ, pengar har också saknats till några större förändringar.
Jag kan inte ens ta åt mig att ha kommit på altanlösningen på framsidan. Den idén kom från Ruth, som är född här och vars föräldrar vi köpte huset av en gång i världen.

   


22 juni fre. Midsommarafton. Inge' skönt väder, molnigt och bara +14o på morgonen. Jag blev sittande vid datorn och kollade hemsidor och bloggar hos vänner och bekanta i ett par timmars tid. Se'n masade jag mig ut och rensade ogräs bland bärbuskarna, så de kan få komma fram i ljuset. Hundkex, smörblommor och trädgårdsnattviol tar över alltihopa.
Vi skulle varit till Säter på da'n med Peter och Kerstin och lilla Elvira, men vi ställde in p.g.a regnhotet. De åkte till Järbo i stället. De var här i går kväll en stund. Elvira blir mer och mer intresserad av sin omgivning, hon är 4,5 månader nu, hon är så himla söt. Fixade till ett par av korten som jag tog på henne. Nånting lärde jag mig i allafall i photoshop.

                                               


20 juni ons. Solig morgon, lagom varm. Morgontidningen och tekoppen med ut på altanen.
   

        Försommarens blommor. Blommorna placerar sig efter eget tycke i den här        
        rabatten. Prästkragar, malva, studentnejlika och nu i år även digitalis har hamnat
        här utan min inverkan. Glad är jag för att fingerborgsblomman hittat dit för den
        passar så bra i den sluttande rabatten.     

 

 

 

 

 


         Plockade en bukett och satte på extrabordet som vi har på altan.
        Trädgårdnattviolen har nästan blommat över redan.
       

 

 

 

 


 

   

        Det var nå'n som sa att jag inte har några bilder på vårt hus på hemsidan , så jag
        får väl bidra med ett då. Det är förhoppningsvis inte huset som lutar, utan jag som
        inte kan hålla en kamera rakt.

 

  

 

 

 

 

      
        I hagen står Dino och längtar efter sällskap, men eftersom han är hingst så får han
        finna sig i att gå ensam.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Jolly vill att jag ska leka med henne och pinnen som hon släppt vid sina tassar.

 

 

 

 

 

 

 

      Framför växthuset syns planteringsplatsen. Träbockar, plankor och bord.
      Jag hann precis skura det sista och plocka undan allt ut till bodar och uthus.
      Se'n kom det en skaplig regnskur. Jag hade just hängt ut tvätten, det var kanske
      mindre bra.

 

 

 

 


 

        Jolly och jag placerade oss under tak på altanen medan regnskuren passerade,
        Det syns att det är vått av regnet till vänster på bilden

 

 

 

 

 


 

 

        Jag satt och läste en stund ur den nyinköpta pocketboken, som medföljde
        Expressen i går för billiga 19 kr.
        Sen blev det ett tag på kontoret igen efter lunch. Då jag också la in dessa bilder.

 

 

 

 


 


19 juni tis.  När jag givit hästarna mat kl 7, så började jag plocka lite ogräs i gruset, skulle gå in på en gång, men jag blev kvar bland ogräset till klockan var nästan halv 9 och Berra ropade att frukosten var klar. Det är så skönt att vara ute tidigt på morgonen, då går jag och småplockar och grejar i trädgården.
Sen blev det kontoret ett par timmar. Cilla mailade över katalogen med hundarna till utställningen. Nu ska jag ha in tacksidan med sponsorerna, men jag har inte fått den komplett än.
Vi fick ett otroligt oväntat (men trevligt) besök på dan. Det var Chrille som dök upp. Vi har inte setts på många år. Det lustiga är att jag förde Chrille på tal så sent som igår, när jag sa att det var länge sen vi hörde något ifrån honom. Jag sa då att han måste ha fyllt 50 vid det här laget.
Det visade sig att det hade han gjort för två år se'n. Chrille arbetade i stallet hos oss när han var mellan 16 och 18 år. Som 18 åring, när han just skulle börja köra travlopp, var han med om en mycket svår mopedolycka och överlevde endast med ett nödrop. Låg medvetslös i flera veckor och blev kvar på sjukhuset i flera månader. Han har fortfarande sviter efter den halvsidiga förlamningen som han fick efter skallskadan. Chrille bodde även hos oss några sommarveckor när han var 11-12 år. Vi hade häst i träning åt hans far på den tiden.
Jag har förmedlat en affär på ett hundgårdsstängsel, en bekant som ska flytta och inte behövde sin hundgård mer, Elga köpte det och jag följde henne dit idag och skruvade isär det.
Eftersom det var fint väder idag, så har vi suttit ute och både fikat och ätit lunch. Det är så himla skönt att sitta på altan när vädret är lagom varmt.
Jag oljade överliggaren på altanens räcke igen. Den förra inoljningen som jag gjorde har inte varit tillräcklig, träet är torrt som fnöske på sina håll.
På e.m. klippte jag den gräsliga gräsmattan, se'n  fortsatte jag att tvätta plastkrukorna och planteringslådorna, snart är det klart, (tack o lov). Det är roligt att plocka fram dem och börja så och se'n skola plantor, men det är attans tråkigt när de ska göras rena och ställas undan till nästa år.
På kvällen åkte jag till klubben och tränade Jolly, det var många träningskompisar där, så jag fick till en platsliggning med Jolly med främmande hund i gruppen.
På hemvägen tittade jag till Diana och fölet, det var första gången jag var ända fram (dom syns annars från vägen när jag kör förbi), lilla Dialog var lite blyg först, men strax var han lika kelig som vanligt.
När jag kom hem från träningen var det dags att titta på fina tre-åringar från Gävletravet, se'n kollade jag e-post + flera meddelanden i gästboken. Skrev i dagboken och stöp i säng. Hoppas värktabletten hjälper bättre i natt, det är så drygt att inte få sova ordentligt.
Igår var Berra till veterinären med Tapiol. Han var ansträngd både här och där och blev sprutad med cortison i både framkotor och framknän och vfår nu gå i pytteliten hage i två veckor. delade av en liten bit av ordinarie hagen.

           

     Chrille på besök, Elga hamnade lagom till fika också                                            Här bär Elga en sektion av rastgården

           

                                                Det är detta vackra hus som Anna Greta ska sälja med tomt ner till Dalälven    

                                                              

                                  Här är jag på gång med "helvetesmaskinen", det tar nästan knäcken på mig att klippa denna gräsmatta.


18 juni mån. Regnskurar mest hela dan. Tror jag i alla fall. Satt vid datorn eller i telefon mellan 7.30 - 16.30. Puh! Åkte till Hedemora och assisterade Kerstin i skogen, när hennes valpkurs skulle få prova på att spåra. Jag hann med ett lydnadspass med Jolly innan. Regnet stod som spön i backen i skogen sista timmen, men höll uppe se'n och det klarnade t.o.m. upp och blev sol, så jag tog en träningsvända till på klubben på vägen hem vid 20-tiden.
Resultatet finns på Jollys sida.


17 juni sön. Var uppe med tuppen. Eftersom regn var utlovat så ville jag plantera resterande plantor på landen innan nederbörden kom. Plockade även undan lådorna och plastkrukorna  som var rengjorda och klara för nästa års användning.
Hann bli nästan klar till 9.30, då jag åkte till skogen för träning. Henrik och jag körde lite uppletande med Rufus och Jolly. Åkte se'n ikapp spårgänget, som idag bara bestod av Kerstin och Lisbeth. Fikade med dem (det är halva nöjet i skogen), la  platsliggning på en stig, problem som vanligt med Jolly, kryp innan hon slår sig till ro och ligger lugn, när hon väl accepterat att hon ska ligga, då kan hon t.o.m. lägga ner hakan i marken helt avslappnad.
När regnet började vid 11.30-tiden så åkte Henrik och jag till Skoga för att köra ett lydnadspass, men där pågick kurs samt att regnet tilltog, så jag åkte hem. Kände mig inte på humör för träning över huvudtaget eftersom jag har skitont i vänster höft, kan knappt lyfta foten från marken.
Jag tog lite foton på vår vackra natur på väg till och från skogen.
Hemma hade jag massor att göra inför utställning. Drog kopior på PM;et i går, ska lägga dem i kuvert och göra klart för att posta till i morgon.
Kerstin hade varit ute och raggat en hel hög med priser som jag tog med hem, hon har fått ihop riktigt mycket och många fina som vi kan använda till lottpriser. Bl.a. en grill att ta med i skog och mark, som kostar 350 kr.

        

            Shersminen är ganska pampig nu i sin blomning                                                Vägen till skogen kantas av lupiner

           

             Himlen mulnar på alltmer                                                                            En bit av Dalälven utanför Hedemora

           

     På grund av det dåliga vädret så blev det ingen bra färg,                                                     Jolly platsliggning i skogen
    men ängsklockan gör skäl för att vara vår landskapsblomma.


16 juni lör. Tog barnbarnet och Jolly och åkte till Avesta på hundutställning. Det var ett lagom väder, ganska soligt, men lite stackmoln som gjorde att det inte var för varmt, i alla fall inte till en början. Utställningen var internationell, så det var riktigt mycket hundar där. Två dagar med drygt 1.500 hundar per dag.
Ludwig hittade ganska snart en lekplats och tillhörande ungar, så han sysselsatte sig själv, medan jag hittade mina hundbekantingar att umgås med. Jättebra träning för Jolly med alla hundarna, hon orkade inte stressa upp sig i drygt 4 timmar, så på slutet låg hon mest och sov i gräset.
När dottern kom för att hämta Ludwig, så skulle hon ut och springa först innan de åkte hem till Gustafs och jag passade på att ta promenaden samtidigt. Jolly fick verkligen "bekänna färg", för första km sprang hon emellan mig och Cissi. Cissi sprang ju och försvann i fjärran medan jag promenerade, så det blev många vändor för Jolly.
Jag tittade till Diana på betet på vägen till Avesta, hon känner igen min bil och står och tittar efter den, men hon gick ganska långt från vägen, så jag nöjde mig med att titta på henne därifrån och ta ett kort.
Berra var in till banan och körde snabbjobb. Tapiol kändes lite framhalt och får lov att kollas upp av veterinär. Allegro var kanonfin, gick i 1.22 provloppet, rygg ledaren. Flyttade ut sig 150 kvar och "vann" loppet efter 1.17 sista varvet. Det är för eländigt att han inte har poäng så man kan anmäla honom.
Jag har kollat med Catta, som arbetat åt oss tidigare och hon ska komma hit och rida in Allegro, för jag tror han skulle passa utmärkt i montélopp.

          

 Diana med sina nya vänner, fölen ligger osynliga i det höga gräset                    Jolly totalt slut efter alla språngmarscher mellan Cissi och mig


15 juni fre. La in nya annonser på hästarna på en annan hästsajt. hästannonser.se . Eventuellt säljer vi Allegro också, om vi hittar rätt person. Jag tror han skulle  göra sig bra som montéhäst.
Jag planterade blommor på landen, har fullt i alla krukorna.
Cissi och hennes yngste kom på fm. Ludwig ska vara här hos mormor och morfar till i morgon kväll, när Cissi jobbar.
Åkte och tittade på en gård på em. Den kostade massor och var ganska omodern, så den skulle dessutom kosta skjortan att fixa till. Men låg mycket vackert som sista gård vid en återvändsväg med åker och skog runt om. Det var oväntat mycket folk där på visningen, många unga par. Vi är inte spekulanter på något vis, men det är roligt att kolla.
Ska nog ta ut en värderare till vårt eget ställe, kan vara intressant att veta var priset ligger.
Hittar man en köpare och ett nytt ställe till oss, så varför inte. Barnen ser nog gärna att vi säljer, för då måste vi ju göra oss av med en massa onödigt sparat, så det inte blir så mycket kvar för dem att ta reda på när vi hamnar på hemmet eller trillar av pinn.
Åkte vidare efter visningen, till Peter och Kerstin, det var ingen hemma så jag lämnade  plantorna som vi hade med oss där.
Träffade en kompis på visningen, hon ringde senare och ville kolla vårt hus om vi tänkte sälja.

           

            Gården låg vackert, men vi är inte spekulanter, men kul att titta ändå      

       
                    Lillstugan var söt, men den innehöll bara två kala rum


14 juni tors. Regnväder, typiskt att det regnade ganska rejält när vi åkte och släppte Diana med föl på bete. det var ju ingen bra start att få gå ute dygnet runt i.
Vi fick fikabesök på f.m. av Birgitta, som brukar hjälpa oss med hästarna när vi åker boert, Satt och snackade nå'n timme, hon fick lite plantor med sig hem.
Nu är det bara såna som ska ut på landen som är kvar.
Satt vid datorn nå'n timme. Min käre man klantade till sig när han skulle ta ägg ur kylskåpet. Jag hade en hel platta med 20 ägg eller hur många det är, den var han god att tappa så hela jäkla kylen och köket dröp av krossade ägg, ett!!  klarade sig. Gjorde omelett till lunch, vad annars. Jag tror det tog en timme att få ut allt ur kylen, och få innehåll och kyl rengjort. Ja, fy fasen har man inte jobb så skaffar man sig.
Inte nog med detta, av omeletten fick jag kolik, händer emellanåt når jag äter nå't som magen inte tål. Jag hade makalöst ont i magen när jag åkte till tävlingarna på klubben. jag var ju tvungen att vara där i god tid före tävlingen för att markera upp och ställa planen i ordning för lydnadsklass 2 och 3.
Jag tävlade med Jolly, men det hade jag lika gärna kunnat slippa. Jag tror jag blir galen på henne som inte kan uppföra sig på tävling, åter igen följde hon efter mig på både läggande och ställande. Får väl ändå vara glad att hon låg på platsliggningen även om hon kröp när jag gick.
Lenita och Ozzy uppförde sig perfekt och vann Ozzys debut på duktiga 190 poäng.

               

Så här förvånad såg Lenita ut när hennes resultat ropades ut....                    och här läses protokollet med vinnarbucklan i handen.


13 juni ons. Efter  en totalt sömnlös natt, så kände jag mig som en överkörd resväska på morgonen.
Bakade bullar, tur att man kan göra det nästan i sömnen.
Satt i telefon i princip utan uppehåll mellan kl 9 och 15. Lik förbannat hann jag inte med alla. Jag börjar få noja för utställningen, det är så mycket som inte är på plats än, av allt som ska göras och funktioner som ska tillsättas.
En jättestor budbil kom med foder och priser från Royal Canin. Chaffisen hann precis se att vi hade eltråd över vägen, så jag hann plocka ner den. Dom brukar alltid ringa innan de kommer, men det hade inte den här gjort. Kånkade och bar in alla kartonger i källaren.
Hade börjat laga lunch, men det var så mycket som kom i vägen hela tiden, så den svampfyllda köttfärslimpan var säkert i ugnen i minst två timmar. Lunch halv 4 är t.o.m. lite väl sent även för mig (men vi äter oftast mellan halv2 och halv 3 nångång).
Jag har fortfarande ingen som tar exteriörbeskrivningen, som skulle varit gjord på korningen, men har i alla fall en som kanske kan, får svar i kväll förhoppningsvis.
Tävlingen på klubben i morgon är också ett stressmoment, då jag ska dirigera lydnadsklass 2 och 3 och inte hunnit sätta mig in i de nya reglerna som gäller från i år.
Måste läsa på och göra en liten lathund.
Skickade in för registrering av fölet med namnförslag till STC. Tyvärr var namnet Dialog upptaget (jag ringde ock kollade innan), men Dialog In eller Dialogen får det bli i stället.
Vi hade en travtränare här och tittade på ettåringen i går, hoppas han hittar nå'n seriös spekulant.
I morgon ska vi åka och släppa sto och föl på bete en mil härifrån.
Anita från Falun kom på kvällen och fick lite plantor.

                      

                                                                      Nu är de flesta krukorna på plats, bara att invänta blomningen.


12 juni tis. Ett välbehövligt regnväder med åska drog över i natt, ja åskan var väl inte så behövlig, den fick man väl mest på köpet. 
Kerstin kom hit tidig morgon och vi åkte till Falun. Handlade lite presenter på Maxi ICA, som öppnar redan kl.8.Se'n åkte vi till Cilla och grattade till nyfödd dotter.  Fikade och pratade bort ett par timmar.
Cilla och jag numrerade hundarna till utställningskatalogen 71st. Cilla skriver katalogen, men sticker på semester innan utställningen, så jag får fixa att den blir tryckt, ska även börja med PM;en denna vecka.
Hemvägen tog vi en omväg till relativt nyöppnade Citygross (Tallens köpcentrum). Det var första gången jag var där. Stort som sjutton, lätt att gå vilse bland alla hyllor och montrar. Jag lyckades sätta sprätt på några hundralappar, det blev mest matförrådet som fylldes på.
På kvällen åkte jag till klubben och tränade. Jolly var pigg och alert när vi var själva på plan, men så blev jag dirigerad genom klass ett och det var snudd på katastrof. Okoncentrerad, stannade i stället för la sig på läggandet. Började skälla och busa när jag skulle göra om det. Snacka om konflikt. Och jag som tänkte tävla på torsdag, nu vete sjutton hur jag gör.


11 juni mån. Ulrika kom hit på f.m. Vi gick igenom anmälningarna till utställningen, gick igenom lagret av prisrosetter och. Jag får komplettera  med en beställning i morgon. Sekreterarlådan fick sig också en genomgång. Nya championatbestämmelser får beställas från SKK. Vi snabblunchade på en kall sallad. Värmen lika pressande idag, man vet knappt om man ska var ute eller inne, men ute fläktade det ändå lite, men det var 28o både ute och inne.
Ulrika B-poststämplade kuverten och klistrade på avsändaretiketter. Jag började skriva adresser, men får fortsätta senare. Vi höll på till närmare kl4.
Jag hann plantera lite fler krukor och har även börjat sätta dem på plats.
Synnöve och Arnold kom vid 18 -tiden på fika. Hade med sig vitt vin från Tyskland. Jag hade plockat ihop en låda med plantor som de fick med sig hem.


10 juni sön. Det var så varmt igår, så jag orkade inte ta mig in till datorn för att skriva nå'n dagbok. På morgonen och kvällen planterade jag blommor i krukor och urnor för altan och trädgård. Oljade klart trädgårdsmöbler och sista trappsteget på altanen.
På eftermiddagen dök Peter, Kerstin och Elvira upp. De hade varit i Järbo några da'r. (Dom är ju bubbelboende). Jag bjöd på lunch, hade en paj kvar sedan styrelsemötet. Det var 26o inne och 28o ute, men det fläktade ändå en aning så vi satt ute och åt. Vår altan är det bästa vi gjort med detta huset, fattar inte hur vi klarat oss utan, den är bara 3 (eller om det är 4) år gammal.
Idag känns det en aning svalare. Jag ska iväg på familjeutflykt som boxerklubben (läs Kerstin Herlitz) har ordnat. vi ska träffas i Skoga kl 10, för vidare utfärd till Flinsberget.

                   

 Elvira på besök på lördan. Hon har hunnit bli 4 månader                                            Digitalisen blommar rekordtidigt

        

    Tipspromenad runt sjön Abborrtjärn                                                                    Jolly och mormorsmor Grattis svalkar sig lite

                   

Kerstin har prisutdelning till barnen efter tipspromenaden                                Vi hade långväga gäster från Hälsingland på vår boxerträff

       

Pigg pensionär, Grattis som strax fyller 12 år                                                Jolly var lite putt för hon fick ligga här medan vi grillade

                           

På em fick jag besök av två engelska mastiffer, en ung tik                                         och en 2-årig hane på 104 kg!!

               

    Nu har jag börjat ta upp krukorna som ska ut på altan                                    Växthuset är tömt på blomplantor och tomaterna äntligen på plats


8 juni fre. Men hjälp, +30o och det är i skuggan. Runt +45o i solen. Studentexamen i Borlänge, åkte dit och grattade Emelie på fm och kollade när de åkte iväg i traktor. Sen åkte vi till Gustafs på em för vidare uppvaktning och fika. Jolly fick bli hemma båda vändorna, det går inte att ta med henne i bilen när det är så otroligt varmt.
Jag planterade blommor tidigt på morgonen, det kommer att ta flera dar innan det är klart.
I onsdags oljade jag altanen, men hann inte bli riktigt klar för 8 liter olja räckte inte, har sista trappsteget och lite möbler kvar att göra, när mer olja är införskaffad. Det var fortfarande lite kladdigt igår, men vi kunde ändå sitta ute och ha styrelsemötet. Kvällen var ju otroligt varm.
Nu har vi stängt för ytterligare anmälningar till utställningen. Det blev 73 hundar, inte så tokigt. Domaren kommer från Norge och man vill ju att hon ska få ett hyfsat antal att döma.
Nu börjar jobbet med att ragga priser till utställningen, det har förståss redan pågått ett tag, men nu är det slutspurten som gäller.

              

    Detta hände i går kväll. Katten Ozzy satt utanför vårt sovrumsfönster och skrek när vi skulle gå och lägga oss. När jag öppnade fönstret och pratade med honom så hoppade han in på fönsterbrädan. Till saken hör att han inte är någon innekatt (han har sin ligg-och matplats i källaren), för han och Jolly drar inte jämt. När han fjäskat en stund och Jolly tittat både förvånat och missnöjt på honom så tackade han för sig och hoppade ut igen.

               

                Morfar står med plakat och väntar på Emelie                                                         Emelie och hennes mor

                          

Traktorsmyckning, budskapet från hotell & restauranglinjen                                                   Emelie med pojkvännen Andreas


6 juni ons. Sveriges nationaldag, men det gör ingen skillnad för mig. Otroligt varmt. Satte mig på kontoret redan kl 6 på morgonen för att hinna undan lite innan solen kommer fram på kontorets söderfönster. Måste bokföra klart för boxerklubben, har styrelsemöte hemma hos mig i morgon kväll. Bokförde in anmälningarna till utställningen. Nu kommer det nog inga fler. Ganska prick 60st anmälda boxrar tror jag att vi fått in.
Jag gick runt ett varv med kameran på tomten. Jag tror de flesta blommor har blommat över till midsommar av de som brukar komma ungefär då. lupinerna slokar betänkligt.

                                                  

                                                                        Dialog passar på att få en slurk av mamma

                        

   Den här änglatrumpeten frös i höstas, men ett pyttelitet skott i kanten                                       Irisen har redan börjat få nog
   på ena stammen hade överlevt och den har nu vuxit, så den fått gigantiska
   blad, få se nu om den behagar blomma också.

                        

        Papaven är ståtlig den korta tid den blommar                                               Är der någon som vet namnet på denna tistelliknande blomma?    

                 

     Rosenbusken har precis börjat blomma, strax är den översållad                     Sibiriska vallmon dyker upp överallt, här har den hamnat kanten
                                                                                                                          av potatislandet

                                                          

                                                    Här sprider trädgårdsnattviolen ut sig bland hundkex och smörblommor. På kvällen doftar de också.
                                                    Egentligen  är det vinbärsbuskarna som ska synas mest här.

Nu får jag återgå till bokföringen.


5 juni tis. Puh, nu börjas det. Klagandet på värmen. Kan det inte vara i landet Lagom, just lagom. Jolly hässjar, jag svettas så det rinner, utan att jag gjort något.
Jolly o jag åkte till Hedemora på fm. Jag fixade två examensskyltar till äldsta barnbarnet som tar studenten på fredag. Det gör barnbarn nr 2 också, men han bor tyvärr för långt bort för att uppvaktas på plats (40 mil härifrån). Lenita på Hedemora Tryck var den som fick hjälpa mig med utförandet av skyltarna.
Så gjorde jag lite inköp, sen till brukshundklubben och körde ett pass med Jolly i värmen,  skulle egentligen varit dit på kvällen för att få störningsträningen med andra hundar, men vi fick hem spekulanter på ettåringen på kvällen. Ett ungt sympatiskt par från Mora, dom blev helfrälsta i Dino, så nu hoppas vi att det blir affär.
På em började jag olja altanen, hade bara 2-3 liter olja hemma, det räckte inte ens hälften av räcket, får fortsätta efter helgen när jag inhandlat mer olja.


4 juni mån. Ännu varmare än igår. Plockade fram shortsen, förstår inte att kläderna krymper i garderoben under vintern. Det gick inte att knäppa knappen i midjan... Jag började högtryckstvätta altan och altanräcket. Peter kom med fixad högtryckstvätt i går kväll. Bakade tårtor till klubben mellan varven, för jag orkade inte köra tvätten non stop, det får nog ta ett par dar.
Äntligen ringde en seriös spekulant på Dino, hon kommer och tittar på honom i morgon. Hon ville komma redan i kväll. Men jag ska till klubben på månadsmöte i kväll, så det får bli i morgon.
Jag har förlängt anmälningstiden till vår boxerutställning i Hedemora (1 juli) med två dagar. Gick ut i dag egentligen, men jag hoppas vi får in några anmälningar till.
Jag satt och förde in betalningarna som kommit in hitintills, tyvärr betalar de flesta för sent, men huvudsaken att pengarna kommit tillhanda innan jag ska skicka ut PM. Alla utan undantag har anmält sin hund via internet. Det är onekligen ett bekvämt sätt och jag har alla hundarna (och ägarna)  i datorn direkt.

                                  

  Högtryckstvätt på gång, räcket tog en himla tid, men blev flera nyanser ljusare.                    Visst är han stilig 1-årige Dino Francais


3 juni sön. Sommarväder. Jag hann med att så färdigt på morgonen innan jag åkte till skogen, med matsäcken packad för en heldag. Och heldag blev det. Åkte hemifrån 9.15, kom hem igen 16.00. Först tränade vi sök mellan kl10 - 14 (finns att läsa på Jollys sida). Se'n åkte jag till Skoga och tränade på ett par lydnadsmoment. På vägen hem gjorde jag ett stopp i skogen för att kolla efter murklor, men fick tji igen. Stannade till ytterligare en gång, den här gången vid en gård där jag sett att dom har en stor fin hage där det brukar gå ett eller två ston med föl . Gick in och frågade om Diana med föl kund få gå där i sommar, det fick dom. Toppenbra! Vi får ju använda ett bete en bit hemifrån, men där får dom inget sällskap, så vi vill inte gärna släppa ut henne där.
Kom alltså hem först kl 16. Jolly var dödstrött, stupade under köksbordet och där sover hon än.


2 juni lör. Med solens hjälp var det +15 o  redan kl 7. Sen var det sol hela da'n, även om blåsten var störande idag också. Jag grejade i trädgården hela da'n.
Nu måste jag gå och fundera ett tag hur jag ska blanda plantorna i krukorna. Jag skulle behöva en "blomdesigner", för jag vet aldrig riktigt vilka jag ska sätta ihop med vilka. Dessutom vet jag ju oftast inte vad det blir för färger, framför allt på dahlia och zinnia, som kan ha vilken färg som helst.
I väntan på att krukorna kommer upp på trappa och altan, så plockade jag lite blommor och satte i hinkar.
Berra åkte in till banan och körde fort med Tapiol och Allegro. De har vilat några veckor från snabbjobb. Tapiol har haft lite bekymmer med halsen.
På eftermiddagen kom yngste sonen med familj på fika. Jag hade gjort årets första rabarberpaj, vi har tyvärr inga rabarber på tomten, så jag har fått tigga till mig några stjälkar. Lilla Elvira blev 4 månader idag.
Sonen tog med sig delar till högtryckstvätten, det går inte att koppla den nyinköpta altantvätten till maskinen. Han får kolla efter felet, tror att det har fastnat en packning i fel del.

           

        Papaven m.m. växer ut i hela trappen

                

                            Årets första rabarberpaj..                                                 som vi intog till en eftermiddagsfika


1 juni fre. Faktiskt solsken, men som det har stormat, så nå'n värme gav inte solen. Jag bakade matbröd på morgonen, satt sen vid datorn och la in ny annons med nya bilder på Hästnet. Hoppas slippa alla knäppa svar och hitta en seriös spekulant. Slet som fan i på landet med jordfräsen, fårade upp för potatisen och hann också stoppa dem i jorden till klockan ett. Skulle vara hos tandhygenisten 13.30, så bråttom är bara förnamnet.
Tittade på en gård som är till salu, men tittade bara utvändigt. Det är visning om ett par veckor, ska nog dit då för skojs skull. Inte för att vi ska flytta, men ändå.
Tittade in till sonen på hans arbetsplats, Cykel o Motor i Säter för att be honom om en tjänst.
Var även in en snabbis till Elga, hann med en fika, hon väntar valpar om några dagar, vi körde gissning på antalet. Jag tror inte att det är fler än 4-5, Elga tror detsamma, för tiken var inte så speciellt tjock.
När jag kom hem satte jag mig på gräsklipparen och skumpade runt i en timme. Fy fasen, jag säger bara det, det tar nästan  livet av mig att klippa denna tomt. Jag kan knappt röra mig när jag är klar.
Nog med gnäll, nu ska jag se postkodmiljonären och sen är det final i Talang 2007 (tror jag att programmet heter)

       

    Nyfårat  potatisland, det är luftlök som syns i mitten                                                      Allegro har varit ute på motionstur


31 maj tors. Fy, vad vädret är tråkigt. Grått, grått och grått. Jag fortsatte att plocka ut växter för härdning ur växthuset. Nu skulle man nog kunna börja att plantera i krukorna, för inte ska vi väl få fler frostnätter? Eller? Men ryggen håller inte för det just nu.
På kvällen tränade jag på klubben (finns på Jollys sida), som tur var upphörde regnet som pågått hela eftermiddagen.

       

Här står plantorna på rad och väntar på att bli planterade                                Dessa är lite sena och nyss skolade, så de får bo i växthuset ett tag

        

Krukorna framplockade ur skrymslen och vrår, måste nog skaffa en del nya.            Fölet ligger gärna kvar och låter sig klias


29 maj tisd. Skolan har jag lämnat därhän nu, nu blir det inget förrän till hösten, då jag troligen ska läsa webdesign. Det gör ju inget om man lär sig hur man faktiskt ska göra en hemsida.
Mulet väder idag, lite regnstänk på morgonen, men Diana med föl fick gå ut ändå. Vi har annons på flera hästsaiter på Diana, fölet + ettåringen. Det är många som hör av sig både på telefon och per mail, men inget seriöst napp än. Många tror att de får en häst gratis för att ha till ridhäst. Flera från Norge har mailat, det kunde ju vara kul om hon hamnade där, men då får de köpa fölet också. Annars kan vi skänka bort Diana mot att de föder hennes föl ett år, då vi får tillbaka honom.
Inne ser det ut som en bomb har slagit ner. Jag skakade mattor på morgonen, men sen gick jag ut och körde med jordfräsen en timme, måste ju få landet klart så jag får ner potatisen nå'n gång. När jag ändå var ute så tog jag ut en hel del lådor med plantor ur växthuset, dags att härda dem nu. Skolade också ut nya plantor som hamnade i växthuset i stället.
Med facit i hand så kommer jag inte så så tidigt igen, som jag gjort i år. Bara en massa extra jobb att passa på småplantor. Petunian (dubbel sort) som jag sådde i början av mars var inte större än den jag sådde i slutet av april (vanlig sort). Skolade båda idag. Nemesian sådd i mars blev ingenting, den från april skolades också idag.
Städningen var kvar när jag kom in (konstigt va?)
Jag har börjat kolla lite boxerhanar på Boxerklubbens hemsida och SKKs avelsregister. Jag har fortfarande inte bestämt om jag ska para "Tess" när hon löper nästa gång (troligen i december).


27 maj sön. Ingen mor att gratta på mors dag, men mina egna barn har ringt. Idag har jag fortfarande ont i mest hela kroppen. Blev helt slut efter gårdagen.
Var på korning i Gävle, 8 hundar varav 5st var hela min J-kull. Alltså Jolly och hennes syskon. Jag åkte hemifrån 5.30 på morgonen och kom hem kl 20 på kvällen. Det känner på att knalla runt en korningsbana en hel dag. Det gick jättebra för all mina "valpar", de blev godkända på mentaldelen alla 5. Jolly överraskade mig mest, hon blev dagens bästa hund med sina 511 poäng av max 600 möjliga. Det fanns inte tillstymmelse till den skottberördhet som jag var nervös för.
Jag fick hjälp att fixa köket av flera av mina vänner, jag kunde dessutom bjuda mina valpköpare på lunch, nu när vi hade fått tillgång till klubbstugans kök.
Vårt första barnbarn fyllde 19 år igår, tyvärr blev det för sent att åka och gratta, så det fick bli på em. idag istället. Men det blev att stressa hem för Elitloppet gick ju på TV och det är heligt för gubben, nåväl jag vill inte missa det heller. I år precis som tidigare år, fick vi se många  fantastiskt fina hästar. Fransmannen som vann var otroligt bra. Tyvärr blev det galopp för det stora sverigehoppet Going Kronos i finalen. I försöket kom han 2:a.

           

          Travarens Justus "Albin"  har just gjort ett bra MT                                Travrens Julienne "Raja" kollar in släden, matte Ann är höggravid

       

Travarens Je'aim Dream "Tess" på väg till testledare Sirkku med kampstocken                    Jolly slår på tvärstopp när "dumpen" flyger upp

Travarens Jackpot "Dogge" med matte Åsa väntar på sin tur


 25 maj fre. Vädret var inget att hurra för, även om regnet dröjde till sen eftermiddag. Svärdottern i Trollhättan fyllde år idag (35 unga människan) Det blev bara ett telefonsamtal härifrån. Jag satt i telefon eller vid datorn hela fm. Räkningar "in mass" att betala bl.a. Berra var till veterinären i Borlänge med Allegro och Tapiol. "Tappen" var lite röd och slemmig i svalget och spolades med jod. Allegro fanns inga fel på.
Vi har annonser ute på hästarna. Vi skänker bort Diana Demilo mot att få fölet uppfött till maj nästa år. Fick 8 svar på mailen, få se vilka som är seriösa, jag ställer krav och vill ha referenser, lämnar inte iväg till vem som helst.
Åkte till Hedemora och handlade, käkade dagens på Hyttan och slapp därmed laga mat. Tog en snabbis till brukshundklubben och körde Jolly genom ettans moment. Det var definitivt ingen höjdare. Jag måste ta itu med träningen på allvar nu.


24 maj tors. Oj, vilken träningsvärk efter gårdagens trädgårdssysslor, men det är ju inte värre än att fortsätta jobbet tills det går över.
Det var hög tid för ett besök hos frissan, passade på att ta ett kort när "lockarna" föll.
Jag hade inga pengar med mig, skulle ta ut på banken, de hade inte öppnat än. Men när pengarna väl var uttagna så glömde jag att stanna till hos frissan och betala. Kom på det när jag klev ur bilen hemma. Det sägs att man blir glömsk när man är stressad.....
Jag skulle även åka till Hedemora för att handla vad som behövs till lördagens korning i Gävle, men jag tar det i morgon. Fortsatte att gräva i rabatterna i stället. Var också tvungen att köra några varv med gräsklipparen, för det är så vansinnigt mycket maskrosor i gräset och jag försöker kapa dem så inte alla går i frö.

 

 

 


23 maj ons. Äntligen en dag med sol och skönt väder. + 17o  på e.m.. Jag grejade i trädgården mest hela da'n. Blir så frustrerad när inte ryggen håller.
Jag drog upp massor av blommor som växer ut på gruset, i stället för att hålla sig i rabatterna. jag fattar inte hur prästkragarna har tagit så'n himla fart på ett år, förutom dem så är det vallmo, studentnejlika, akleja och malva som hoppar ut i gruset mer än i rabatterna.
Jolly låg och myste i gräset medan jag rensade, och fölet kunde få vara ute hela da'n. Så här ska vårdagar vara, inte 8o och snålblåst och duggregn.

 

 

 

 

Här syns hur prästkragarna har vräkt ut sig. Pallen är det bästa köp
jag gjort för trädgården, den är perfekt att sitta på, eller vända och stå
på knä på när man rensar.

           

Här trängs både maskrosor och annat ogräs med det som ska finnas                        Styvmorsviolerna blommar i skogskanten


22 maj tis. Skulle varit i skolan både igår och idag, men det känns som om det är nog nu. Även om jag inte alls kan Photoshop än, så har jag ändå gått igenom det nu, får väl försöka förkovra mig vid datorn hemma (men det vet man ju dessvärre hur det brukar bli).
Igår hann jag klippa gräset innan regnet kom, se'n satt jag mest och lallade vid datorn.
Jag har fått lite extra jobb till korningen på lördag, då klubben i Gävle inte har folk till köket, så plötsligt får vi ta det själva. Som tur är finns pajer kvar från MH;t, men jag måste baka lite och handla. Se'n måste jag vara på plats ännu tidigare för att hinna fixa kaffe till figuranterna. Jolly går som första hund kl 8.

Idag är det ett riktigt otrevligt väder. Man får duggregnet över sig som en fuktig filt. Jag som tvättade igår och det hänger ute, fick ta in det och stoppa i tumlaren i stället. Hade en stor hög med tvätt att stryka redan innan. Tog itu med det medan jag lyssnade på en deckare av P D James från  CDspelaren.
Diana och fölet fick tas in när regnet kom både i går och idag. Han är för liten än för att vara ute i sånt väder.
Det är en otroligt social liten figur, helt olik sin bror som föddes i fjol. Jag får klia och ta på honom hur mycket som helst och alla fyra hovarna får jag lyfta utan problem varje dag.
Jag håller på att sortera kort i datorn, det är ett enda virrvarr av olika album, måste försöka strukturera upp det lite.
Brände ca 100 foton, som jag tog på syrrans födelsedag, och skickade till henne.


20 maj sön. Fölet fick komma ut i hagen för första gången. I går regnade det, så då var det inte läge, men idag har det varit uppehåll och även en del sol. Men det har blåst som sjutton.
När man såg fölet utomhus, så såg jag att han faktiskt kommer att få sin pappas ovanliga färg, för han är helt stickelhårig på låren.
Jag och Jolly åkte till Hedemora för sökträning, vi gick även ett specialspår (se Jollys träningssida). Jag blev borta mest hela da'n, kom hem till 4, hungrig som bara den. Snabbmat blev det, köpte potatissallad och lövbiff, som gick snabbt att steka.
Yngste sonen ringde, är i antågande med sin lilla familj för en kvällsfika. Det känns som om det var jättelänge sedan dom var här med lilla Elvira.

       

Premiär i hagen, följer mamma noga                                                        Har alldeles för stor grimma. Igår när den sattes på för första gången så
                                                                                                           vek han ihop benen och rasade omkull i en hög, jag tror han fick en liten chock

       

Utsikten när man ligger som sökfigurant i en grop i skogen...                        och här kommer hunden i full fart....

Och Ruffe tar sin lösa rulle när han är framme hos figgen (mig)


18 maj fre. kl 22.00  Lurade igen, jäkla märr. Men det gick ju bra den här gången också som tur var. Kom ut i stallet 21.15 för att kolla läget och där ligger ett  nyfött föl. Välskapt hingstföl e Tap In, som tur var inte med pappans skimmelfärg. Tre vita kotor och en stjärna, kommer troligen få en vacker rödbrun färg.

                                        

    Så här såg det ut kl 21.15 när jag kom ut i stallet                                                                    Diana slickar ömt sin nyfödde son

                

 Kl 21.45 har han kommit upp på vingliga ben, det blev bara två kullerbyttor            och här letar han efter maten som han, otroligt nog, vet ska finnas där.
 innan han fixade det,

       

18 maj fre. En ovanligt händelselös dag. Jag satt och kollade runt lite på nätet nå'n timme på förmiddagen. Det var gråväder ute och min rygg är inte bra.
Jag t.o.m. med satt i TVsoffan och läste på e.m., börjar komma till slutet på Flickan som lekte med elden, den är så spännande nu att jag frångick mina principer att bara läsa i sängen när man lagt sig för natten. Vid 4 tiden gick jag en långpromenad med Jolly, vi tränade lite också.
Jag plockade årets första bukett med liljekonvaljer.
Diana visar fortfarande inga tecken på att fölningen skulle vara dagsaktuell.
I går gick My Running Pride kvallopp uppe i Boden. Han har inte tävlat på ett år, hoppas han får vara frisk nu, Han är en av de mest kapabla hästar vi fött upp, så det vore roligt om han fick visa det på banan igen.

 

 


17 maj tors. (kristi h.färdsdag) Dagen började med uppehåll och t.o.m. sol, men övergick redan i 11-tiden i mer eller mindre regnande. Boxerklubben hade bjudit in till träningsdag på Skoga, med början klockan 10. Det var bara fem stycken, förutom jag som nappat på det. Vi körde lite blandad lydnad på plan ca en timme, efter fikat vid 11 tiden åkte vi till skogen för spår och sök i stället. Lenita och Henrik var också med. Blötare och blötare blev man, speciellt som mina kängor inte alls håller vätan borta längre, så när jag kom hem 15.30 var mina fötter som väl blötlagda russin.
Jolly var på strålande humör och gjorde det mesta rätt (se hennes sida). Kerstin tog hand om spårhundarna, medan Malin körde sök med sin Stina tillsammans med oss i sökgänget.

           

    Lenita ville helst inte synas på bild, medan Malin ser helt nöjd ut                    Här kommer Malin och Stina för påvisning av figurant.


16 maj ons. Idag blir det bara foton i dagboken.

           

Tack och lov, bättre i ryggen, så jag kunde baka lite. Det blev vaniljhorn som vanligt, snabba och enkla att göra, så blev det siktkakor och vitt bröd.

           

    Så här ser det ut i växthuset nu, röjde lite förra veckan så det blev bättre med plats.

           

Ett av äppelträden blommar för fullt. Gräsligt högt gräs i gräsmattan                Men efter att ha kämpat med gräskipparen så ser det ut så här.
 med massor av maskrosor.


15 maj tis. Blåsigt som bara den, men det var +12 redan kl 6. Jag var tidigt i skolan, var där mellan 8 och 11.30. Hade ont i ryggen, mådde illa (p.g.a. för mycket värktabletter) och var allmänt oinspirerad för skolarbete, men nu blir det ingen mer skola den här veckan för min del.
På torsdag har Boxerklubben träningsdag på brukshundklubben. Trots annonsering, så är det få som anmält sitt intresse. Det blir nog sökträning också.
Ska iväg till Hedemora på eftermiddagen, dags för deklaration, men det är bara att lämna in mina papper till driftsbyrån. Ska försöka få till lite träning med Jolly också, om vädret vill hålla uppe. Det kommer lite skurar då och då.
Travet igår gick inte alls för Tapiol, han måste ha varit sjuk på något vis. Han var hjälplöst sist trots bra resa och var ohyggligt trött efter loppet. Nu blir det bara att gå i hagen minst en vecka för både honom och Allegro.
Dianas tid för fölning går ut idag, men inget tyder på att det är nära förestående. Förra året gick hon 18 dar över tiden, och jag vaktade varje natt eftersom hon var förstföderska, se'n behagade hon föla mitt på dagen i hagen, så där hade man inget för att jag offrade min nattsömn i mer än två veckor.

               

            Här deklarerar vi                                                                                                        Ewa Falgén vår revisor på sitt kontor

 


14 maj mån.  Tyvärr fortfarande jätteont i ryggen. Åkte till skolan, det gällde ju bara att sitta ett tag och det är ju inte så smärtsamt (värre när man ska upp igen efter att ha suttit). Grå och trist morgon, som övergick i ihärdigt regnande. Jag fick resultatet från provet på Photoshop. Jag tyckte ju att det gick skitdåligt eftersom jag fick hjärnsläpp och inte kunde fullfölja sista uppgiften, men läraren tyckte att det gått bra och jag fick VG trots den missen.
Berra åkte till Rättvik på trav med Tapiol, men jag stannade hemma p.g.a. ryggen. Gjorde inte ett skapandes grand på hela em. Somnade t.o.m. i soffan en stund. Var ute på nätet och kollade lite kompisbloggar.
Nu ska jag titta på Mannen som talar med hundar, det är visserligen repris nu, men ändå värt att titta på igen.


13 maj sön. Igår var vi i Stockholm och firade min syster som fyllde år. Det var huset fullt med folk, ca 80st totalt, uppdelat på två tider. Mycket och god mat bjöds det på.
Jag hade tyvärr ont i ryggen, det började redan lite i bilen på nervägen och blev sämre och sämre under dagen.

                    

        Anita överraskas av oväntade spelmän som dök upp  mitt på da'n                                och här kollas det att buffén är klar att bjuda på

I morse när jag skulle iväg till klubben och vara tävlingsledare, så hade jag fullt ryggskott. Som tur var, den här gången, så var det inte så många tävlanden, så jag klarade dagen med ett nödrop, med hjälp av värktabletter.
Efter tävlingen blev det snabbuppvaktning av Kerstin som också fyllde år och efter det åkte jag till Sundborn och hämtade hem Jolly, som varit där över helgen.

               

    Elga vår fantastiska matlagare, bjöd domare och medhjälpare på lasagne             Här tar Ninni emot sitt vinnarpris, domarna i bakgrunden
   efter tävlingen

   
De tre främsta ekipagen, jag och domarna bakom


11 maj fre. Nu vill jag ha lite värme. Gråkallt och bara mellan 6 och 9o idag. Lite regn kom det också. Jag bakade bullar på morgonen.
Satt vid datorn ett par timmar för att göra ett gratulationskort till min syster. Skulle göra det i Front Page, men det var inte så enkelt som jag trodde. När jag lagom fått dit lite foton, så försvann de rätt som det var, några svordomar blev det, men till slut fick jag till det i alla fall.
Jag var ute och grävde kanter, både runt rabatter och gräsmatta, fy attan, vad ogräset sprider sig dit det inte ska. Jag vattnade med round up på gårdsplanen, få se om det kan ta bort en del av ogräset.
Skulle klippa gräset också, men gräsklipparen var stendöd, så det blir väl att köpa nytt batteri igen. Glömde ta in det över vintern, typiskt.


10 maj tors. Inte så varmt idag heller, och nattempen var nere på nästan 4 minus. Frostvakten i växthuset lyckades inte hålla nollan, men det ser inte ut som om plantorna tagit skada.
Skolade jag lite fler plantor och satte ut i växthuset. Det började bli rejält trångt där, så idag rev jag ut allting och stuvade om, fick även in ett bord också, (har ju bockar med brädor över som lådorna står på), så fler lådor fick plats. Vågar inte ha plantorna i drivbänkarna än.
Satt på kontoret, fick iväg PM och deltagarlistor till korningen med brevbäraren på fm.
Jag åkte till Hedemora på eftermiddagen, till spårskogen och satte upp nummerskyltar och ritade skiss över alla spårstarterna. Domarna ska ju se de första 125 metrarna, så jag bör ju veta var spåren går. Jag skulle åka till Gustafs och barnvakta på kvällen, men morfar fick ta det, för jag hade mer jobb att göra inför spårtävlingen. Göra tidschema, kopiera redovisningslappar och lite annat.


9 maj ons. Min syster Anita fyller år idag, vi ska till Stockholm på lördag och uppvakta. Jag satt en hel del på kontoret idag också. Jag bakade tårta till kvällens valpkursavslutning. Enklaste sort, bara göra en sockerkaka, dela i tre skikt, vispa grädde och vispa ner skogshallon i grädden. Häll lite hallonsaft på bottnarna så de blir saftiga, sen är det bara gräddblandningen både emellan och uppe på tårtan. Inte så vacker, men enkel och uppskattad. (Glömde ta kort på den)
På eftermiddagen fick jag kärt besök av lilla senaste barnbarnet, som just blivit tre månader gammal.
Det blev lite stressigt när jag skulle iväg, för jag skulle hinna att kopiera upp utvärderingslapparna och slutprovets papper.
Det blev en trevlig avslutning på kursen, alla hade jobbat jättemycket med sina valpar och gjort stora framsteg. Jag fick sådana lovord av deltagarna att jag nästan blev generad. Men naturligtvis blev jag  glad när man blir uppskattad för det jobb man gör. Fina blommor fick jag också.
 

   

             Lilla Elvira i mamma Kerstins knä                                                                                    Avslutningsdags för valpkursen


8 maj tis. Solig morgon, men det mulnade snabbt på fram på dagen. Fick oväntat besök till halv11-kaffet, då Kerstin och Göran stannade till på väg till Hedemora. Deras bouvier Svinto blev mer än salig över att träffa Jolly igen. Men han hade ingen förståelse för att hon numera är kastrerad och helt ointresserad av det han var mest intresserad av.
I övrigt blev det kontoret hela dagen. Bokföring bl.a., det är ju dags för momsredovisning igen. Måste också göra deltagarlista och PM till korningen.
Det regnade som sjutton ett tag på eftermiddagen, men det höll uppe så pass att jag åkte till Brukshundklubben för skotträning med Jolly

                       

             Kerstin och Göran kom på en spontanfika                                                                                           Rosenkvitten i blom


7 maj mån. Inte så trevligt väder, grått, lite regn. Det borde ha regnat mer när det ändå började, för det är väldigt torrt ute.
Jag städade undan på morgonen eftersom jag väntade hit Helena med flera till e.m.. Jag förberedde lunchen, kassler med ananas på risbädd.
Fick överraskande besök till förmiddagsfikat, då Ann och Grattis kom. De hade varit på Falu Djursjukhus och tagit bort stygnen från Grattis' öra, hon hade ju fått ett blodöra för några veckor sedan, som inte blev bra med bara medicin utan det fick opereras.
Grattis hade tyvärr blivit stendöv, det kom bara tvärt över en natt, från skärtorsdag till långfredan. på djursjukhuset kunde de inte förklara hur det kunnat bli så. Hon är ju gammal, fyller 12 år nästa månad, så det är ju inte ovanligt att hörseln försvinner, men så på en gång.
När Ann och Grattis åkt kom Kerstin och strax efter kom även Camilla, som har Jollys mormor Hanna och moster Olga. Camilla hade sina barn med, Molly nyss fyllda 2, som underhöll oss alla, och endast 3 månader gamla Frida.
Medan vi åt lunch kom Helena och Rosa (de hade redan ätit). Se'n hade vi en jättetrevlig dag till framåt kvällen. Det är underbart med gamla vänner, det spelar ingen roll när man sågs sist, man tar vid samtalet där man slutade senast ungefär. Det är tre år sedan Helena flyttade till USA och vi har inte träffats se'n dess.

        Jolly och gammelmormor grattis          Grattis nära 12 år

        Jolly får vara lite försiktig med mormorsmor Grattis som blivit alldeles döv                Hausse Grata "Grattis" nästan 12 år

       Jag, Kerstin, Camilla, Rosa med Molly i knät och Helena främst            Helena o Rosa

                    "Tjejträff" med Helena på Sverigebesök                                            Mycket skratt blev det, höggravid Rosa vilar ryggen i soffan


6 maj sön. Jag hade satt fram klockradion till 7 (i stället för 6), för jag tänkte ta lite sovmorgon, men jag vaknade redan 5, se'n var det kört med mer sömn.
Det börjar bli mycket nu igen och då är det sömnen som först blir lidande. Lika bra att gå upp och få lite gjort. Jag satt vid datorn och bokförde mellan 5.10 och 7.10. Gick ut och gav hästarna mat, fixade frukost till barnbarnet och oss själva och åkte sedan till skogen redan kvart i 8. Ludwig fick vara hemma med morfar.
Jag hann lägga ett spår till Jolly och snitsla upp ett reservspår till tävlingen, där fick Jolly hänga med ( hoppas att ingen behöver det spåret, för det var ganska risig och snårig skog att gå i), innan valpkursarna kom till skogen till kl.10. Alla fick gå ut ca 100-150 meters spår till sina valpar (spåren fick ligga ca 1 timme) och under tiden som de spåren låg till sig, så följde de med och tittade på Jolly när hon gick sitt spår.
De flesta valparna spårade alldeles utmärkt fast de aldrig provat på tidigare. Jag visade även sök och uppletande med Jolly.
Hemma igen till kl 15. Vi fikade när Tomas och Emelie kom och hämtade Ludwig. Jag nöjde mig med en halvtimmes vedkastning idag. Tog tidig kväller

    Valpkursarna i spårskogen (tre st. saknas på bilden)


5 maj lör. Ganska blåsigt, och inte så himla varmt heller, bara strax över 5o när klockan var närmare 8. Jag åkte till skogen där klubben ska ha sin spårtävling. Hade en del spår att kolla upp. Blev kvar till kl.13. Jolly gick ett fullångt lägre spår på bra vis (går att läsa om på Jollys sida).
Hemma hade yngste barnbarnet från Gustafs kommit, han blir kvar till i morgon em. Han var en hejare på att hjälpa mormor att kasta ved, även om Jolly fick passa sig lit, för hon ville också åt veden.

         Ludwig och Jolly jobbar med veden            Oj, säger Ludwig rädd att Jolly ska få veden i huvudet


4 maj fre. Jag gick upp jättetidigt, faktiskt före 6, för att hinna med lite av allt som släpar efter. Men jag blev sittandes i köket till klockan var över 7 och försökte lära mig min nya kamera. Den är nog enklare att hantera än den gamla, men det är många funktioner på det, så det är ju inte helt fel om man lär sig dem. Jag gick ut och provade kameran i praktiken se'n.
Jag sådde lite fröer. Bl.a. solros. persilja och gräslök. Ska sätta gul sättlök i den ena drivbänken, då kanske man får den klar lite tidigare. Purjolöken som jag sått tog sig inte, det var nog för gamla frön.
Jag kastade ved nonstop i 1½ timme, se'n hade jag gjort mitt för idag. Stekte kycklingfilé och gjorde potatis och morötter (klyftade och inoljade med olivolja) i ugnen, när jag ändå hade ugnen varm sedan jag gjort vaniljhorn, vi var helt utan kakor och Cissis yngste ska vara här över helgen, så det är bäst att mormor har nå't att bjuda på.
Jag tog tidig helg idag, så efter kl 4 brydde jag mig inte om att gå ut något mer.

    Töreln blömmar tidigt                Vårkragar i slänten

       Allt är fortsatt tidigt, här är det tören som blommar                             och även vårkragen, den här står väldigt torrt, så den ser lite ynklig ut.

                   

    I källaren står fortfarande många plantor och väntar på att få                                 Gamle Garfield ligger i källaren och sover som en stock
    komma ut i växthus eller drivbänk.

                    Ved 4 maj

    Veden utanför pannrummet är travad och klar, men en hel del återstår att få in under tak, trots att jag stått och kastat i flera dar.


Rolig figur i en trädgård i Sundborn3 maj tors. Jag satt på kontoret och jobbade redan från 10 över 6 på morgonen. Tänkte passa på innan solen kom fram på det fönstret, trodde jag skulle bli klar på ett par timmar. Icke sa Nicke, där satt jag till kl 12, då åkte jag till Hedemora. Kerstin hade ringt om att det var pensionärsbio kl13. OK att göra lite annat ett tag är väl inte heller fel, men filmen var ganska seg, kommer inte ens ihåg vad den hette, nå't med Älskade med Mikael Nyqvist. Efter filmen var vi ett gäng som gick på café och drack kaffe och åt värdens största tårtbit.
Jag var in på Expert och köpte en ny kamera. Oj, vilket hål i kassan det blev, tänkte att det är lika bra att köpa en rejäl på en gång, den gick på 3.000.
Fortsatte att spendera pengar på Järnhandeln, det blev en borste till högtryckstvätten att skura altanen med och en borste också till högtryckstvätten, att ha när man tvättar bilen. (Den borsten lär knappast bli utsliten med tanke på hur sällan jag tvättar bilen).
Rensade vidare i landen innan jag tog kväller. Har köpt en så'n bra pall, som jag antingen kan sitta på eller vända upp och ner och stå på knä på, så slipper jag se ut som figuren på bilden här bredvid.  Berra åkte och köpte pizza, så slapp jag laga mat.

 


2 maj ons. Ganska soligt väder, men blåsigt och inte så varmt. Vi fick nöja oss med drygt 10o . Jag travade upp den sista veden av de 15kubik, som är utanför pannrummet. Nu återstår "bara" att kasta in resterande 15 kubik under tak.
Rensade ogräs på södersidan av huset, där var det lä och riktigt varmt i solen. Maskrosorna växer så det knakar, det är bara hästarna som är glada åt dom.
Det gick på skit i Örebro igår med Allegro. Berra hade rivit skorna runt om, men hästen blev både för lätt och öm i hovarna, så han galopperade upprepat och blev dessutom rapporterad för orent trav.
Tapiol hostade i dag när han kom ut i hagen, kan det vara nå't på gång som gjorde att han var extra dålig i måndags.
Igår fick jag ett trevligt samtal, det var Helena som kommit till Sverige från USA, hon bli bara i Sverige i 11 dagar, vi ska försöka träffas nästa vecka innan hon åker tillbaka. Hon har bott där i snart tre år nu.
Jag hade valpkursen på kvällen. Kerstin kom till klubben och jag passade på att ta hjälp av henne till bl.a. inkallningsövningarna. Valparna och deras ägare har blivit jätteduktiga under veckorna som kursen pågått. På söndag ska vi ut i skogen så de får prova på spår, se'n är det bara avslutningen kvar nästa onsdag.
Jag tittade på ny kamera på Expert, för naturligtvis går det inte att laga min, det är i alla fall inte ekonomiskt försvarbart. Digitalkamerorna  har visserligen blivit både billigare och bättre se'n jag köpte min för tre år se'n, men den jag var intresserad av kostade 3.000. Det är ju dålig stil att den inte har hållit längre.


1 maj 2007 tis. Riktigt dagvill är jag nu, vet knappt var vi är i veckan. Berra åkte till Örebro med Allegro på morgonen. Jag åkte till skogen för att lägga lägreklass spår till tävlingen. Var i skogen mellan 9.30 - 15.30, puh! Fem stycken klubbkompisar kom till kl.11 och hjälpte till att lägga spår. Tur att det inte var så varmt. Jag snitslade upp de första 150 metrarna på 7 spår, se'n gjorde jag klart 2 st á 1.000m. Henrik hjälpte mig att hålla reda på snitslarna i mina spår.
Jag hade hunnit trava lite ved innan jag åkte på morgonen, fortsatte ett tag efter klockan 5, men kroppen har fått ganska nog för idag, har alldeles för ont i ena höften och ryggen har definitivt haft bättre dagar.
Gårdagens trav blev en riktig flopp för Tapiol. Han fick strida rejält från start för att kunna behålla ledningen, sen blev han illa uppvaktad hela loppet igenom, så 300m kvar satte mjölksyran in och han slutade oplacerad.


Sista april, med allt vad det tillhör av smällare och annat oljud för oss som har skottberörda hundar.
Kyligt (som det oftast är på sista april, konstigt nog). Berra drog iväg vid 10-tiden till Rommes lunchtrav med Tapiol. Jag stannar hemma och håller tummarna, får nöja mig med att se honom på TV kl13. Tapiol har haft en sagolik tur med startspåren sina senaste starter, idag har han nr 2. Trav och Galopprondens tips tyckte att han var värd en seger nu efter alla bra lopp han gjort på slutet. Det tycker definitivt jag också.
Allegro mår inte bra idag, han är orolig i hagen, skrapar och lägger sig ner gång på gång. Jag har varit ute och jagat honom i hagen tills han gjorde ifrån sig, men han är inte riktigt lugn än. Typiskt, han ska ju starta i Örebro i morgon, inte nog med att han lyckades komma med, han fick innerkant också.
Jag strök tvätten från häromdagen. Kollade över mina småplantor. En del av dem går inte alls bra och det är ett stort svinn i såkrukorna. Det där händer varje år och jag vetesjutton vad det beror på. Bl.a. så har inte aster princess över huvudtaget grott (kan ha varit för gamla frön), nemesian, den nya sorten är skitynkling, det blir inte många som går att skola ut ur den lådan.
Började trava veden utanför pannrummet.Vi fick lov att tippa hälften av gårdagens ved där.Höll på ca en timme, måste tänka på att ryggen ska hålla också. Veden är åt helsicke för grann i det sista lasset, tandpetare nästa, vilket innebär att det är ännu fler bitar att ta reda på. Ja, ja gnälla går ju.
Kameran har sagt upp sig, fasen också. Jag märkte det igår, när jag skulle ta kort i Moskogen, men då trodde jag att det var batteriet som var slut, men det var det inte. Kameran öppnar sig inte så linsen kan komma fram, nu när jag äntligen har börjat använda min digitalkamera lite mer.


29 april sön. Har tillbringat hela dagen i Moskogen, där Barbro Börjesson varit föreläsare och även haft praktisk träning med mer eller mindre problematiska hundar. Många tips att ta till sig till de kurser som man håller. Jag fick även konkreta tips för Jollys stress. Det första var att ta bort hennes leksaker till belöning. Bollen triggar henne mer än det belönar henne. Så det blir till att backa till ruta ett.
När jag kom hem på kvällen så kom det ett lass ved till. Puh, det var 30 kubik, skulle bara haft 15, har ju redan fått hem 40 kubik tidigare. Nu är hela gårdsplan full med ved. Kastade en timme, sen satt jag i telefon mellan klockan 20 och 22. Skavsår i örat (nästan i allafall).

           

Barbro Börjesson och Studiefrämjandets representant Nina Axelsson                    Barbro pratar här om en undergiven gråhund


28 april lör. Trots att det inte var nå'n sol som väckte mig, så var jag uppe redan 05.15. hann med att tvätta en maskin innan jag åkte till Ludvika. Där var det  lite småkyligt, men det var ju ett perfekt väder för hundarna. Det blev en strykning till, då en av hundägarna insjuknat under natten. Vi gjorde ingen lunchpaus, utan alla hundarna fick gå klart först.
På hemvägen stannade jag och letade murklor på ett par kalhyggen, men jag hittade inte tillstymmelsen till murkla, men när jag kom hem och tog in tvätten så såg jag en liten murkla i rabatten mot norr.

          

        Här är det Nike som konfronteras med "dumpen" ......                                       och med spöken

          

Beskrivaren Sune, Monica som fixade i köket och Malin figurant                   Kullbrorsan Dogge och Jolly vilar ut med långa tungor efter bus o lek

           

Här snavade jag omkring bland rötterna utan att hitta nå'n murkla                                    Men hemma stod det en i rabatten


27 april fre. Nästan lika varmt idag som igår. I går var det faktiskt 23 o , medan det har stannat på ca 18o idag.
Jag hade nästan glömt att jag skulle ta med bullar till Ludvika i morgon, så jag pallrade mig ur sängen redan halv 6 och bakade, så jag kunde ägna mig åt utomhussysslor sedan. Men jag var också tvungen att sitta inne vid datorn och skriva ut diplom till morgondagens MH (Mentalbeskrivning Hund), men jag får väl skylla mig själv när jag spar in i det sista. Jag kunde i alla fall sitta ute i solen och förskriva protokollen. Det kom in en strykning i går, så det är bara 6 hundar, så då är jag nog hemma i vettig tid. Annars brukar det bli 12 timmar innan man är hemma igen, när man varit på MH eller korning.
Det var så skönt att sitta på altan, så jag satt kvar och fixade spårsnitslar, men veden kom jag inte undan idag heller, ska jag få in högen under tak innan nästa laddning kommer, så är det bäst att ta ett tag varje dag.
Jolly fick nöja sig med att var ute på gården, men hon fick 40 minuters platsliggning medan jag slängde ved. Hon provade gå upp efter en kvart så jag fick lägga om, men annars låg hon helt lugnt

           

 Redan harvat och klart efter gårdagens skitutkörning                                      Dagens terapiarbete, spårpinnar och snitslar till klubbens tävling


26 april tors. Vilken värme! Klockan 7 på kvällen var det + 20.6o , trots att solen varit borta ett par timmar.
Idag gjorde jag prov på photoshop, och det gick naturligtvis inte bra. Körde totalt fast på ena uppgiften, så till slut packade jag ihop och åkte hem istället.
Berra och jag åkte en shoppingvända till Hedemora, det var Granngården som fick våra pengar. Hästarna skulle ha mat, ny skottkärra till stallet, den gamla ser mest ut som ett såll.  Hemma fanns det att göra när vi kom tillbaka. Jag grävde om ett land till drivbänk, la på färsk stallgödsel, sen jord. Har köpt ett par pallkragar, måste sätta ut en del av växterna i drivbänken, de ryms inte i växthuset

           

          Mycket vitsippor i backarna nu.                                                            Grannen körde grisskit, så det var lika bra att sticka hemifrån.

           

Vi passade på att äta lunch här, så slapp jag laga mat.                                               Så blev det en vända in på Rätt pris.

           

          I rabatten har pärlhyacinterna slagit ut.....                                                        och året första gullvivor

   

            Så var det dags för dagens vedkastning, klarade ryggen riktigt bra,
            med tanke på hur risig den var igår, men varmt var det så man nästan
            storknade. På fötterna har jag mina nyinköpta gummiskor. Stövlar
            utan skaft är ju inne nu, kändes helt rätt att jobba i landet med dem
            på fötterna också, blommiga och granna är dom också.

 

 
 


25 april ons. Varmt  +10o redan kl.6, men regn i alla fall på morgonen. Men sol och värme är utlovat.
Jag har ont i ryggen idag, det blev lite för mycket igår. Jag skolade plantor och kastade in ved tills ryggen "var av". Att jag sedan var intstruktör på kvällens träning på klubben gjorde inte saken bättre för ryggen. Innan träningen hade vi möte för spårtävlingen.Det är 7 hundar anmälda. Jag har tagit bort Jolly, som skulle varit med, men jag får inte tag i någon tävlingsledare. Ibland funderar jag om man kan vara för solidarisk mot sin klubb. Men det är ju också tur att så många satsar på klubben när det är flera som vänt ryggen till.
Jag har försökt ta kort på Dino Francais  på morgonen, men han är så himla busig så det var inget lätt företag. Vi ska sätta ut annons på både honom och Diana Demilo. Diana har bara 2-3 veckor kvar till fölning.
Anmälde Allegro till Örebro till 1 maj, nu får man hålla tummarna för att han äntligen ska få komma med.

Dino och Diana 25 april 2007        Tapiol och Allegro

        Svårt att få det här yrvädret att stå still för fotografering                                        Tapiol o Allegro just utsläppta, har redan rullat sig i leran


23 april mån. Idag har vi då haft växlande väder, om man säger så. Nu kl 19., när jag tar kväller (efter att ha varit i farten 13 timmar), så är det +14o varmt ute och solen skiner än.
I morse när jag åkte till skolan så regnade det och var +6o . Blåste gjorde det också, klockan 11 när jag slutade och gick promenad runt sjön med Jolly, så hade det slutat regna men varmt var det inte.
Lunchen fick bli snabb, med spagetti och korv stroganoff, för det är massor att göra ute. Grävde i landen, kröp på knä och rensade ogräs i gruset, gjorde klart växthuset, satte upp väv, som förhoppningsvis ska skydda lite mot ev. frost, satte också in frostvakten.
Rensade gamla torra kvistar i hallonriset (kan inte kalla det för hallonhäck), tills svetten lackade, för det blev så himla varmt på södersidan.
Grannen bjöd på värsta grisskitslukten, så man fick se till att inte vara mitt i den vindriktningen.
Började bära ut en del av de skolade plantorna till växthuset, fortsatte se'n att skola ut fler plantor i källaren. Nu kommer det vanliga problemet. Jag har inte hjärta att kasta de plantor som jag egentligen inte behöver, så det blir MASSOR av krukor. Jag har t.ex en vit tobaksblomma (en ny sort) som blir 150cm hög. Jag missade att den blir så hög, när jag köpte fröpåsen. Jag kommer att ha plats för max 10 stycken, men det hindrar inte att jag skolat om 50 st. Lika med tomaterna. I år har jag bara tre sorter, men minst 10 av varje. Nå, ja dom kanske dör av kyla så jag får användning för de som står kvar i lådorna och inte skolats ut (än).
Björkarna är rekordtidiga i år och många står redan med "musöron". Vitsipporna står som "spön i backen" utefter stora delar av vägen till Säter.
På hemvägen från skolan var jag in till banken, först i Säter för att ta ut återbäringen från Dalarnas Försäkringsbolag. Trots att det var bankavier så skulle den hutlösa banken ha 50kr för varje avi. Tack, men nej tack sa jag och åkte till min egen bank och tog ut pengarna utan avgift. Hade jag haft mer tid, så skulle jag bara för att jäklas med banken, satt in pengarna på eget konto (det kostar inget), sen skulle jag tagit ut dom direkt (kostar heller inget från eget konto). Nog är det väl otroligt att vissa banker tar 50 kr, tycker redan att posten är hutlös som tar 30 kr. Till saken hör att Försäkringsbolaget redan dragit 20 kr/avi innan de skickar pengarna. Men det får vi ju inte reda på.

        Björkar med musöron redan i april                        Ogräsrensning


22 april sön. Om det var kyligt i Mora igår, så var det svinkallt i Borlänge idag, men det var i alla fall uppehåll nästan hela tiden. Det var domar- och tävlingsledarkonferens. Jättenyttigt att vara med på, inte minst för domarna skulle jag tro. Vi som var tävlingsledare fick dirigera ett antal ditkallade hundar i olika klasser i bruks, som domarna betygsatte och sedan diskuterar betygen efteråt. Det är lika varje år att domarnas sätt att döma skiljer sig ganska markant från varandra, både i hur reglerna tolkas och vad de ser på plan.
Den som provat gå in på min sida de senaste dagarna och inte har lyckats, kan jag säga att jag klantade till mig en stund så min startsida försvann. Jag tänkte nämligen prova med att lägga in en blogg i stället för den här dagboken, men lyckades få den på min startsida på en ny adress. Ja, ja så kan det gå när man inte fattar, men nu är jag tillbaka här och struntar i bloggen så länge.


21 april lör. Kylig och blåsig morgon. Jag åkte tidigt till Mora för att vara med på uppdatering av nya MT (mentaltest för korning). Jag blev kollosalt förvånad att det var så få som var där. Lärarna  (mentaldomarna) Ann Englund och Sune Halvarsson offrade en hel dag för att uppdatera testledare och A-figuranter, så är det nästan ingen som kommer från distriktet. Vi som var där fick i alla fall en lärorik genomgång av nya reglerna, både via en videofilm och praktiska övningar utomhus. Jolly fick vara testshund på en del av momenten. Bilder inlagda på Jollys sida
 

           

                   Förberedning pågår                                                                    Ann Englund undrar vem som trasslat till linan så hemskt

            

   Besiktning av väskan som innehåller motor och lina jaktbytet                            Är det röret till jaktbytet eller är det en rondellhund som monteras?

           

               Dragkamp med testledaren                                                                Är det nå'n som tänkt tvätta i skogen? Nej, nya skramlet.

           

                    Klart för att dra i skramlet                                                                   Numera är det domaren som sköter kälken


Främby camping

20 april fred. Jag trodde att både jag och bilen skulle blåsa iväg idag, vilken storm!
Jag hann kasta ved en timme innan jag åkte till Falun och träffade Paula och hennes hundar. Det var jättetrevligt och de lite mer än tre timmarna som vi satt och pratade, fikade och lunchade oss igenom på Främby campingplats gick med en rasande fart. Vi bröt upp när Paulas svärson kom och hämtade henne för att hon skulle åka till sin dotter.
Det var väldigt vackert ute vid udden och huset som  bl.a. hade restaurang var ett jättefint gammalt hus med tinnar och torn, och med målningar i taken.
Trots att jag tycker att man åker omkring så mycket, så är det massor av vackra platser som jag aldrig sett, trots att de ligger ganska nära. Borde nog utforska omgivningarna lite mer.

                       

                                                                                                                              Jag ser en smula allvarsam ut, men med självutlösaren på så vet man aldrig
                                                                                                                              när kameran knäpper av.


19 april tors. Skulle varit till skolan, men nöjde mig med att plugga hemma. Regnskurar till och från hela dagen, t.o.m. snöblandat på morgonen.
I morgon ska jag träffa en webkompis för första gången. Hon kommer att vara i Falun över helgen så vi ska passa på att träffas  i det riktiga livet, inte bara i cyberrymden, det känns spännande och kul.
Jag åkte till en by utanför Långshyttan och spårade med Jolly (se Jollys träningssida). Lenita kom också dit efter jobbet. Det regnade mer eller mindre hela tiden, men det är smällar man får ta när man tränar hund. Jag har tack och lov ingen pälshund som Lenita, som måste dra kvistar och skräp ur pälsen på hundarna hela tiden.Vi tog en fika inne hos Ninni innan jag for hem. Hemma hade Peter och Kerstin och lilla Elvira kommit, Elvira har utvecklats mycket bara se'n i påskas när hon var här senast. Nu följde hon med med blicken, viftade och grejade med händerna, hon är bara så söt.
Medan jag var ute och spårade hade det kommit 40m3 med ved hem. Grannen hade skjutit in en hel del med traktorskopa under tak, så jag behöver inte kasta in allt. Det är 25m3 till som ska hit.


18 april ons. Inte så varmt, men helt OK väder. Jag skulle baka idag, men kom på, mitt i natten att jag inte hade en droppe mjölk hemma. " Hellre brödlös än rådlös" brukade min gamla mamma säga, så jag kollade i frysen och hittade en flaska råmjölk från år 2000!! Försöka duger och efter att ha tinat den hårdfrusna varan i mikron, det tog drygt en timme, så satte jag igång baket. Jag hade bjudit hem Synnöve och hennes mor Viola på 11-kaffe, men jag hade inte behövt vara orolig, för bullarna dög bra. Gjorde också en plåt med vaniljhorn när jag ändå hade ugnen på.
Vi kunde sitta ute på altanen och fika, det var jätteskönt så länge solen inte gick i moln. Jag pysslade med snitslarna, så mycket trevligare när man kan sitta och prata med någon under tiden. Efter rensning av trasiga eller urblekta snitslar, så har jag nu en halv ICAkasse med klädnypor som ska snitslas om.
På eftermiddagen hann jag skola några plantor, innan jag åkte till brukshundklubben för att ha valpkursen.
Allegro anmäldes till Gävle, men kom inte med den här gången heller. Tapiol ska troligen starta nästa gång den 30 april. När Allegro kommer med står skrivet i stjärnorna, det är hopplöst när inte startpoängen räcker till.


17 april tis. Jaha, så var det slut på det fina vädret för den här gången. Växlande molnighet, visserligen lite sol på eftermiddagen, men till kvällen regn.
Jag var i skolan hela fm, hade Jolly med  i bilen idag också. Gick promenad efter sjön, det är så himla fint att gå där. Tränade platsliggning, åter på ett för Jolly nytt ställe, det gick inte alls bra och jag fick lägga om henne flera gånger, men till slut låg hon kvar trots att jag försvann utom synhåll.
På eftermiddagen blev vi bortbjudna på fika, frossade i gott hembakat kaffebröd, vilket fick mig att tänka på att jag måste baka. Har nästan inga bullar kvar i frysen och det var länge sen jag hade några kakor. Få se om jag tar det i morgon.
Hade möte på kvällen, med tävlingskommittén på brukshundklubben inför tävlingarna den 13 maj.
Gårdagens trav på Romme blev en ny framgång för duktiga och jämna Tapiol, men han hade inte turen på sin sida, han ledde från start till mål så när som på en cm. (hade han räckt ut tungan så hade han vunnit), det var stenhårt i mål och han hade samma tid som segraren 1.14,8 a 1.600m. Daniel Olsson, som körde tyckte att Tapiol verkligen är värd en seger nu efter alla bra insatser.

Lenita, Henrik, Ninni och Yvonne  tävlingsmöte i klubbstugan


16 april mån. Samma otroliga värme för årstiden. Jag kollade termometern i växthuset, +54o som varmast och - 1,9o som kallast. Synd att det är köldgrader på nätterna, för då kan jag inte sätta ut plantor än. Jag ska sätta in en frostvakt och se vad som händer då.
Skolan idag på f.m., åter igen var det tomt i huvudet efter en veckas frånvaro. Jag hade Jolly med i bilen, hade glömt min väska på brukshundklubben igår, så jag fick åka dit och hämta den. På vägen dit stannade jag vid en skjutbana, där de hade en fin plan som jag kunde träna Jolly på, sen tränade jag på hopp-sitt på Skoga. Det gick riktigt skapligt, Jolly sätter sig rakt bakom hindret nu och har inga problem med återhoppet.
Jag tog med mig en massa snitslar hem, som låg ute i klubbens lada. Trasiga klädnypor och urblekta plastband som behöver bytas. Ett helt parti med kassar med snitslar som ingen tagit reda på sedan klubben hade hand om spåren för skyddshundarna på fjolårets SM. Så det blir terapiarbete framöver för att ha så'nt klart till årets tävlingar.
Tävlingar på Romme till kvällen, Tapiol ska starta, men den här gången ska man väl inte behöva frysa sig fördärvad, som man gjorde i blåsten senast han startade.


15 april sön.  Ovanligt morgonpigg, for jag ur sängen redan vid 6-tiden. Gav hästarna mat, körde lite fjärrdirigering med Jolly i stallet. Tog in en massa små plastkrukor från vedboden, för att ha när jag ska börja skola plantorna. La ut en digitaltermometer i växthuset, delen med utomhusavkännaren får hänga nära jorden och övriga termometern ligger på hyllan där det är som varmast. Tände i pannan, hängde gårdagens tvätt som låg kvar i maskinen och strök gårdagens tvätt som var torr.
Åkte hemifrån kl09 för att ha valpkurs på brukshundklubben mellan 10 och 12.15. Valparna och deras ägare är jätteduktiga.
efter kursen åkte jag till skogen för att reka spårmarkerna till klubbens tävling 13 maj. Det såg skapligt ut, för varje vår när man kommer tillbaka till skogen, så är det alltid nå'n bit som försvunnit under vintern.
Jag la ett spår till Jolly (det första för i år), det går att läsa om det och se bilder på hennes träningssida.

Mina fötter i de varma kängorna, trivdes bättre när jag kom hem och placerade dem i en hink med vatten, medan jag pustade ut en stund på altanen.
Jag tog helg se'n, så nå'n mer nytta blev inte gjord den här dagen. Jag surfade runt lite hos mina webvänner, och la in lite bilder från idag på min sida.

                           


14 april lör. Vilken dag vädermässigt. +20o varmt. Sökträning kl10 -13.30. Linda hade med man Johan och barnen Tim och Linus  i skogen, så vi var många som vallade i rutorna, småkillarna endast 3 och 4 år gamla var jätteduktiga på att knalla i skogen.
Sverige är ju landet "lagom" och idag kom värmen lite väl häftigt för att det skulle vara lagom, i alla fall för hundarna.


13 april fre. Jag började röja i växthus, drivbänkar och landen. Varmt som en sommardag, fiskmåsarna ackompanjerade mitt arbete, det låter som om man
 bodde vid en sjö, men det är traktorerna på åkrarna som lockar hit dem.
  

 

           

 

 

 

 

 

Nu är det dags att börja skola om de små plantorna i källaren                                                    Växthuset är rensat från ogräs och klart att ta i bruk igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


            Gamla vissna växter plockas bort                                                                                                Berra tog kort på mig när jag var i farten.

Det är tråkigt att inte ryggen håller någon längre stund för denna sortens arbete, för jag tycker att det är jätteroligt att jobba utomhus, men efter ca en timme så är jag helt slut i ryggen. Som tur är går det att börja om igen se'n ryggen fått vila ett tag.

 

                            

             Gott att få sitt förmiddagsfika utomhus                                                                      Det är inte mycket kvar av veden nu. Ny ved är beställd.

 


Jolly på språng med en pinne12 april tors. Jag jobbade på kontoret hela dagen i princip. Tog en långpromenad med Jolly efter lunch, blev förvånad över att åkervägen var helt upptorkad. Jag har inte gått där sedan snön försvann. Jolly var lycklig och glad som vanligt och rusade fram och åter med nå'n pinne som hon hittat.
Det ser lite torrt, grått och tråkigt ut ute nu, men det ska väl inte stå på förrän det börjar grönska. Det var i alla fall skönt väder. Men grannen körde grisskit, eller vad de höll på med för det var en jäkla stank ute. De var också ute och harvade åkern närmast vår tomt, det är tidigt. Förra året vid den här tiden hade vi fortfarande snö.
Jag kärrade ett par kärror ved (det blev svettigt, för det var varmt under taket där veden ligger).
Jag letar fortfarande efter en exteriörbeskrivare till vår korning. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att få tag i folk.


11 april ons. Åter har vi fått sol på himlen, men den otroligt hårda vinden kunde vi gott slippa. Jag har varit och besiktat min bil på förmiddagen. Det var ett helt företag, för jag var tvungen att plocka ur allting inkl. hundburen för att kunna fälla upp baksätena så de kunde kolla  bilbältena. Det var till att vara nitisk. Nästa år får jag ta ur allt hemma innan jag åker dit. Jolly passade på att kolla omgivningen på bilprovningen när hon blev utsläppt ur buren. Jag körde lite kontaktövningar ute på parkeringen, men det gick inte så lysande för hon var störd både av vinden och platsen. Jag ska ta henne med till klubben i kväll, så jag hinner köra ett skapligt pass. Var där i går kväll och det var "ömsom vin och ömsom vatten", hon var för mycket uppe i stress och när jag försökte få henne att lugna sig så tog hon till skall för att prova få igång mig. Det är mycket backa tillbaka i träningen just nu. Det är mest "fort men fel".
Jag ska förbereda kvällens valpkurs nu.


9 april annandag påsk mån. Snön vräkte ner klockan 7 på morgonen, men jag funderade inte ens på att stanna hemma från tävlingen i Falun. Men det borde jag nog ha gjort. För det gick ännu sämre än genrepet i går. Nu MÅSTE jag ut bland främmande hundar och träna, för detta liknar ingenting.
Hade varit bättre att var med sökgänget i skogen. Jag tror det är planerat lydnadsträning på klubben i morgon, det är bara att se till att vara där.
Morgonen eländiga väder gick över under dan, och på eftermiddagen var snön borta igen. hoppas nu att vi får det utlovade fina vädret i morgon.


8 april sön. Tapiol skötte sig fint (igen) på travet igår, den här gången blev han 3:a, hade andrapriset klart metern före mål men blev snuvad på linjen. Nu har han gjort 6 starter i år och inte varit utanför pengar en enda gång. Han försörjer sig själv + de övriga i stallet.
Barnbarnet Ludwig (7år) var med på travet i går för att se'n följa med till Arkhyttan och sova över medan föräldrarna var på partaj.
Idag har jag haft valpkurs, åkte hemifrån redan före 9, för jag hade möte med två stycken, som inte kunde komma första gången, innan de övriga kom och dagens övningar tog vid. Idag var det första gången med hundarna med. Det var ett helt gäng med härliga individer.
Jag hann köra igenom klass1momenten med Jolly på brukshundklubben, om jag ska räkna det som genrep för morgondagen så gick det skitdåligt.
När jag kom hem vid 2-tiden fick vi besök av Mina och Peter och Jollys kullsyster Tess (Travarens Je'taim Dream). Det var jättekul att tikarna kom så bra överens, trots att de inte träffats se'n de var 8 veckors valpar. Jag har planer på att eventuellt ta valpar till nästa vår på den tiken. Men innan jag bestämmer mig  ska kullen först ut på korning i maj. Sen gäller det att hitta en bra hane också. Tess Je'taim dream

Tess och jolly börjar bli trötta efter att ha lekt en lång stund


7 april lör. Nu kan vi snacka aprilväder, det blåser "småjävlar" och är bara + 1o ute. Det kommer inte bli nå'n höjdare att gå på trav idag. Tunaslätten är ju känd för sin blåst, som irriterar  även när vinden är mindre kraftig än så här.
Igår var det långfredagsmiddag här hemma. Cissi med familj, men utan de stora pojkarna som inte var med ( den ena var i Gävle och den andre i Danmark) och Peter med familj. Lilla Elvira bedårar alla, även Jolly är helt fascinerad av den lilla.


Jolly vid Ljustern 7 april 2007

Ljustern sköjlde precis idag 5 april 2007

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       

 

Jolly testar vattnet när isen just gått bort

 

5 april tors.  Det har faktiskt varit + 7o i natt, men det blåser som sjutton.Jag tillbringade förmiddagen i skolan. Idag började läraren prata om att jag ska göra prov efter påsklovet. Det har jag skjutit ifrån mig hela tiden. Jag vill inte göra några prov, bara plugga på lite i min egen takt och det som fastnar det fastnar. Det andra får jag väl klara mig utan.
Jag hade Jolly med mig idag, hon fick sitta kvar i bilen, sen skulle vi gå en lång promenad utmed Ljustern, men det blåste så till den milda grad, så längden på prommisen blev kraftigt nedbantad. Men Jolly tyckte det var hur kul som helst med alla torra löv som blåste omkring.
Jag hade faktiskt kameran med och tog lite bilder. Sjön hade redan sköljt, det är tidigt.

 

 


5 april ons. Fick lov att ta itu med lite städning, det är ju ändå påsk strax. Det kom t.o.m. fram lite pynt på köksbordet.
Det kom ett hölass på f.m., men det var ganska snart fixat.
Jag plockade mängder av tallkottar, jag vet inte var de kommer ifrån (från tallarna kanske). Nåväl jag eldar upp dem i pannan, två fulla lövkorgar blev det idag.
Förberedde kvällens kurs. Har upptaktsmöte för en valpkurs, så nu är man bunden av den några veckor igen.
Det brukar kännas lite tungt innan man är i gång, men sen brukar det vara mest roligt. Man får träffa många intressanta människor och för det mesta jättetrevliga hundar, och speciellt valpkurserna, för inställning  är så otroligt positiv där.
 

 

 


2 april mån. Återigen en fin vårdag, det känns inte jättekul att sitta i en datasal i flera timmar medan solen skiner och det är +13o ute (jippi, jag har lärt mig ett sätt att göra tecknet för grader), letade i webdesignboken i skolan, det är första gången jag gjort något kodat själv, annars gör jag allt i front page.
När jag ändå var i Säter åkte jag till återvinningsstationen och kastade en massa skräp, skönt för jag har släpat det med mig i bilen i flera veckor.
I går blev ju bilen dessutom städad, så det var väl hög tid att göra sig av med det. Jollys alla vintertäcken blev också uttagna ur bilen. Jag kan inte förstå att det ändå är så mycket kvar. T.ex. liggunderlägg, kompostgaller, hopfällbar stol, sittunderlägg, spårsele, tjänstetecken, sökrullar, apportbockar, leksaker, vattendunk, vattenskål och säcken med alla övriga träningsgrejer och spårpinnar samt några extra hundfällar.
På eftermiddagen bakade jag matbröd och bullar. Tyvärr hade jag precis satt degen när Lenita ringde och ville ut och spåra. Jag hade tänkt på samma sak själv när jag åkte hem från Säter, att jag skulle ut och lägga ett spår, nu när det är så torrt i skogen. Men det blev alltså bakning i stället.


1april 2007 sön. Sökträning idag mellan kl10 och 13. Kom till skogen ganska tidigt, så jag  hann med en promenad med Jolly innan Henrik kom, det var bara vi som tränade sök idag. Lenita var på tjänstehundsprov med Ozzy (som han fixade galant).  Kerstin kom och fikade med oss i skogen medan hennes spår låg till sig. Det var en solig och skön dag med ca 10 grader. När jag kom hem tvättade jag bilen (kors i taket), skitig var bara förnamnet. Kärrade in en massa smått som blir efter veden, behöver elda bort det innan årets ved kommer hem. Pannan fick inget drag och det rök in så både Berra och jag storknade. Pannan är alltid svårtänd när det är varmare ute än inne i pannrummet. Så nu luktar det brandrök ända uppe i huset, för att inte tala om mina kläder.
Jag planterade ut resterande påskliljor vid husets södervägg, det är så tråkigt i rabatterna den här årstiden. Berra fick inspiration av min biltvätt, så han tvättade sin också. Han hade också krattat en del medan jag var i skogen.


 31 mars lör. Inte samma värme längre, men det är i alla fall fint väder även om det bara är 4 plusgrader.
Nu börjar det lugna ner sig lite i mitt jagande efter folk.
MH;t i Ludvika är i princip under kontroll. Jag ska skriva ut deltagarlistor och förskriva resultatlistan samt skicka PM till deltagarna.
Till korningen i Gävle 26 maj har jag äntligen klart med domare. Ann Englund är en pärla som ställer upp trots att hon skulle vara ledig den dan. Visserligen är det inte klart med testledare (preliminärt bara). Men vad värre är till korningen för min egen del, är att det rasar in anmälningar vi är långt över maxantalet redan, så det är absolut ingen garanti att jag får med alla mina "valpar". Jag skulle vilja ordna en egen korning för bara dem, men hur sjutton ska man få till domare.
Jag planterade om några krukväxter, satte några sticklingar av Mårbackapelargon. Den hade ränt iväg på höjden så det var lika bra att klippa ner den, men det känns inget "snällt" när man knipsar bort både blommor ock knoppar.
Passade också på att plantera om de småblommande påskliljorna, fick användning för av en av de utomhuskrukor som jag ropade in på auktion i söndags (4st för 75kr).
Har klippt lite mattrasor, nu är ju vävstolen klar så nu gäller det att "komponera" färger till de blivande mattorna. Jag har precis hur mycket som helst att klippa av. Men det tar på fingrarna, så det får bli lite då och då. det är ju inte ens årstid att väva nu, det kan man pyssla med på vintern när man är inne mer.
Nu ska jag ut på promenad med Jolly innan det är dags att fixa maten, kanske tar jag cykeln i stället. jag behöver bättra på hennes kondis nu när vi blir tuffare med sökträningen. (flera skick och svårare teräng).


 


29 mars tors. Otroligt varmt för årstiden. +16 grader på dagen. Jag hade en ledig dag. Kerstin kom vid 9.30, vi åkte till Falun och grattade Cilla som fyllt 40 för ett tag se'n. Hade en trevlig förmiddag där, åkte vidare till centrum, kollade om min inlämnade lampa var klar, men det var den inte. Han lovade att sätta igång med den nu. Det är ett gammalt arvegods som ska få ny eldragning och allmän tillsnyggning. Vi passade på att äta på stan, det blev på en chinarestaurang.
Promenerade till Studiefrämjandets lokaler och hämtade pennor och block till Brukshundsklubbens kurser. Åkte vidare till nyöppnade Plantagen och Maxi ICA. Konstaterade att det är ganska dyrt att handla på Plantagen, jag köpte påskliljor, de kostade 19.50 för en kruka. Tvärs över parkeringen på ICA fick man två krukor påskliljor för 15kr. Trädgårdshandskar som kostar 60 kr på Lantmännen kostade 98 på Plantagen. Det gäller att var hyfsat prismedveten när man har en skral kassa.
Hemma hade Synnöve och Arnold kommit på besök och satt och fikade med Berra, så det var bara för Kerstin och mig att fortsätta på den linjen. Jolly och Oliwia for som galningar i trädgården, det var jättebra för då kanske Jolly skulle vara lite lugnare till kvällens träning.
Jag skjutsade hem Kerstin till Hedemora, jag skulle ändå dit och träna med Lenita och Henrik. (se Jollys sida).


Scillan har just börjat blomma28 mars ons. Fortsatt fint väder. Har sovit alldeles för dåligt i natt. Det börjar bli mycket nu. Jag ringer, ringer och ringer till folk utan att få tag i dem. Det är så himla frustrerande. Jag ska starta valpkurs 4 april och har bara fått tag i hälften av människorna på listan.
Jag saknar fortfarande en domare till korningen 26 maj och ve och fasa så har jag "glömt" att boka in en exteriörbeskrivare. Idag måste jag beställa blanketter till både korning och MH. Anmälningarna börjar redan trilla in.
Jag förstår inte hur jag ska kunna få med hela min kull, jag kanske får låta Jolly vänta till hösten och låta hennes syskon få förtur.
Inte har det kommit nå'n kallelse till uppdatering för oss mentalfiguranter i distriktet heller. Upplysningen om den nya korningen är rena katastrofen, enligt de mentaldomare som jag pratat med. Ibland är det så himla bråttom att genomföra nya saker att de som är berörda inte hinner få kunskapen om det.
Igår var jag i skolan på förmiddagen, sen blev det en vända till Borlänge och hämtade sakerna som jag ropat in på auktionen i söndags. Bl.a utomhuskrukor och en liten bokhylla med vinkelbyggt skåp (25:-) Jag har satt det nere i källaren vid ena fönstret, alltid kan man ställa något i den, för att slippa ha allt på golvet.


Tapiol på väg till startTapiol i ledningen
26 mars må.  Åkte till Rättvik på morgonen, båda hästarna startade på V4 på lunchtravet. Otur som bara den med Allegro, han fick rygg på ledaren, men fick ingen som helst lucka till slut, gick i mål friskt på bettet, men oplacerad pga att han aldrig "såg dagens ljus". Kunde inte ha förlorat loppet enligt Daniel, om han bara fått tillstymmelse till fritt fram. Nåja kanske har han nytta av det till nästa start att han har sprungit och varit pigg ända in i mål.
Tapiol hade otur på ett annat vis, han gjorde ett

Ska vi inte åka hem snart?

Fika i bilen

av sina bästa lopp någonsin. Fick ledningen efter startrusning ( hade 4:e spår bakom startbilen), fick en tryckare dryga varvet kvar av en som ville åt ledningen, sen kom det attack från favoriten när det var 600 m kvar och Tapiol svarade tappert och behöll sin ledning till strax före mål, då det kom en häst långt ut i banan och snuvade honom på segern. Men vi var jättenöjda med hans insats till andraplaceringen.
Det var en fullständigt strålande dag, ingen konst att vara på trav i flera timmar när det är sånt väder. Jag hann också med att träna Jolly vid golfbanan, som ligger granne med travbanan, innan travet började. (Jollys sida) När vi kom  hem var det + 13gr kl 17.30. På termometern som sitter på söderväggen var det + 26gr. Scillan hade slagit ut under dagen.
Jag var på styrelsemöte i Falun på kvällen, nåt som jag missat totalt, för jag hade hela dagen gått i tron att det var söndag, söndan "försvann" för då satt jag på auktion från kl11 - 20


Allegro på väg hem

Tapiol lastas

Tapiol på väg hem


 


24 mars lö.  Idag hade vi sökträning 10 - 14  (kan ses på Jollys sida). Två nya tjejer med i gruppen. Toppenfint väder, lite grått till en början, men inte kallt och sen kom solen fram och då blev det kanon, visserligen svettigt att springa, men hellre det än frysa. Gick en prommis med Jolly efter söket.
Nästa vecka blir det sök på söndan, ska försöka få till lydnadsträning nå'n kväll.
Hungrig kom man hem och fick ställa sig vid grytorna. Fläskkotlett med gräddsås till och syltade trattisar, skriver detta medan potatisen kokar, det blir nog ett glas vin till maten också.
I morgon är det auktion i Borlänge som gäller, det blir nog hela da'n.


22 mars tor. Förvirrad eller förvirrad, hade skrivit fel datum på gårdagens dagbok, fick väl lov att ändra på det då. Idag var jag i skolan hela fm, började nu om från start igen i kursboken, och precis som jag hoppades, så blev det några aha upplevelser. Det jag tyckte var helt obegripligt när jag började, begrep jag nu i alla fall lite av. Halva em tillbringades i telefon (ja, inte bokstavligen, men ändå).
Gjorde en rotfruktsgratäng med, lök ost och rester av kassler i. Hann sätta i lite fler trådar i solv och skäl. Det är ett jäkla petjobb, inte ser jag så himla bra heller, så två gånger fick jag börja om för jag hade råkat få med två trådar i samma.
Åkte till ridhuset och tränade en kort stund på kvällen. Förhoppningsvis var det den sista gången för den här årstiden, dags att träna utomhus nu.


Klart för solvning21 mars ons. - 3 grader på morgonen, ganska klart väder. Fram på dagen var det nog ca 5 +. Ylwa kom vid 9-tiden och med gemensamma krafter fick vi varp i vävstolen. Det var ett styvt jobb måste jag säga, vi började dessutom med att skifta gavlarna på vävstolen, eftersom tramporna satt på fel bom. Ylwa blev kvar i dryga 5 timmar innan hon kunde lämna över till mig att solva och trä skälet och det höll jag på med till ryggen nästan kändes som den var av på mitten.
Jag blev ju dålig i ryggen i fredags av att stå och köa i en timme på nya ICAn i Falun, så det får jag väl dras med ett tag nu. Jolly stackarn fick nöja sig med att var ute med mig medan jag kärrade ved. Vi körde lite kontaktövningar på gården, men det blev ingen promenad.
I går var Ozzy, den busiga källarkatten i farten igen, han hade åter vält en vattenkanna, den här gången över mina små knappt uppkomna plantor. Tomatplantorna låg och flöt i vatten, förbannade katt sa jag till honom, men han bara kråmade sig och brydde sig inte det minsta om vad han ställer till med. Nu står plantorna på elementet, få se om det går att torka upp jorden så man kan rädda plantorna.


19 mars mån.  Om det nu var så att snön försvann igår, så var den tillbaka idag med förnyad kraft. Jag tog mig knappt av gårdsplanen när jag skulle till skolan på morgonen. Pluggade duktigt i 3,5 timme, hann precis till slutet på kursboken för photoshop, så nu är det dags att börja om från början. Förhoppningen är ju att en och annan pollett trillar ner då, när jag redan har gjort övningarna en gång tidigare.
Jag hämtade min "varprumpa" i Säter, nu gäller det "bara" att få den i vävstolen också. Var in till Ylwa o Ove på en fika, det är Ylwa som ska hjälpa mig med varpen sen. Hann också med ett besök hos minsta bebisen i Bispberg på hemvägen.
Hade lite bokföring att göra, och samtal att ringa. Jag är i full färd att jaga figuranter till både MH och korning som Boxerklubben ska ha i vår. Det är så himla svårt att få tag i folk, både rent bokstavligt att dom ska vara tillgängliga när jag ringer, men framförallt att dom ska ha tid och möjlighet att ställa upp.bakslag i vädret snöstorm 18 mars-0718 mars sö.  Snacka om bakslag i vädret. Full snöstorm på morgonen och 2 minusgrader. Men jag åkte på sökträningen ändå (kolla Jollys sida), glömde tyvärr regnbrallorna, så när snöandet övergick i regn så blev jag totalt blöt ända in på kroppen. Middagen blev kassler på risbädd med ananas och jag kostade på mig ett glas vitt vin till maten. I övrigt gick dagen i lathetens tecken. Läser i Niina och Kent Svartbergs bok Med sikte på 10:an, för att få inspiration till Jollys lydnadsträning.
Innan dagen var över hade nästan all snö smält eller regnat bort igen.
I går fyllde svärsonen 34 år, så vi var till Gustafs och grattade och fikade. I övrigt var även gårdagen en lat dag. Jag har sått lite fler frön, basilika, gräslök, purjolök och isbergssallad.

 

 


Årets första tvätt som får  torka ute

16 mars fre. Åter en strålande vårdag. Solen sken redan tidigt och även om det blev väldigt blåsigt på eftermiddagen och kvällen så var det helt perfekt på dan. Två vårpremiärer, fikade ute på altanen och hängde tvätten ute. Det luktar ju så friskt om utomhustorkad tvätt, men den lukten är ozon har jag fått veta, så den kanske inte är så nyttig som man tror. Klädsträcken var kolsvarta av sot och föroreningar, detsamma var trädgårdsmöblerna som stått kvar på altanen (under tak) i vinter.
Vi har en katt Ozzy (han som bor i källaren), som är helt knäpp i vatten. Idag när jag flyttade ner en del av blomsådden som har grott, så hade han tippat ut vattenkannan över fönsterbänk m.m. Sen tippade han ut hinken med trasan som jag torkat upp med, medan jag gick upp efter fler blommor. När jag tvättar så drar han upp tvättmaskinens avloppsslang från golvbrunnen, så jag får vatten över hela golvet (nåja, inte över hela men ändå).
Sen ligger han och solar sig i fönstret där jag ska ställa mina plantor. Vete' sjutton om jag vågar sätta några plantor där, han river väl ner dom för att få plats själv.
På eftermiddagen åkte jag till Falun och handlade på nyöppnade ICA Maxi, jösses vilken stor affär och ett kollosalt utbud av matvaror. jag trodde aldrig att man skulle få se så mycket folk på en gång i en mataffär (har visserligen mer än mat, men ändå). Sen jag handlat det jag skulle ha så fick jag stå och köa vid kassan i en timme. Jag pajade ryggen totalt under tiden, det är det värsta för ryggen att stå. Inte blev det bättre av att det blåste småjävlar på travet, dit jag åkte direkt efter Falun. Jolly var helt vriden i blåsten, jag tränade en stund på husvagnsparkeringen vid travbanan, hon Ozzy i källarkönstrethoppade och studsade på mig så fort jag sa nåt till henne.
Allegro startade, men det gick på skit, han slog på en dundergalopp direkt i starten, han såg jättefin ut när han sprang ikapp fältet, men skadan var ju redan skedd så några pengar blev det inte.

 

 

 

 


Jolly hjälper till med vårstädning 15 mars -07


15 mars to. Skolan på fm. Nu börjar det bli roligare med photoshop. Håller mera på med just foton nu. Ingen sol idag, men värme för årstiden så det räcker till, + 10 gr.
Nu är det helt snöfritt på tomten.
Skyfflade bort vintern hundskit i parti och minut, men Jolly är ganska noga med att inte sätta sig var som helst och göra sina behov, så det är inte ända in på husknuten i alla fall.
Jag röjde undan lite nerfallna grenar och tallris och Jolly "hjälpte till" så klart.
I övrigt blev det en ganska lat dag, jag betalade lite räkningar. Jag hade inga pengar med mig när jag var till frissan och klippte mig igår, så det fick jag sätta in på hennes konto idag i stället.
Berra sommarskodde Allegro, det blir väl ett bakslag med snö igen, men han slipper i alla fall gå med vinterskor när han ska starta på Romme i morgon. Det är ett lärlingslopp och samma tjej som vann med Tapiol ska köra honom. Tyvärr från ett tråkigt 7:e spår bakom startbilen.
 


13 mars tis. Allt för mycket att göra hemma för att prioritera kursen. Det är otroligt vilken inverkan solen har, i alla fall på mig. Åkte ner till Bergå och köpte varp till vävstolen, på torsdag ska jag få hjälp att göra en "varprumpa". Passade på att träna Jolly på Bergåparkeringen, som vanligt svårt med koncentrationen på ny plats, dessutom kom brevbäraren och slamrade med brevlådorna som står där och sånt måste kollas noga tycker Jolly.
Marken är alldeles mjuk nu på gårdsplanen när snön försvunnit, så jag drog upp gräs ur gruset tills jag fick ont i ryggen (ovan vid den rörelsen). Började röja ur källaren, det fixas inte på en kafferast. Fyllde hela bilen med sånt som ska till sopstationen. Tog ur innanfönster i källaren, kommer att få mer plats för plantorna då, skurade fönstret, fy attan vad med döda flugor och spindelnät. Tog ner och tvättade gardinerna, dom hade blivit så blekta och fula så jag får nog leta reda på några andra att sätta upp i stället.
Sådde de sista fröna, nu har jag 21 sorters blommor sådda, men bara tomater (3 sorter) bland  grönsaksfröna, resten blir på friland. Zinnian har redan grott och blivit nedflyttad till källaren där det är svalare.
Skurade de blomkrukor, hade några kvar som inte blev gjorda i höstas.
När jag sen hade bakat vaniljhorn på em, så var ryggen totalhavererad, så jag satte mig vid datorn och tittade på missade avsnitt av Höök, som jag egentligen inte gillar så värst, tycker den masar sig för långsamt framåt.
Pluggandet, som jag hade lovat mig själv att göra om jag stannade hemma, blev så klart inte av (kanske i morgon).


Åke Hedhammar

12 mars mån. Nu är det verkligen vårlikt, + 8 grader och hur skitigt som helst ute. Plöjda åkrarna visar mer jord än snö. Fåglarna kvittrar som bara den.
jag tillbringade hela förmiddagen på i skolbänken. jag väntar fortfarande på att polletten ska trilla ner.
Igår satt jag hela eftermiddagen och lyssnade på ett  mycket intressant föredrag med Åke Hedhammar om extrem hundavel. Uppfödarnas ansvar att inte avla på hundar som t.ex. knappt kan andas (för kort nos) eller gå normalt (för raka bakben) ögonskador (ögon som nästan trillar ut) m.fl. extremer.
Han talade även (vilket var otroligt intressant) Om hur långt DNA forskningen gått fram för att ta reda på sjuka gener och därmed kunna sålla bort anlagsbärare för olika sjukdomar ur aveln. Men att sitta stilla i 4 timmar är jobbigt hur fängslande det hela än är.
Synnöve kom och hämtade Oliwia i gårkväll, så nu får Jolly nöja sig med bara mig igen.


10 mars lör. Solen sken från en klarblå himmel redan före kl.7 på morgonen. 1 minusgrad byttes under da'n ut mot 4 plusgrader. Sökträning med vanliga gänget mellan 10 och 13. Det sköna vädret övergick i blåst som hade stormbyar, tallgrenar låg nere på backen på tomten, en hög stege blåste omkull och soptunnan var ute på vandring.
Igår kväll åkte hundarna och jag till Romme bara den stunden det tog att titta på Tapiols lopp. Det duggregnade hela kvällen och var allmänt olustigt väder, dessutom var det obeskrivligt sörjigt och skitigt på backen. Tapiol uppförde sig bra och kom 5:a i ett tufft motstånd, han var bara en tiondels sekund efter andrapriset.
Ska iväg på middag ikväll, bort på middag två helger i sträck, nu är väl nästan årskvoten fylld.


9 mars fre. Mildväder +2 grader och varmare ska det bli. De senaste dagarnas regnande har tagit hårt på snön, vägarna är bara, stora snöfria fläckar här och där på södersidan.
Jag fortsatte att så frön, hade tänkt vänta ett tag med bl.a. dahlia och zinnia, men det är lika bra att köra på, blir dom för tidiga (men det kan jag väl aldrig tro), så får jag sätta ut dom i växthuset och skaffa värme där.
Försökte vara lite duktig med att plugga photoshop, men disciplinen  att plugga hemma är inte det bästa. Det får mig att tänka på hur oerhört lat jag var i skolan på den tiden det begav sig, jag tog aldrig hem en läxbok, det jag inte tog in på lektionerna det fick vara. Att sedan Solvalla låg ett stenkast från skolan gjorde ju inte saken bättre. (Hoppas att inget barnbarn läser detta om mormor/farmor).
Idag kommer Oliwia hit och ska stanna över helgen, till glädje för Jolly, för dom busar och leker så bra tillsammans.


8 mars to. Regn idag också, men det var värst på morgon och förmiddag. Ångade iväg till skolan redan strax före 8, men blev  kvar bara till  elvatiden.
Hemma igen satte jag igång med frösådden, första omgången. Nu är det verkligen vårkänsla, det är märkvärdigt vad lite jord på fingrarna kan åstadkomma. Fick röja bort mina blommande pelargoner för att få plats för såbyttorna i söderfönstret. Nu är det bara att hålla tummarna för att de små rackarna ska gro också. Jag brukar alltid missa nå'n sort som inte behagar ta sig.
Kvällen kommer att tillbringas dels i ridhuset med träning och dels ett instruktörsmöte på brukshundklubben
Kommer väl troligen inte undan med att hålla kurs fram i april.

 


7 mars ons.  Regn, regn och åter regn. Hela gårdsplanen och vägen ut till vägen är en enda sörja av blötsnö.  Det var knappt att min bil sladdade sig fram genom modden. Jag mockade stallet på morgonen medan Berra körde Tapiol (Allegro fick en vilodag till, efter loppet). Sen åkte vi till Borlänge  på shoppingrunda faktiskt. Vi började hos optikern, där jag hade tid till halv 11. Det var ingen större fara med synförsämringen, jag kan klara mig med befintliga glasögon ett tag till om jag vill. Det var lite kluvet att bestämma, för visst såg jag tydligare med lite starkare glas, men det var ju skönt att slippa punga ut med dryga 4.000 för nya glasögon. Vi kollade runt lite på Kupolen, var bl.a. in på Servera som har utförsäljning till 50% p.g.a. ägarbyte. Köpte en digital termometer att sätta i växthuset, för att ha koll på nattemperaturen. Jag köpte lite fler blomfröer. Vi fortsatte in till centrum och käkade lunch på en Tai restaurang. Vidare till ICA Maxi där jag faktiskt hittade ett par jeans till mig och ett par mysbrallor. Skönt att gå med inne och slippa ha byxor som sitter trångt i midjan (eller snarare där midjan borde vara). köpte flera fröer (och jag som trodde att jag hade det mesta som jag behöver i år), men det blev 14 extra påsar. Bl.a. nemesia i ny färg, gul petunia, rosenskära med annorlunda blommor, tobaksblomster i olika utförande. Nu är det bara att starta sådden (det blir nog på fredag).
Det blev dessutom några reaböcker till, de var t.o.m. billigare på ICA Maxi än på Adlibris (fynd alltså). Köpte också ett jättesött litet ställ med byxa och huvjacka, till Elvira.

                  
Smärtans barn Waris Dirie, Människa utan hund Håkan Nesser, Det blod som spillts Åsa Larsson, Sista jouren Karin Wahlberg


 

Igår tisdag var jag i skolan och det var som om jag aldrig hört talas om photoshop, efter en veckas frånvaro var det urblåst i huvudet. och jag som trodde att jag började haja det där med lager i bilderna. Hå, hå ,ja, ja det var lika bra att åka hem, nej då, jag pluggade mina timmar så gott det gick och till slut fick jag också lärarhjälp att lösa problemet. På eftermiddagen åkte jag till Hofors på utställningsmöte, vi börjar nu lägga på ett kol för Boxerklubbens officiella utställning som vi ska ha i Hedemora 1 juli. Vi har inte fått riktigt klart än att vi får flytta den från Hofors till Hedemora. Det är SKK som inte sagt sista ordet än.


5 mars mån. Händelserik dag. Vi åkte till Rättvik på lunchtrav med Allegro. Han uppförde sig jättebra, det är nog bland de bästa lopp han gjort, trots att han bara kom 4:a (dessutom usla prispengar). Han missade ledning, hamnade utvändigt om ledaren och fick tåga i dödens till det var 500 m kvar då fick han en rygg att gå i. Snabb öppning av loppet 1.14 första 500 och 1.15 första 1.000, men ändå hade han ingen tanke på att lägga av till slut, hade samma tid som 3.an och var bara en längd efter vinnaren i mål.
Innan travet började var jag till Nedansiljans BK och tränade för Frida Sundberg, hade lyckats få tag i henne dan innan och bokat in en tid. Tack snälla Frida, så många konkreta tips och aha-upplevelser. Jag var så inspirerad så jag åkte till ridhuset när jag kom hem. Och det var en fröjd att träna, för Jolly var så med på noterna och det tog inte lång stund innan hon köpte det nya jag provade.
Sedan avslutades dagen med månadsmöte på vår brukshundklubb, där går tonerna nu i en mycket positiv anda, det känns lovande för detta året. Riktigt stor uppslutning och många nya medlemmar som är intresserade av klubbarbetet.
Berra hade bandat det nya djurprogrammet från Hundstallet. Jag blev så upprörd över hur i h...vete myndigheterna kan låta sådant få pågå trots flera ÅRS klagomål från grannar, innan man slår till och beslagtar de stackars hundarna. Runt 150 yorkshireterriers i den värsta av missärer.
Skönt att se det bandade avsnittet av Cesar Millan efter det, han har åtminstånde "normalknäppa" människor att handskas med.


4 mars sön. Ganska händelserik dag. Började med att nå'n främmande hankatt varit inne i källaren och pinkat, så det stank kattpiss. Fy sjutton inte kan man ta bort det heller för man vet aldrig var någonstans det är.
Sökträning 10 -13. Mycket snö att pulsa i men "stigen" var en gammal traktorväg så den var skaplig, vi testade en ny plats den här gången. Nå'n plusgrad gjorde att det var jätteskönt att vara ute. Jag stannade även till vid ridhuset och tränade en halvtimme.
När jag kom hem såg jag att hästarna totalkvaddat båda hagarna och jag passade på att åka av vägen i snömodden när jag hade uppmärksamheten på hagen. Puh, det blev ett styvt jobb att skotta fram bilen i omgångar medan vi jobbade med att dra upp den med Berras bil (som har fyrhjulsdrift, vilken tur).
Se'n slet vi i två timmar med att laga hagen, ny mast, den har gått av. Måste ha en mast som håller upp eltråden så bilar kan gå under, för tråden går tvärs över vägen till elstolpen. Trådar och trasiga isolatorer låg som ett plockepinn över halva hagen. Klockan hade hunnit bli 4 och magen kurrade när vi var klara, då fick Berra åka och köpa pizza i Skedvi, för att ställa mig och laga mat nekade jag till. Ja,ja, det är roligt nästan jämt.
Jolly låg inne i soffan och trynade, hon var helt nöjd med sin dag.


       3 mars lör.  Efter mycket funderande åkte jag ändå till Borlänge och tävlade med
        Jolly (går att kolla på hennes resultatsida).
        Sov dåligt i natt. Åt nog för mycket god mat igår, då vi var bjudna till våra närmaste
        grannar på en utsökt middag.
        Fotot visar den framdukade förrätten, som bestod av avocado och kräftstjärtar
        på en bädd av sallad. Mums! Man är inte precis bortskämd med att sätta sig vid
        dukat bord och detta var en riktig höjdare.
        När jag kom hem från Borlänge, blev ingenting mer uträttat. Jolly var också nöjd och
        sov gott resten av dan.   
        Jag hade henne med uppe på läktaren i ridhuset och hon morrade ganska
        stressat åt alla hundar som låg för nära, så hon blev nog trött bara av det.
        I morgon är det sökträning igen, då får hon trötta ut sig på ett mer fysiskt vis.

 

 2 mars fre.
+ 1grad kl 7 på morgonen, det kändes inte helt fel. Jag blev så inspirerad att jag slängde ut mattor och skakade dem, dammsög och hann med två maskiner tvätt före klockan 10.
Hade inte tänkt köpa några reaböcker i år, men jag visste att det skulle vara kört, för jag köper ALLTID, men den här gången tog jag det via nätet. Har handlat både från Adlibris och Bokia och alla böcker var inte på rea. Några var även pocket, trots att jag inte gillar det för de har oftast så små bokstäver så jag har problem att läsa dem.Bananflugornas herre Fredrik Eklund, Damernas detektivbyrå, Den tatuerade flickan, Camilla Läckbergs Isprinsessan, Stenhuggaren och Predikanten, Sov du så diskar jag Stig Claesson, Maskrosbarn Sandra Gustafsson (inte på rea, men den har jag länge velat läsa) Med sikte på tian av Niina Svarberg, där ska jag förhoppningsvis få tips för min träning med Jolly 1 mars 2007 tors.
Visst är det härligt, ny månad och en bit närmare våren. Det snöade på morgonen och en hel del hade kommit i natt. Och det var mindre härligt att skotta snön, för den var hur tung som helst i det milda vädret. Men trapporna behövde skottas och platsen fram till fåglarnas mat, som fick påfyllning idag. Jag bakade bullar och gjorde kakor på fm. Betalade lite fler räkningar, samt bokförde för Boxerklubben, lika bra att sköta den sysslan tills vi får en ny kassör, om vi får det.
Synnöve dök upp på eftermiddagen med en stor gryta pitepalt, för när hon sett att Berra var så förtjust i kroppkakor, så tyckte hon att han skulle få prova palt också.
Jag åkte till ridhuset och tränade Jolly på kvällen. Satt i en timme först medan de andra tränade sina hundar, hoppades att utmattningsmetoden skulle fungera på Jolly, men tyvärr var hon lika stressad hela tiden av att se de andra hundarna få göra roliga saker.
M tyckte att jag ska tävla på lördag i alla fall och ta det som en träning, vi får väl se.
Igår var svärdottern här och hjälpte mig med datorn i flera timmar. Oh, om man ändå hade den kunskapen. Nu är det mesta av datorproblemen fixade. Lilla Elvira låg på golvet och sov under tiden, hon är så bedårande den lilla, som nu hunnit bli fyra veckor gammal.


 
28 febr. ons.
Idag har jag blivit utmanad av Paula på både det ena och det andra, får väl ta dem i ordning. Här kommer svar på den första.

1. När gick du upp idag?  kl7
2. Diamanter eller pärlor? Varken det ena ellar andra är en typisk "icke-smycken-människa"
3. Senaste filmen du såg på bio? Den bästa av mödrar
4. Favorit TV program?  Mannen som talar med hundar, engelska deckare, svenska serier (oftast)
5. Vad åt du till frukost? Havregrynsgröt med lingonsylt (hemgjord så klart) te och en mjuk mörk macka med ost
6.Vad är ditt mellannamn? Ingeborg
7. Vad är din favoritmat? Kyckling i nästan alla former, kålpudding, spagetti o köttfärssås, pajer
8. Vilken mat gillar du inte? Lever
9. Favorit chips? Köper nästan aldrig chips
10. Vilken är din favorit CD för tillfället? Lyssnar inte på musik på CD, men har fått en mp3 spelare idag (men jag vet inte hur man använder den, får väl fråga ett barnbarn)
11. Vilken bil kör du? Suzuki Wagon (årsmodell 2001 köpte den när jag hade valpar samma år)
12. Favorit macka? Svårt, men en vanlig ostmacka tror jag, gärna på mörkt, men inte osötat, bröd.
13. Vilka mänskliga karaktärsdrag, kan du bara inte med? Falskhet, avundsjuka, hyckleri
14. Vika är dina favoritkläder? Brallor som inte sitter åt i midjan, T-skirt och tröja
15. Om du fick åka vart du ville på semester. Vart åkte du då? Turkiet eller Marocko
16. Favoritklädmärke? Vet inte ens vad det är
17. Var vill du dra dig tillbaka? Jag trivs bra där jag bor nu, hoppas jag orkar bo här även när jag blir gammal
18. Favorit tid på dagen? Förmiddag
19. Var är du född? Stockholm
20. Vilken är din favoritsport att se på? Trav, annars ingenting
21. Vem tror du inte sänder detta tillbaks? Det visar sig
22. Vem tror du skickar tillbaks först? Se ovan.
23. Coca Cola eller Pepsi? Inte förtjust i nåndera
24. Fotboll eller ishockey? Ingendera
25. Är du en morronmänniska eller nattuggla? Morgon, men ännu mer förr
26. Pedikyr eller manikyr? Vad är det?
27. Några spännande nyheter att berätta för oss? Min svärdotter har varit här idag och fixat många av felen på min dator!
28. Vad ville du bli när du va liten? Veterinär eller bondmora
29. Bästa barndomsminnet? Sommaren när jag var 13 och på en bondgård över lovet
30. Varit i aftika ? Ja, i Marocko t.o.m. två gånger
31. Nånsin rullat in nån i toapapper? Icke
32. Varit med om en bilolycka? Nej, tack o lov
33. Favoritdag i veckan? Alla dar är lika
34. Favorit restaurant? Har jag dessvärre ingen
35. Favoritblommor? Nu blev det för svårt, jag tycker om så många, men tulpaner den här årstiden och dahlior på sommaren
37. Favorit snabbmats restaurant? Har ingen, men det händer att man tar en pizza nån gång nånstans
38. Hur många gånger kuggade du uppkörningen? Aj då, får erkänna att jag kuggades första gången
39. Vem fick du senaste mailet från? Paula
40. På vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort? Ingen
41. Läggdags? Tidigt. oftast vid 22, när travet är slut på TV, men se'n kan jag ligga och läsa en timme eller mer.
42. Vems svar är du mest nyfiken på av dom du skickar brevet till? Allas svar
43. Senaste personen du delade en middag med? Mannen
44. Vad lyssnar du till just nu? Ingenting
45. Favoritfärg? Jag tror inte jag har nå'n
46. Hur många tatueringar har du? Ingen och det är jag glad för
47. Hur många sänder du det här mailet till? Jag har inte bestämt mig än vilka det blir.

Nästa utmaning handlade om Jolly

Lika bra att ta den på en gång

 

 

    Var är hunden född?

    Här hemma den 26 juli 2004, hennes officiella namn
    Travarens Jolly Face

 

 

 

 

                Hur många halsband och koppel har hunden?

Det är ett flertal, men alla utom det hon har på sig här, är ärvda efter tidigare hundar. Men detta är ett handsytt med flätad bård. Får endast bäras vid speciella tillfällen :-). Koppel ligger flera stycken, det ena trasigare än det andra, i bilen. Jag glömmer nästan alltid att ta med koppel när vi går på promenad, men ibland ligger det ett i jackfickan.

 

 

 


         Hur ser hundens förhållande till vatten ut?

Jodå, får hon bada på egna villkor så går det bra. Men det var inget kul när jag tvingade henne att simma, men det var ju i konvalescentsyfte så hon var så illa tvungen.

 
 

Har hunden några “kläder” (täcken eller liknande)?
Jo då ett antal täcken, hon har ju inte så mycket till päls att värma sig med vintertid, men det är mest när hon är i bilen som de är på, utomhus håller hon igång så där behövs sällan nåt täcke.

Har hunden något speciellt kännetecken som skiljer den från andra hundar av samma ras/färg?
Hon har ju ganska mycket vita tecken, som gör henne lätt att känna igen, har dessutom en mycket vacker färg.

Hur reagerade resten av flocken (tvåbenta och fyrbenta) när den nya hunden flyttade in?
Det var ju inte precis första gången det kom en ny hund i huset, men tyvärr kunde Lydia aldrig acceptera Jolly, vilket innebar att Lydia fick flytta. Det var inget lätt beslut att ta, men jag var tvungen att välja.

Vad är/skulle vara den bästa belöningen hunden kunde få?
Förutom köttbullar eller annat godis, så är lyckan att komma med ut tillräcklig belöning.

Vad är det bästa hunden vet?
Att få vara med ute och spåra och träna sök. Det hoppas jag och tror i alla fall.

Vad är det värsta hunden vet?
Få klorna klippta.

Har hunden någon alldeles speciell egenhet?
Egentligen inte, hon är en ganska okomplicerad hund, har aldrig bitit sönder något eller stulit ätbart från bord och bänkar, men hon jagar katterna, även om det är ganska halvhjärtat.

Har hunden någon alldeles speciell egenhet?           
Se föregående svar.

Var sover hunden på natten?
För det mesta i sin biabädd på övre hallen, men hon kan ligga var hon vill, utom i min säng. Då skulle jag inte kunna sova och vara helt förstörd av värk på morgonen. Men hon låg faktiskt i min säng sin första månad när alla syskon och hennes mamma hade flyttat härifrån. Det var första och enda gången det har hänt att jag haft någon hund i sängen.

Vad får hunden för foder?
Doggy Professional Extra Aktiv, förutom alla pannkakor, köttbullar, korvbitar, tubostar, blodpudding som hon får när vi tränar.

Hur reagerar hunden när den får några dagars vila?
Det gör ingen skillnad, sover jag så sover hon. Är jag aktiv så hänger hon på. Men visst är hon mer på tårna om vi inte tränat på ett tag.

Vad tror du skulle vara hundens drömtillvaro?
Jag vill ju hoppas och tro att hon lever i den
nu.

Ja det var då en redig lista som härmed är besvarad.


 

 27 febr. tis. Idag blev det mycket kontoret, röjde lite, betalade räkningar m.m.. Satt i telefon med datasupporten i evighet utan att få någon framgång. Skannade på nytt efter virus. Svärsonen har åkt på förkylning, så det dröjer nog innan han får tid och ork att komma hit och titta på eländet. Jag kom inte ens ut och kärra ved, när eftermiddagen kom hade jag huvudvärk, det hjälpte inte att dricka kaffe. Jolly stackarn fick roa sig ute på egen hand.
Fy, hur tråkigt låter inte allt detta, men det är en ny dag i morgon.


                                                                                                                                                                                                                                                             

 

26 febr. mån.  Stack iväg till skola och beredde mig på en heldag där, men det var lärarlöst p.g.a. lov, så det var ju ganska meningslöst att stanna nå'n längre stund. Var kvar så jag fikade tillsammans med Kajsa, som pluggar samtidigt som jag vissa dagar, sen åkte jag hem, för att vara hemma när Synnöve hämtade Oliwia, men hon var redan hämtad. Synnöve har stor sorg just nu då Carolina, som legat på djursjukhuset över helgen, inte gick att rädda, hennes njurar var för dåliga, så hon fick sluta sina dagar i dag. Nu får Synnöve vänta på svar på obduktionen om de möjligen kan se vad det var som orsakat den förgiftning som hon troligen drabbades av i somras. Det är så obeskrivligt ledsamt när man mister en hund, speciellt när det inte är av ålderdomsskäl.

 

Carolina frisk och kry tillsammans med Garfield och Jolly i december 2005


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

25 febr. sön. Åh, snart är denna korta men tråkiga månad slut, trots snöfall idag så märker man ändå ljusningen.
Jag satte upp nya köksgardiner på morgonen, fick fålla och stryka först. Gardinerna var med i banankartong full med tyger som jag ropat in på auktion för en femtilapp för att ha till mattrasor.
Jag gick igenom mina fröpåsar från i fjol, det är inte så mycket som behöver kompletteras såg jag. Bara dahlia, nemesia, sommarflox och dubbel petunia, tror jag i alla fall. Men nå'n ny sort ska det väl kanske bli ändå.
Mellan klockan 10 o 12 tränade vi sök, det var bara nå'n minusgrad, så även om det snöade så var det ganska skönt i skogen. Tränade i ridhuset efter, men det var rena katastrofen. Främmande hund på plats och Jolly helt störd, det gick överhuvudtaget inte att få någon bra kontakt med henne. På platsliggningen tillsammans med hunden som hon inte kände så låg hon som på nålar hela tiden och det var mycket pip och gnäll i början. jag tror att jag hoppar över tävlingen på lördag och spar till det går att tävla utomhus i stället.
Möte på brukshundklubben på em.


24 febr. lör. Berra åkte till banan och körde snabbjobb Allegro. Jag tog ut hundarna bara på tomten, dom busar och springer som skållade troll. Jag passade på att fylla på med ved, så jag kärrade in fyra kärror, sen var jag slut.
Satt sedan inne vid datorn och skannade bilder till min nostalgiska fotosida. Ja, nostalgisk är verkligen vad man blir och förskräckt när man ser vad fort tiden gått. Bara en sån sak som att det var ca 20 år sedan jag slutade köra lopp.
Jag gjorde raggmunk, hade bara orimmat fläsk, men det gick bra ändå. Det är inte så konstigt att man inte gör den maträtten så ofta, för det tog en jäkla tid att grädda dom, men Berra blev glad för det är en av hans favoriträtter.


22 febr. tors. - 17gr kl07. Jag var hemma och pluggade idag. Faktum är att jag gjorde det också, i tre timmar på förmiddagen. Det blev förståss ett avbrott när vi fick ut och hämta Tapiol på vägen och laga hagen som han pajat. Allegro gick kvar i hagen, det var ju bussigt för trådarna låg nerrivna så han hade bara kunnat knalla ut.
Jag har börjat använda min skanner (jätteroligt), har gått igenom en massa gamla svartvita kort, som jag skannat och lagt ut en del på en ny fotosida, kallad nostalgibilder, fler kommer. Men eftersom jag inte vet hur jag ska göra för att lägga till en ny sida i menyraden (ja, jag skäms men så är det), så har jag den länkad från fotoalbum.
Jag var till banken för att ändra lite på mitt sparande, sen tog vi en promenad jag och Jolly. Det blåste ganska kallt, men kroppen håller sig då varm når man går.


21 febr. ons. Burr sa räven när han såg en naken häst. Ja burr kan man verkligen säga idag, -23 grader på stallet när jag gav hästarna mat i morse. Jolly var blixtsnabbt inne igen och ville inte alls följa med ner till brevlådan för att hämta tidningen.
Tapiol skötte sig finfint igår och kom 2:a, spädde på sin prissumma med 14.000. Emottages tacksamt med tanke på vad Jollys omkostnader gick på när hon var sjuk,18.500. Men jag ska väl inte klaga har fått tillbaka 12.000 från försäkringsbolaget och Jolly är frisk och kry.
Berra hade en riktig mardrömsresa hem från Gävle i går kväll. Jag hade ju sett på nyheterna att det var snökaos i Gävletrakten och på radion gick det ut varningar hela kvällen. Flera mil fick han köra ca 40km i timmen, vägen var snorhal och snön vräkte ner.


20 febr. tis. Skola i går i många timmar. Datasupport via telefon i långeliga tider. Jag tror tamefaktiskt att jag fått virus i nya datorn. Mer support idag när jag kom hem från kursen. nu är rådet att av- och ominstallera hela köret, fy fasen! Jag har som tur är fortfarande det mesta kvar även i gamla datorn, för det överflyttade kommer ju att försvinna vid avinstalleringen. VARFÖR kan inte allt bara FUNGERA?
Kallt som bara den i dag - 15 i morse och nästan lika kallt igen nu på eftermiddagen. Sparkturen med Jolly blev snabbt avklarad, det blåste småjävlar dessutom.
Berra åkte till Gävle med Tapiol. Jag får nöja mig med att se honom på tv i kväll.
Igår lyckades vi äntligen få strömmen att fungera till hagen, men då hade de rara djuren redan varit nere i byn och lite till (ca 3 km fram och åter). Jag var inte hemma, var ju i skolan. Berra tog bil och hästsläp för att hämta dem, men de var redan försvunna från den plats där de senast setts. När han kom hem igen så gick dom på tomten och skrotade. (Jag tror att dom flinade också).


18 febr. sön. Har just kommit hem från bystugans  årsmöte. Det är det tredje årsmötet på en vecka, men detta var det snabbaste, avklarat på mindre än en timme. Valberedningen hade 5 nya namn att välja in i styrelsen, men det hade varit så lätt att få tag i folk att valberedningen föreslog sig själva till omval. Det har jag aldrig varit med om förut. det brukar ju vara den marigaste biten på ett årsmöte att välja ny valberedning.
Det hela avslutades med kaffe och semmeltårta.
Förmiddagen tillbringades i skogen, vi var tre på sökträningen. Det var tungsprunget i snön, eftersom det slagit om till mildväder så vi fick pulsa ordentligt. Mer om träningen på Jollys sida.


17 febr. lör. Nollgradigt väder idag. Jag bakade bullar på morgonen, jag förstår inte att de tar slut i frysen så fort. Fick besök till förmiddagsfikat, så jag hade sällskap i köket när jag skalade en hel gryta med potatis för att göra kroppkakor. Det är det bästa Berra vet så det är lika bra att göra en rejäl laddning. Jag blir mätt på tre stycken, men han klämmer gladeligen både 7 och 8.
Jag satt och skrev av hela adressboken från gamla datorn, adresserna har ju dessvärre inte gått att flytta över till nya datorn. Det var otroligt vad många det var, men jag fick ju passa på att rensa samtidigt. Nu har jag dem i alla fall nedskrivna så jag sen kan skriva över i nya adressboken. Fan att det ska vara så omständigt att byta dator.
Idag har jag också använt datorn till något jag aldrig gjort tidigare, jag såg på TV program medan deg och bullar jäste. Jag har ju inte kunnat titta på Saltön på måndagskvällar, för det kolliderar med Cesar Millans hundprogram, som jag hellre sett på, men nu passade jag alltså på att se Saltön via datorn, det gick ju det med även om inte bilden var så super precis.
Berra var in till banan och snabbjobbade Allegro. Tapiol hade trampat sig i hagen på en framhov, får verkligen hoppas att han inte blir halt av det eftersom han ska starta på tisdag.
Trots det milda vädret så blev det dåligt med promenad. Får ta igen det med råge i morgon när vi ska träna sök.
Nu har jag fått PM för lydnadstävlingen i Borlänge (3/3), den är i ett ridhus som vi aldrig varit i, få se om man får möjlighet att åka dit och visa platsen för Jolly åtminstånne. Det var 18 anmälningar i hennes klass.


15 febr. tors. Endast lite snö kom det igår, så det var bara att sopa av altan och trappen, slapp skotta den här gången. Bara -3 grader i morse kl. 7.
Telefonen gick varm hela f.m., så jag missade att åka till skolan i tid. Så det blev en skolkardag till. Skulle plugga hemifrån i stället, men den disciplinen på mig själv hade jag inte, så det stannade vid tanken. jag gick lång promenad med Jolly i stället.
Försöker hitta mina "borttappade" filer i datorn utan att lyckas. Jag hoppas Tomas kommer i kväll och hittar felet, så han räddar mig från ett mindre sammanbrott. det är otroligt frustrerande att inte hitta adressboken i outlook t.ex..
Fick hälsning från gamla Grattis, när hennes matte Ann ringde, det är så roligt att höra att Grattis fortfarande är så pigg trots att hon är en bra bit inne på sitt tolfte år.


14 febr. ons. Ja, men fy fasen för datorer som inte fungerar. Det må vara alla hjärtans dag idag, men jag är bara på dåligt humör. Det är massor som inte fungerar på min nya dator. Igår fick jag dessutom ett mail med två bifogade filer från en kompis, men han hade bara  skickat den ena, den andra hade han inte bifogat alls . Den filen var ett bildspel, med bl.a. reklam för olika program, men också en bild på Jolly!!! och foton från en hemsida som jag nyss besökt. Betyder detta att jag fått in virus i min sprillans nya dator???
Försökte koncentrera mig på att jobba lite med Photoshop, men huvet ville inte alls vara med, så nu går jag ut med Jolly i stället. Det är i alla fall skönt väder ute och nu har det slutat snöa också.
Men en liten positiv sak såg jag just när jag gick ut på nätet och kollade startlistan till Gävle (till tisdag 20/2). Tapiol fick innerkant, vilken röta, att få innerkanten två starter i rad. Men Allegro kom inte med, han var bara sjätte reserv. Synd för han tränar toppenbra nu, kändes dunderfin i gårdagens snabbjobb på Romme.


13 febr. tis. Hoppsan mina mappar till hemsidan har flytt sin kos, eller i varje fall gömt sig så jag inte kan lägga ut sidan på nätet för närvarade, det finns bara bilder, inga textmappar. Det är roligt nästan jämt, fast inte just nu. Skolkade från skolan för att plugga hemifrån i stället. Bara -4 grader ute, så det får bli en sväng till ridhuset också efter Jollys promenad. Berra åkte till Romme för att snabbjobba Allegro, vi ska anmäla både honom och Tapiol till Gävle, sen återstår det att se om Allegro kommer med.
Jolly var på ett strålande träningshumör, det är så roligt med den hunden, för trots att jag är skitlat av naturen och måste bli mycket "pushad" på för att träna kontinuerligt, så är det inte så svårt att hålla igång träningen med henne, för hennes glädje smittar av sig. Jag kan skratta högt för mig själv, som idag när hon vid apporteringen kör ner hela trynet i sågspånet, så det står som ett moln runt henne, när hon greppar apporten i full fart, sen kommer hon och lämnar av med hela munnen full av sågspån. ja, den hunden är utan tvekan en liten älskling.


12 febr. mån. Nu har jag varit utan dator i flera dagar, vilket trauma. Men nu har nya datorn anlänt och i två kvällar har snälla svärsonen hjälp mig att flytta över innehållet från gamla datorn. Fortfarande är det mycket kvar att göra, men förhoppningsvis kan jag klara det själv. Jag har i alla fall hemsidan och e-posten tillbaka. I fredags fick vi äntligen träffa vårt senaste barnbarn, hon var lika otroligt söt och fin som vi sett på foto. Jag blev förlåten, trots att jag köpt babykläder i rosa.
I lördags hade Boxerklubben årsmöte, vi valde ny kassör, efter mig som varit kassör i 15 år. Men redan innan årsmötet var över så åkte nyvalde kassören hem i ilska, p.g.a. en punkt på dagordningen,  så nu vet vi inte hur läget är, jag är vice kassör och kanske måste fortsätta med jobbet ett tag till.
I går, söndag hade vår brukshundklubb årsmöte, jag prioriterade det före travet på Solvalla, där Tapiol startade och kom 5:a på nya, för honom, fina rekordet 1.14,8a. Förmiddagen i går var jag på sökträning (se Jollys sida träning), trots -8grader, så var det skönt ute, sen hade jag stallet att mocka, eftersom Berra var på  trav. Jag hann precis hem efter årsmötetet för att se Tapiol på TV.
Idag har jag haft skoldag, jag går lite längre på måndagarna. Men i nya datorn har jag rätt version av photoshop, så nu kan jag plugga hemma också.


7 febr. ons. Burr, som sjutton vad kallt, -24grader på stallet, när jag gick ut och gav hästarna mat på morgonen. Tur att värmefläkten fungerar, annars skulle vattnet frysa i vattenkopparna, men nu håller det +2 grader inne i stallet. Åter en dag att hämta Tapiol utanför hagen, den här gången hade han tagit med sig Allegro ut också, för han har kommit på hur man lyfter av elhandtagen. Jag gjorde lite special med stängningen så nu hoppas jag att dom blir kvar. Det är ju inte så kul att pulsa i snö upp till knäna i -20 grader på grannens åker, för att hämta hästarna vid vår dyngstack, dit dom gått för att hälsa på hästarna i den andra hagen.
Jag tog sparken på Jollys promenad, men trots att det är så halt på vägen så är det tillräckligt med sandkorn för att sparkföret är förstört, men man kan ju alltid ha den som stöd. Det blev ingen långpromenad p.g.a. kylan, men vädret var vackert, med denna gnistrande snö. Det var också lätt att skotta, när inte snön var tung. Det blev ett par kärror ved också medan vi var ute. När jag kom in igen så bakade jag vaniljhorn till lördagens årsmöte. 
Satt vid datorn och försökte plugga på Photoshop, men det är en mycket enklare version som jag har på datorn än den som är på kursen, så det blev inte jämförbart och det mesta gick på skit (som vanligt).
Jag fick foto på vårt senaste bedårande barnbarn via mail från sonen, men de är fortfarade kvar i Järbo, så jag har inte fått träffa henne än.


6 febr. tis. Det snöade ymnigt hela f.m., lite mindre sen under da'n. Snorhala vägar, nu gäller det att köra som om man hade ett ägg under både gas och bromspedalerna  (försiktigt med andra ord). Det blev datakurs på f.m.. Fick ett samtal på mobilen att Diana med föl var ute och sprang, igår ringde en och sa att Tapiol var ute ur hagen. Vintern är ett skit för strömmen till hagarna leder för dåligt, hästarna har dessutom täcken på sig som gör att dom kan gå tuffare mot trådarna utan att känna nå'n ström. Nåväl dom är snälla ändå och går inte så långt och låter sig snällt fångas när man ska hämta dom. 
Mot kvällningen skulle vi åka och gratta barnbarnet Tobias som fyller 17 år i morgon, men vi blev försenade för Diana var på riktigt dåligt humör när Tapiol skulle in från hagen, hon slog som en tok när han passerade hennes box, och lyckades slå ur 8 brädor ur boxdörren, dom flög som plockepinn över Berra och Tapiol.
När vi ändå var till Borlänge passade vi på att handla till lilla nya barnbarnet, det var så gulligt att få handla lite i rosa färger äntligen.
När vi kom hem igen var det bara att tända upp i pannan, för nu har det frusit på igen, -16 grader. Lagom är ett bra svenskt ord som jag skulle vilja att kylan var.


5 febr. mån. Idag blev det skolan i många timmar. Halv nio till halv tre närmare bestämt. Började en kurs i webbdesign, det höll jag på med på f.m., men sen kom en annan lärare som sa att jag skulle göra klart photoshop först innan jag började webbdesignen, för det blir bara förvirrat att köra dem parallellt. Om nu nåt kan bli mer förvirrat än vad det är.
Ute blåste småspik och grannen körde ut grisskit så stackars Jolly blev utan promenad.
Jag pratade med Ylwa i telefon, de hade varit till Strömsholm idag och kollat hörseln på Corinne (6 månader gammal). Corinne var stendöv, stackars, stackars Ylwa och Ove. Först har de väntat så länge på att få hämta denna valpen, efter att deras förra tik hastigt fick sluta sina dagar, och nu detta.
Jag avslutar dagens dagbok med en tänkvärd liten story, som jag fick första gången av någon för flera år sedan, men den poppar upp ibland i min e-post

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet
framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor, tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar.
Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.
Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna.
Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.
Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt "ja".
Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.
"Nu", sa professorn medan skratten klingade ut, "vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv."
Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna.
"Om ni lägger sanden i burken först", fortsatte professorn, "går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig."
Så... Var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.
Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand."
En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.
Professorn log. "Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och
pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän."


4 febr. sön.    I dag har det varit hundträning i flera timmar. Perfekt mild vinterdag. Kerstin hade sin grupp med spårhundar och jag var med min grupp sökhundar, vi fikar tillsammans och har det himla trevligt i skogen. Vi körde en ny sort sökövning idag (se Jollys sida). Killarna med Miro och Rufus fick lite läxa att jobba på sin "skogslydnad", men hundarna är jättetrevliga och gillar figuranterna. 
Jag stannade till vid ridhuset efteråt och tog ett lydnadspass (jag passerar precis utanför på hemvägen).
Hemma blev det en lat e.m., jag gjorde vitlöksspäckad fläskkarré i stekgrytan, kryddad med rosmarin och dragon, det skulle ha varit timjan, men det hade jag ingen och man tager vad man haver enligt Kajsa Wargs devis. Det blev ett glas vin till maten och sen V65 på TV.
I kväll på TV ska jag kolla på gamlingarna som åker husbil till Agadir i Marocko, kan vara kul att se, eftersom vi precis varit där.


3 febr. lör. Strålande vackert väder, nästan som en vårdag med takdropp, solsken och  4 grader varmt.
Var tvungen att städa lite, dammsuga och torka golven, men sen tog jag sparken och tog en så lång tur som min höftsmärta klarade av. Jolly mindes från ifjol att man inte får bita i medarna och sprang fint vid sidan tills vi kom till skogsvägen, där fick jag lämna sparken och promenera för det var för mycket snö.
Berra var in till Romme och körde fort med Allegro, han kändes hur bra som helst, den här gången fick Allegro gå intervaller på rakbanan 8 st efter 1,25. 77 i puls efter. Om han ändå ville visa sitt kunnande när det är allvar också. Vi anmäler till Gävle 12 februari. (om han nu får vara med).
Jag gick igenom mina blomfröer som finns kvar från förra året. Det var väldigt många, så det är inte mycket som behöver kompletteras. Man blir inspirerad att sätta igång en sån här fin dag, men det får nog dröja minst ett par veckor till.


2 febr. fre. Vilket glädjebesked jag fick idag. Klockan 9.03 i morse föddes vårt 8:de barnbarn. Yngste sonen Peter och hans Kerstin fick sitt första barn,  en dotter. Jätteroligt att det blev en tös, vårt första barnbarn Emelie fyller 19 år i vår, därefter har det kommit 6 pojkar. När Peter ringde på förmiddagen frågade han om jag kunde gissa en gåta. Vad är det som är 51 cm långt och väger 4.100 gram. Det var ju också ett sätt att tala om att han blivit pappa!
Tyvärr för min del så ligger Kerstin i Gävle, så det blir inget besök förrän hon kommit hem igen och hemmet blir nog till en början i Järbo (dom bor ju på två ställen).
Att baka bullar (till Boxerklubbens årsmöte) gick som en dans när man hade den trevliga nyheten att suga på.
Plockade fram sparken för att ta mig en premiärtur, men det fick bli promenad i stället för vägen var alldeles för mycket sandad. Dessutom blev vi alldeles blöta Jolly och jag, för det regnade, det var +2 grader. Men Jolly är aldrig lessen över nå't väder, hon tar snö eller regn, varmt eller kallt med samma spralliga glädje. 
Gjorde klart bokföringen på eftermiddagen, för det kom fikagäster i går, så jag hann inte bli klar då.
Jag var en vända till ridhuset på kvällen i gårkväll, Jolly fick träna på att hålla sig lugn i främmande hundars närvaro. Jösses vilket behov vi har av den träningen. (se hennes sida).


1 febr. tor.  Årets tråkigaste månad, näst efter januari, men just idag startar den med jättefint väder nollgradigt och solsken. Det kändes ju inte jättekul att sitta på skolbänken flera timmar då.
Gårdagens veterinärbesked om Allegro sa bara att han mådde alldeles utmärkt, toppenvärden på allt. Vet knappt om man ska vara glad eller besviken, för varför vill han inte springa som han kan.
Jolly fick ett träningspass till igår kväll, stor skillnad på henne med störning runt omkring, Lenita hade båda sina hundar i ridhuset samtidigt. Vi behöver mer sån träning.
På söndag ska vi träffas för sökträning igen om inte kylan kommer tillbaka.


31 jan. ons. Jag började med att förbereda den bokföring som skulle göras under dan. Dags att byta bokföringsår och bokföra hela januari. Men eftersom det är så tråkigt så åkte jag och tränade Jolly ett tag, för att sen ta itu med verifikationerna på eftermiddagen.
Berra åkte med Allegro till Borlänge, han hade tid på ATG-kliniken, få se om dom hittar nå't fel på kraken. I går blev vi erbjudna att få tillbaks en av våra uppfödningar för avel. Hade det varit för några år sedan så hade vi tackat och tagit emot, men nu känns det som vi behöver trappa ner även det lilla vi har. Jag skulle vilja sälja ettårige Dino redan nu och inte vänta till han är inkörd, men det är svårt att hitta köpare och ännu svårare att få anständigt betalt.
Berra har allt större problem med sin reumatism och utslitna axlar. Vintern är absolut inte hans årstid. Men det är svårt att lägga av med nå't som man hållit på med så länge (50 år närmare bestämt).
I kväll ska jag tillbaka till ridhuset för att träna med Lenita, hon kan ju inte komma ifrån på dagarna (det är bara när man är lyxhustru som jag som man kan göra det :) )
Jag har fått ett (egentligen flera) kedjebrev för ett tag se'n. Jag gillar inte alls kedjebrev, men dessa var så harmlösa, man ska bara skicka ett recept till en av två namn via e-post och skicka brevet vidare till 10 e-postvänner (och det är ju ingen konst), och nu ramlar recepten in det ena efter det andra och inget av dem har jag förut. Ganska kul idé, för alla måste vi ju laga mat och idétorka har man ju ganska ofta (i alla fall jag).


30 jan. tis. Det blir mycket väder när man skriver dagbok, så också idag. -5 grader på morgonen blev endast 0 grader på da'n och dessutom regn ett tag som övergick till ganska ymnigt snöfall. Jag var i skolan på fm. Fortfarande otroligt marigt för ett gammalt huvud och lära sig nåt i Photoshop, men skam den som ger sig. Anmälde mig dessutom till webdesign, för att köra parallellt, börjar på måndag. Jag var till Ylwa på hemvägen och gav lite fler tips för träningen av Corinne. De ska till Strömsholm och kolla hennes hörsel om några dar. Jag hade sån tur att jag blev bjuden på lunch hos Ove och Ylwa. Synd om Berra för då blev han utan hemma, men jag fixade mat senare i stället så han behövde inte svälta i allafall.
Tapiol var duktig 6:a i går efter att ha legat sist i fältet till 400 kvar, med ett bättre spår så hade han varit långt fram. Kusken är jättenöjd med honom och vi fick vara glada att det blev en peng (2.000:-) från det tråkiga läget.
Berra var till kardiologen på lasarettet och kontrollerade pacemakern, den höjdes lite, men allt var annars som det skulle. Han har haft den i två år nu.


29 jan. mån. Morgonen var svinkall inne +12gr. Lika många, men med minustecken före utomhus. Jag satte på ugnen på varmluft, så man åtminstånde kom upp i 14 grader att äta frukost i. Passade på att baka vaniljhorn och sockerkakor när ugnen ändå var varm. Det blev invigning av hushållsmaskinen som jag fick av Synnöve igår, det hände en liten malör med den gamla, så den funkar inte längre.
Åkte till ridhuset på fm och tränade Jolly. Spegeln gjorde precis den nytta som jag önskade. (se Jollys sida).
Berra fick åka ensam till Gävle med Tapiol. Jag kärrade in ved och skottade snö (det kom några cm igår). Det blev ingen promenad med Jolly, hon fick nöja sig med att var ute med mig på gården och träningen på förmiddagen. Jag hade grymt ont i vänster ljumske (det är höfterna som spökar och det växlar mellan höger och vänster), tog mig knappt upp för trapporna, fick bättra på med värktablett, brukar försöka att klara mig med att bara ta på morgonen.
Nu väntar jag ivrigt på min nya dator, bl.a. för att installera Photoshop, så jag kan plugga hemifrån också. Jag räknar med att den ska komma denna vecka.


28 jan. sön. - 13 på stallet, lite mindre uppe vid huset, alltid kallare nere på gården. Det blev en snabbispromenad med Jolly, sen fick hon vara själv, för jag åkte till Borlänge på auktion. Jag hade kollat in tre saker på visningen på nätet. En symaskin till dottern, en 50-tals golvlampa med två riktningsbara skärmar samt en ganska hög smal spegel. Lampan blev inte min, men det övriga ropade jag in. I morgon ska jag inviga spegeln, jag ska ta den med till ridhuset och ställa upp den så jag kan se mig och Jolly i den, ffa på ställande under under gång så jag  kan se om hon tar nåt steg efter att hon först har stannat. 


27 jan. lör. !0 minusgrader, som blev -5 längre fram på dagen. Åkte till ridhuset och tränade Jolly mitt på dan (se Jollys sida). Var se'n till Elga och uppvaktade med en keramikskål från Marocko, hon fyllde år för några dagar se'n, men det har inte passat att åka dit förrän nu.
Hemma så blev det några kärror ved, behöver fylla på förrådet inne i pannrummet, så man har lite i reserv om det inte blir inkört varje dag. Det går åt mycket ved den här årstiden. Enda gången jag tycker att vi har för stort hus är på vintern när tre våningar ska värmas upp. Men källarvåningen blir ju aldrig varm förstås, trots elementen.
Berra var in till Romme med Allegro, kom hem jättebesviken. trots att hästen känns jättefin, så bjuder han inte till sista biten. Om han åtminstånde vore trött, men han har bara dryga 70 i puls när han kommer in i stallet. Nu får vi kolla upp honom med blodprov i första hand för att se om han är övertränad (för tjockt blod). Det är inte så ovanligt på travhästar, nå'n infektion borde det inte vara för han går ju inte trött.
På måndag ska Tapiol starta i Gävle, tyvärr skulle jag vilja tillägga. Han blev anmäld med spårförbehåll (att inte starta från spår 7,8,11 eller 12). Men i programmet har han spår 8, sämsta tänkbara över 1600m och startbil. Jag vet inte varför sekretariatet i Gävle har missat.
Jag stannar hemma och tittar på honom på TV4+ på kvällen i stället, vill inte gå ute med Jolly i kylan hela kvällen.
Lagade en köttgryta på högrev med mycket morötter och lök. Det var ett skapligt tag se'n jag gjorde nå'n gryta, det är ju årstid för sånt kan man tycka.

Dagens kärra ved Pannrummet med för lite vedreserv

26 jan. fre. -5 gr. kl 07, det var skillnad det. Jag åkte till Falu Djursjukhus med Jolly och tog bort stygnen. Det nya blodprovet visade att hennes levervärden nu är helt normala. Var en vända till Sundborn, där Synnöve bjöd på en riktigt lyxig räkmacka till kaffet. Hundarna busade vilt, men de var också omåttligt intresserade av att nosa Jolly i baken. Jag tror att de får en helt ny doft efter kastration, för jag har sett det beteendet tidigare på kastrerade tikar.
Hemma igen gick vi en promenad i det sköna vädret som nu bara var - 2 grader.
Efter lunch fick jag ta mig i kragen och göra lite nytta vid datorn (bokföring alltså).
Igår ringde sonen i Trollhättan, jag pratade även med barnbarnet Victor, som berättade att han just dragit ut en framtand själv, hans mamma tog kort och mejlade till farmor, som lovade att lägga ut kortet på hemsidan, alltså finns det här nedan.
I kväll får man kanske lov att kolla "let's dance", så man hänger med i vad folk pratar om. Jag har inte tittat än, men vi har ju inte varit hemma heller.

Falu Djursjukhus entré Victor med glugg efter nytappad tand

25 jan. tors.  Fasen, lika kallt idag, det är inget vidare att åka iväg till datakursen på morgonen i den här kylan. Två timmar i lektionssalen är vad jag pallar med, sen är jag tom i skallen. Det är så otroligt mycket som är nytt och främmande för mig i photoshop, men men nånting ska väl kunna fastna  (hoppas jag). Sprang på mitt barnbarn Tobias i skolan, han går där på gymnasiet, han blev rätt förvånad att finna sin mormor där. Jag var in och tog en fika med Marie på Statoil på vägen hem. 
Jag hade en ytterst lat em. Bekräftade beställningen på en ny dator som jag ringde om igår. Ett helt företag det också att bestämma hur mycket man behöver i "dataväg", inte för mycket men absolut inte för lite heller. Många pengar blir det..
Var ute på nätet och surfade runt ett tag, det har blivit en ny last (fast jag har ju inte så många andra). I morgon ska jag till Falu Djursjukhus och ta stygnen på Jolly, samt ett nytt blodprov.  Hon är då så pigg som man kan begära, på promenaden vet hon inte till sig av sprallighet, bara vädret slår om lite så ska vi sätta igång och träna igen.

Datasalen på Dahlandergymnasiet 25 jan. -07

24 jan. ons. -18gr. ute +15 inne, men då hade jag eldat även i går kväll, för igår var det -22 gr. Det är bara för mycket. Igår kunde jag vara ute nån längre stund med Jolly, så det blev bara när jag kärrade in ved och var ute och fyllde på småfåglarnas förråd av talgbollar, nötter och havre.
Igår var Berra iväg och fick Dino (ettåringen) frysmärkt, han hade ett helsicke att lasta honom, och till slut fick snälla grannen komma till undsättning. Jag var ju i skolan på min datakurs när han skulle iväg. 
Tapiol är anmäld till trav i Gävle på måndag, hoppas att han har hållit formen trots dålig träning på slutet, men han känns då jättefin säger Berra.
I måndags kväll tittade jag på 4+ på TV "Mannen som talar med hundar". Jag blir mer och mer fascinerad av hans otroliga känsla för och kunskap att "läsa hund", och få hundarna att så totalt finna sig i han dominans. Att ha 50 lösa hundar i sin hundpark och plocka in en främmande hund, som dessutom visat hundaggressivitet, (utan att det händer något) det är inget mindre än imponerande.
Nu ska Jolly och jag ut på efterlängtad promenad, graderna har stigit till -10, så det kan jag köpa.


22 jan. mån. -10 grader ute +13 inne på morgonen. Man är ganska kvick ner i pannrummet och tänder i pannan (som oftast är laddad och klar från kvällen innan). Det har faktiskt varit en dag med strålande väder, om man bortser ifrån att jag vill ha varmare.
Jag hade tid hos tandläkaren kl. 10. Jag bet loss en plomb (igen, gjorde ju det i julas också) på hemvägen från Marocko.
När jag ändå var i Säter passade jag på att besöka datasalen i skolan, jag ska börja datakursen i morgon, men tjuvstartade lite redan idag. Fy, photoshop verkar då inte det lättaste för en gammal kärring att ta till sig, det är bara att hoppas att nånting ska fastna. 
Jolly blir piggare och piggare, nu väntar jag bara på att jag ska få ta bort stygnen, sen kör vi igång igen. Jag har ringt till Ludvika BK och strukit henne från den lydnadstävling som hon skulle ha varit med på på lördag (27/1).
Jag var in till Owe och Ylwa på en fika och kollade om deras boxervalp verkligen hör illa. Jag är osäker, det kan vara slyngelåldern som gett "knäck i lurarna" (hon är 7 månader nu), men för säkerhets skull ska dom kolla hennes hörsel på Strömsholm.
Jag var in till Rut som snabbast med en bukett tulpaner, hon fyllde år medan jag var borta. Ringde till Elga som fyller idag, ska titta in i morgon efter skolan.


21 jan. sön. -5 grader och sol. Massor av snö kom igår, och med den kraftiga blåsten dessutom, så gick det knappt att öppna dörren i morse.  Det blev en dryg timmes snöskottning, så nu känner jag att jag lever med svetten rinnande på ryggen och alldeles darrig i händerna.
Jolly påtagligt piggare idag, hon plockade snöiga pinnar som aldrig förr medan jag kärrade ved. Vi körde även lite lydnadsträning i köket, hon var jätteglad att få göra nåt för att få godisbelöningar. Det blev mest fjärrdirigering för att få rätta sättandet och hon flyttade sig inte framåt en enda gång. (bra). Jolly har tappat rejält i hull medan hon varit sjuk, så den här gången var det bra att hon hade lite extra hull innan. Jag hade t.o.m. bytit foder för ett par veckor sedan för hon hade blivit för mullig.
Satt och latade mig vid datorn på em, många blogvänner att titta in hos, eftersom det var ett tag sen sist.


20 jan. lör. Nu är jag hemkommen från semesterveckan i Agadir i Marocko. Vi har haft en fantastisk vecka. Nybyggt jätteflott lägenhetshotell, god mat, trevliga människor, lagom varmt för mig som inte tycker att solen är viktigast. Men, sömnen har inte varit den bästa för på nätterna har man haft tid att tänka på Jolly.
Planet hem var försenat pga att de trodde att inte alla passagerarna var på, men de var de, så vi kom hem först strax före 12 på torsdagskvällen. Synnöve hade bakat siktkakor och en jättetårta (från Jolly). Det kan man kalla för ett "välkommen hem!"
För att fortsätta från onsdag den 10 jan, så fick Synnöve åka till Uppsala och Veterinärhögskolan med Jolly, för Strömsholm hade strömavbrott efter nattens oväder, och tog inte emot några nya hundar.
På Veterinärhögskolan blev Jolly röntgad, men inget blodprov togs, trots att Synnöve bad om det. Lite gaser i magen och lite uttorkad var diagnosen hon fick. Jolly blev uppsprutad med vätska och fick en dietlista som skulle följas några dar.
På lördagen började hon kräkas igen, och söndag den 15 jan. hade hon över 39 grader och var så deppig att Synnöve åkte till Falu Djursjukhus med henne. Där blev hon inlagd, blodprov togs, som tydde på att det kunde vara pyometra, ultrajlud visade vätska vid ena livmoderhornet. På måndagen blev Jolly opererad för pyometra (livmoderinflammation). På tisdag em blev hon hämtad igen och Synnöve flyttade hem till oss, för att Jolly skulle få lugn efter operationen. 
Hå, hå, ja, ja! Det räckte inte med detta, för på måndagen när det hade snöat rejält, så halkade Birgitta (vår hästskötare) i källarens stentrappa (hon hade snö under skorna och skulle väja för ena katten som satt i trappan) och slog sig halvt fördärvad i svanskotan.
Jolly är pigg igen nu, men hon följer mig med blicken var jag går medan jag har packat upp efter resan (en vinflaska hade exploderat i resväskan, tur i oturen var det inte rödvinet) och idag när jag städat undan julen. Hon litar väl inte på att jag inte ska sticka iväg igen.
Kallt som sjutton idag efter de förhållande som vi haft en längre tid (och då syftar jag inte bara på Marocko) - 13 grader i morse, Berra höll på att frysa ihjäl när han körde, det blev bara en häst som blev körd. Man har ju inte alls kunnat ställa om till denna kyla. Nu har det slagit om lite är - 4 och ymnigt snöfall så i morgon blir det snöskottning som gäller.


10 jan. ons. Jolly är sjuk! Hon har kräkts hela morgonen mellan kl 4 och 5 och hon mår riktigt dåligt. Jag försökte ta henne på promenad, hon reagerade inte ens när jag satte på mig ytterkläderna. När vi gick ut fick jag vända innan vi ens kommit ner till vägen, hon gick flera meter bakom mig, försökte inte ens jaga katten när han kom framför henne. Jag har nu suttit i telefonkö till Falu Djursjukhus i 40 min, och det är bara "fortfarande samtal före, tack för att du väntar". 
Synnöve, den underbara människan har erbjudit sig att vara här hemma hos Jolly tills hon blir pigg igen i stället för att hon ska vara med deras hundar. För egen del är jag beredd att ställa in min resa till Marocko.
Normalt är jag inte så harig när hundarna blir sjuka, det brukar lösa sig om man avvaktar lite. Men detta var ju mer än ett olyckligt tillfälle då vi ska åka om några timmar.
Nu har jag kommit fram på Djursjukhusets akutnummer i stället, men de hade inte en chans att ta emot Jolly idag, folk ringde dit som tokiga och de fick skickas vidare till Strömsholm eller annat.
Det var fler hundar som kräktes, men de kunde inte säga varför.


9 jan. tis. Regn, regn och åter regn. I går var det + 7 grader på em. Är det klokt det, vi är strax i mitten av januari. Jolly fick nöja sig med bus på tomten, det blev ingen promenad varken i går eller idag, men vi tränade lite lydnad i regnet. Jag har postat en anmälning till Ludvikas lydnadstävling 27 jan. (förmodligen dumt gjort, men ändå). 
I går var det upprop på datakursen, det var knökfullt i datasalen, men alla ska ju inte gå samma kurs och inte heller samma tider. Jag blev besviken att man bara har tre timmar i veckan för den kursen i bildbehandling som jag valt. Jag vill gå betydligt mer för att bli klar så jag kan gå vidare på en webkurs direkt efter, men tiden var uträknad för att kursen ska vara klar till 1 juni (alltså hela vårterminen).
Idag har vi varit och tagit gammaglobulinspruta inför resan. Dyrt kalas, skulle kostat nästan 800kr, men jag lyckades pruta bort distriktsköterskans kostnad på 300 (dyrt i allafall).
I övrigt har det varit ett evigt packande, svårt att veta hur mycket som måste med. Det är bara 8 -10 grader varmt på nätterna i Marocko så här års och inte är det mycket sol enligt femdygnsprognosen. Har packat ner både kortlek och Alfapet, man kanske blir sittande på hotellet i stället för stranden.
Har gjort klart med vår hjälpreda som fixar hus och stall medan vi är borta.
I morgon åker jag till Sundborn och lämnar Jolly, sen åker vi till Anita och försöker få några timmars sömn innan vi drar vidare till Arlanda vid tretiden på natten.
MEN, Anita har haft kräksjukan i två dagar, så vi får be till högre makter eller nåt att vi inte ska bli smittade.


7 jan. sön. Hundarna höll sig lite lugnare i natt, så jag fick sova skapligt, i går busade Jolly och Carolina halva natten. 
Jag jobbade på kontoret på förmiddagen. På eftermiddagen kom revisorn och kollade Boxerklubbens räkenskaper. Jag håller också på att skriva årets infoblad för Boxerklubben Gävle Dala, den ska ju med ut med årsmöteskallelsen.
Sen satt jag vid telefon och letade folk till Brukshundklubbens styrelse och lyckades få napp där jag önskade, så nu är vi i valberedningen ganska klara inför det årsmötet.
Nu börjar jag också få lite lätt resfeber, måste börja fundera på vad man ska packa med sig, kollade även på världsvädret och tyvärr ser det inte så lovande ut på platsen dit vi ska.


6 jan. lör.  Jaha, då har man blivit ett år äldre igen. Jag kunde ju inte följa med till Gävle och hemma har jag blivit uppvaktad hela dagen, många har ringt och många har varit här på fika. Jag måste skriva om presenten från min dotter med familj. Till saken hör att jag sparar på julklappspapper och presentpapper från fina paket, om pappret går att rädda. Det brukar mina barn och barnbarn reta mig för, men jag tycker att det är synd att bara slita av pappret och kasta det. Så vad fick jag idag, jo 17 rullar nytt julklappspapper, inte en rulle lik den andra, plus två stora rullar med julklappssnöre, en röd en guld 250m i varje.
Tapiols V75 debut blev tyvärr inte så bra. Han blev störd till galopp så han blev oplacerad, Daniel Olsson var helt nöjd med hästen och vi hoppas på ny chans. Sånt är livet, jag hade hoppats att den här starten skulle finansiera ett inköp av en ny dator.


5 jan. fre. Solen skiner och det blåser friskt ute ca 1 minusgrad. Jag ska till skogen och träna sök med Jolly, idag blir det nog bra vindförhållanden som ska underlätta för henne.
I går kväll var det styrelsemöte hemma hos mig, tyvärr med ganska stort bortfall av ledamöter, tråkigt då detta var sista mötet inför årsmötet och verksamhetsplan skulle göras för detta året.
Jag åker bort när alla kopieringar till årmötesutskicken  ska göras, så det blir andra som får ta hand om den biten.
När jag kom hem från hundträningen på eftermiddagen så gjorde jag två sockerkakor, en av dem till morgondagens tårta. Jag kan tyvärr inte följa med till Gävle på V75, för Oliwia och Carolina ska vara här över helgen, de kom idag vid femtiden så det var full fart i huset ett par timmar innan de slocknade i en hög i Jollys hundsäng. Det går inte att gå med tre boxrar en hel dag på travet, kan inte heller låta dem sitta i bilen så länge, alltså får jag nöja mig med att titta på Tapiol på TVn.


3 jan. ons. Lite kontorsjobb på fm. Passade även på att ringa om ny dator och kolla lite priser och annat. Jag behöver både dator och ny skrivare, en som även har scanner. Det är ytterst frustrerande att inte kunna lägga in även gamla bilder på hemsidan.
Jag ringde till Dahlandergymnasiet i Säter om datakurs i bildhantering, hade sån tur att det börjar en på måndag. Åkte till Säter och "skrev in mig" på skolan. Fortsatte till Borlänge och uträttade lite ärenden inför resan (nu har nedräkningen börjat). Det blev en dag med många timmar i bilen för Jolly, det är tur att det är en plats hon är nöjd att vara på och väl omstoppad med hundtäcke på så klarar hon sig fint.
Dessvärre har jag fått ont som sjutton i höger tumme, den börjar likna en liten potatis, svullnar mer och mer. Det är artrit, som vandrar mellan fingrarna och nu är det tydligen tummens tur (eller otur). 
Travprogrammet från Gävle kom idag, tidningarna har ringt hela veckan, de får verkligen ligga i dessa tipskillar som ska ha reda på senaste nytt om varje häst som startar på V75. Tapiol fick tyvärr ett bakspår (10) och som alltid när det gäller V75, så är det ett tufft motstånd, men, men, han är med i alla fall.


2 jan. tis. Solen skiner faktiskt lite ute, -2 grader. Jag ska försöka ta mig till Hedemora och tvätta bilen, den blev något så kopiöst skitig på Trollhätteresan. Jag har varit till tvätthallen två gånger, men kön av bilar som väntade på tvätt har varit så himla lång att jag åkt därifrån. Hoppas min "tvättbiljett" gäller än. Jag ska iväg och träna Jolly en vända och tänkte passa på med biltvätten samtidigt.
Bokslutet för Boxerklubben gick bättre än jag vågat hoppas. Jag hade fått in alla kostnadställen (och på rätt plats dessutom), så jag slapp all felsökning som annars brukar ta flera dar. Idag gjorde jag budgeten för detta år, det ser ut att bli plus minus noll.


1 jan. 2007 mån. Nytt år och nya utmaningar. Nyårslöften är inget jag ger längre, för de går ändå aldrig att hålla, men jag har ändå en önskan. Det är att jag och Jolly ska tävla under året.
Nyårsafton var lugn, vi var hemma själva, man åker inte gärna nånstans om man inte kan ta hunden med sig, för jag skulle aldrig lämna en hund ensam den kvällen/natten. Vi tittade på TV bl.a. After Dark, dom var ju mycket underhållande och duktiga. Jag hade en jättefundering där, vem är det som sjunger på parodierna av t.ex. Lena Ph, Shirley Clamp med flera som lät precis som "orginalen".
Jag var lite fundersam hur Jolly skulle klara alla smällar och raketer, Jolly är ju inte hundra skottfast, jag har jobbat en hel del med hennes berördhet. Men till min stora glädje så brydde hon sig inte mer än att hon kom in i vårt sovrum och kollade oss, sen gick hon och la sig. Det värsta smällandet var över på en halvtimme.
Jolly fick besök idag av sina boxerkompisar  Carolina och Oliwia, de höll på att riva huset i sin våldsamma lek, Jolly blir helt vild när hon busar med Carolina, till slut åkte hon in i buren en stund så hon fick varva ner. Vi andra tog en fika under lite lugnare former.
Ute stod regnet som spön i backen i princip hela dan, så någon promenad blev det inte för min del.
Tapiol anmäldes till V75, som går i Gävle 6 januari. När vi ändå tänkt starta honom där den dan, så kunde vi lika gärna chansa på V75.


Upp

copyright © travarens kennel 2004-2007