Hundarna


Jag har haft hund sedan tonåren, det har passerat blandras, schäfrar, whippet och boxer, sedan 1963 har det varit mest boxer.

Triumphs Barsk f. 1 juni 1960 Fotot taget 1962

Min första boxer (Västerhavets Wessie) var född på nyårsafon 1962 hon kom från Västerhavets Kennel i Väse utanför Göteborg. Jag minns hur jag hämtade henne en februaridag på Bromma flygplats, hennes uppfödare hade klätt henne i ärmen av en stickad tröja. Bobsi, som vi kallade henne var en ljuvlig hund och en total skillnad mot den mentalt klena schäfer som jag hade innan. Därmed var jag fast för boxerrasen. Bobsi fick en kull med två valpar 1967 e. Isomajs Zig Zag. Västerhavets Wessie "Bobsi"

I slutet av 70 talet började jag fundera på avel på allvar och mitt sökande efter en lämplig tik startade. Men 1980 kom jag hem med en hanvalp  Huckelberry (Berry) e.Mephisto's High Noon, för han var ju såå söt. Det skulle visa sig att det inte var sista gången jag köpte en valp med hjärtat i stället för hjärnan, men det var ju en tik jag skulle ha och 1981 kom Kajdy´s Tarantella en underbar liten tik som fick tre kullar 1983 - 1987.

1982 när Berry endast var drygt 2 år, blev han tyvärr svårt sjuk i diabetes incipides, han låg inlagd på Veterinärhögskolan, men hans liv gick inte att rädda. Berry 2 år
Tarantella, som då var ett år saknade sin kompis mycket. Men då hade jag turen att träffa en tjej som sökte någon som kunde ta hand om hennes 6-åriga boxertik under ett års tid (för arbete utomlands). 
Happie var en jättetrevlig hund, som omgående fann sig tillrätta i sin nya familj. Hon blev kvar hos oss resten av sitt liv. Happie kom från Impressive's kennel där Ingrid Anderson just  hade startat sin uppfödning. Happie hette på stamtavlan Bumble-Bee och var efter Gremlin Jolly Swagman och Meditation of Marbelton. Happie hade haft en kull valpar för sin tidigare ägare, men blev knäopererad och parades inte igen, men hon hjälpte gärna till med Tarantellas valpar.

 

Gambols Ever so Nice NisseNästa tik kom 1984 från Gambol's kennel Ever So Nice "Nisse" ( även kallad "Pissnisse", hon blev aldrig riktigt rumsren). Det visade sig att Nisse led av en obotlig njurskada, hon dog 23 dec. 1984 på Strömsholms Djursjukhus i urinförgiftning, endast 9 månader gammal. Lilla Nisse var nog den tuffaste hund jag ägt det fanns ingenting som skrämde henne, eller gjorde henne upprörd, det var en stor sorg att hon inte var frisk.
 

 

 

 

1986 sparade  jag en tik ur Tarantellas andra kull, Travarens Espri (e. Marions Öman) som också blev den hund jag började tävla  med, hon blev uppflyttad till lydnadsklass 3 och hann tävla lägre klass spår, när en ryggskada stoppade henne, trots operation blev hon inte bra, Espri fick sluta sina dagar endast 3 år gammal.

I Tarantellas nästa kull, 1987, sparade jag åter en tik (Fame), men det visade sig att hon blev skottberörd, så vid drygt ett års ålder placerades hon om som familjehund i Örebro.

 Gambo svalkar sig i hästarnas vattenbaljaJag fick fortsätta mitt sökande efter en valp som kunde bli en  lämplig avelstik och 1987 köpte jag  Marions Åse e. Count On Barro u. Marions Dora av Bengt Härnman.
Jag tävlade en del med Åse, spår, sök och lydnad, hon tävlade i lydnadsklass 3 som bäst. Åse blev Korad hon fick en kull 1989 e. Kress von Harzblick, men två av valparna hade både HD och pålagringar på knäna, så det blev inga fler valpar efter henne, men jag sparade en gul hane Travarens Gambo, som jag hade stora tävlingsplaner för, men  förutom att han var kryptorchid, så blev han också skottberörd, och det där med tävling gillade han inget vidare, men han var en härlig hund och var älskad av alla. Gambo blev 11 år, vi saknar honom än.

 

 

 

                                                                                     Gossip 4 månader 19911991 gjorde jag ett nytt försök att köpa en lämplig tikvalp för avel, tyvärr ingen lycka den här gången heller. Gambol's Society Gossip skadade ett knä under lek redan vid 7 månaders ålder. Hon blev opererad två gånger, men när även det andra knäet gick sönder vid 4 års ålder så fick hon sluta sina dagar. Gossip blev korad på 237 poäng. Det hann aldrig bli så mycket tävlat. Och några valpar var det ju inte tal om.

Om någon undrar varför man fortfarande håller på, så är det kärleken till rasen, det är härliga hundar och även om jag haft mycket otur, så är det inte något som är typiskt för rasen och någonstans borde min otur ta slut.

Hausse Grata "Grattis" kom till oss 1995 också hon en genomtrevlig hund, hon blev korad med 227 poäng och tävlade, lägre klass sök och var uppflyttad till högre klass spår och lydnadsklass 3. Grattis fick en kull på 6 valpar 1998. Det var tyvärr en valpning med svåra komplikationer. En valp låg i felläge och de kraftiga värkarna gjorde att Grattis' livmoder brast, så en valp låg i bukhålan, livmodern gick inte att rädda, Grattis själv överlevde operationen med ett nödrop. 

Numer bor Grattis i Avesta hos Ann Agnér, en tidigare valpköpare, och har det bättre än de flesta. Hon fyllde 13 år 21 juni 2008. (Grattis blev 14 år)

Av hennes 5 valpar (en dog vid en veckas ålder) har flera varit duktiga både på utställning och tävling. Travarens Hanna Hebré, korad, Ck, 1:a pris i lydnadsklass 1, uppfl till lkl spår. Travarens Hanzeman Cert, korad,LP1, uppflyttad till hkl spår. Travarens Hifi korad, uppfl. till lkl spår. Travarens Hausse korad tävlat lydnadsklass 1.

1999 köpte jag Hausse Lydia, hon var vacker som en dag, hon har Cert på utställning, godkänd i lägre klass spår, men tyvärr var hennes mentalitet inte den man vill se hos en boxer. Hon flyttade våren -05  till en barnfamilj i Strängnäs, där hon blir älskad som ensam hund, utan konkurrens av andra hundar.

Grattis´ dotter Travarens Hanna Hebré, såldes med rätten till en kull, hon blev mor till min nästa kull, "I" kullen född 2001, av 6 födda valpar överlevde 4 st den första veckan. 
I-kullen  var samtliga skottfasta på MH och är också friröntgade på höfter och knän. Två har titeln korad, de andra två är godkända på korningens mentaldel.

Sommaren 2004 hade jag en kull på  Korad Travarens Ixie "Thea" som bor i Borlänge. Far till den kullen är Korad Tjh (polishund) Engelaiz Action.
Jag sparade en valp och det är Travarens Jolly Face, inte heller hon blev någon avelshund då hon blev opererad för patellaluxation redan som valp/unghund.

Det senaste tillskottet på hundfronten är lilla franska bulldoggen Skorpan, Qrissy's Rhea född 27 okt. 2008.  Skorpan kom som en liten stormvind ett par dagar före julafton 2008, till både min och Jollys glädje.

        

  Skorpans första kull föddes 20 juli 2011, av de tre valparna sparade jag Travarens Lady Zoot, till vardags kallad Triss.

 

 

 

 

UPP


 

copyright © travarens kennel 2004-2011